Regija Vijesti

Svaki treći korisnik interneta u Srbiji bio žrtva cyber napada

Kompanija Kaspersky Lab objavila je globalni izvještaj o prijetnjama na internetu u prva tri mjeseca 2019. godine, a koji je zasnovan na podacima korisnika koji koriste Kaspersky Security Network infrastrukturu.

Proizvodi Kaspersky Laba su u tom periodu u Srbiji detektovali 1.858.854 cyber napada izvršenih putem internetskih preglednika instaliranih na računarima. Svaki treći korisnik (34,1%) se suočio s nekom vrstom napada dok su njihovi uređaji bili povezani s internetom. Ova statistika postavlja Srbiju na veoma visoko 13. mjesto u svijetu kada su u pitanju opasnosti koje dolaze s interneta.

Istraživači ukazuju da cyber kriminalci najčešće koriste dvije metode za napad:

– Korištenje ranjivosti u preglednicima i njihovim dodacima (drive-by download napadi). Infekcija se dešava prilikom posjete zaraženoj web-stranici, bez ikakve intervencije i znanja korisnika. Među malverima koji se šire na ovakav način najopasniji su takozvani fileless malveri, koji ne ostavljaju nijedan objekat za statičku analizu na disku.

– Socijalni inženjering. Ovi napadi zahtijevaju akciju korisnika jer on mora preuzeti maliciozni fajl na svoj računar. Cyber kriminalci trebaju navesti žrtvu da vjeruje da preuzima legitiman program. Zaštita od takvih napada zahtijeva sigurnosno rješenje koje može otkriti prijetnje dok se one preuzimaju s interneta.

Kada su u pitanju lokalni incidenti na računarima koji koriste KSN u Srbiji, od januara do marta 2019. softveri Kaspersky Laba otkrili su 2.650.351 takav incident, koji su pogodili 42,7% korisnika u Srbiji. Prema ovom tipu napada, Srbija je zauzela 96. mjesto na svijetu. Na vrhu liste su zemlje kao što su Jemen (72%), Uzbekistan (71,3%) i Afganistan (71,3%).

Statistika je pokazala i da je tokom ovog perioda bilo 34.485 napada za koje je kao izvor detektovan server hostovan u Srbiji, čime je globalni udio te zemlje manji od jednog promila, a Srbija na 65. mjestu na svijetu. Na vrhu te liste nalaze se SAD (52,46%), Holandija (21,28%), Njemačka (6,16%), Francuska (2,71%) i Rusija (1,38%).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *