Tehnologija i proizvodi Videonadzorni sistemi

Termalne kamere i tržište

Termovizija se na sigurnosnom tržištu susrela sa brojnim preprekama, u prvom redu zbog cijena. Ipak, zahvaljujući tehnološkim inovacijama i povećanoj potražnji, cijene uređaja za termalno snimanje (termoviziju) su pale, što omogućava masovniju primjenu ove vrijedne tehnologije

Pripremio: Mirza Bahić

Promet nehlađenim termalnim videonadzornim kamerama će u narednih pet godina skočiti za 25 posto, stoji u najnovijem izvještaju IHS-a. Ovaj rast je skoro dvostruko veći od stope rasta koja očekuje CCTV i videonadzorno tržište. Više faktora dovelo je do toga, a najvažniji su potražnja, konkurencija i, svakako, nova tehnologija. Ranije je jedan od najvećih izazova u sektoru rješenja za termoviziju predstavljao dojam da su ovi proizvodi preskupi za komercijalnu upotrebu. Jeremy Hickman, menadžer poslovnog razvoja za termalne uređaje u kompaniji Schneider Electric, tvrdi da je ovaj početni šok zbog cijena doveo do njihove slabe prihvaćenosti na komercijalnom tržištu. Iako je zabrinutost zbog cijena i danas donekle opravdana, proizvođači u ovom sektoru se trude da dokažu da su termalne kamere ne samo učinkovitije u sigurnosnim aplikacijama nego i isplativije na duže staze.

Tehničke inovacije smanjuju troškove proizvodnje

Kako bi se prodajne cijene smanjile, neophodno je prvo reducirati troškove na samom izvoru. Hickman tvrdi da su trenutno aktivnosti na istraživanju i razvoju, koje finansira industrija i vlada, dovele do unapređenja proizvodnje i smanjenja troškova proizvodnje zahvaljujući napretku na planu nauke o materijalima i tehnologije izrade senzora. Nekoliko tehničkih inovacija omogućilo je smanjenje cijena termalnih uređaja. „Na nivou senzora dobili smo za četvrtinu smanjenu udaljenost između piksela na ekranu, što se danas pokazalo korisnim u smislu veličine postojećih čipova za infracrvene kamere“, kaže Emmanuel Bercier, menadžer u kompaniji Ulis, koja posluje u sklopu grupacije Sofradir i GE Equity, koja je specijalizirana za dizajn i proizvodnju kvalitetnih senzora za IC prikaz za primjenu u oblasti termografije, sigurnosti, videonadzora, automobilske i vojne industrije. Smanjenjem udaljenosti između piksela te „zahvaljujući novoj tehnologiji senzora, samo na nivou senzora je došlo do uštede troškova“. Kada je u pitanju optika, ključni tržišni igrači u ovom sektoru su se fokusirali na korištenje objektiva iz kalupa s ciljem obaranja cijena termalnih kamera, koje, prema Bercieru, svake godine padaju za oko deset posto. Primjenom halkogenidnog stakla umjesto skupih kristalnih materijala poput germanija, cink-selenida i cink-sulfida, koji se obično koriste za termalne objektive, moguće je izbjeći skupo brušenje i poliranje. Posto se helkogenidno staklo može oblikovati pomoću kalupa, umjesto da se reže mašinski, ovi objektivi se mogu proizvoditi u velikim količinama uz ponovljive, konzistentne performanse, što je ekonomičnije. Pored toga, korištenje kalupa omogućava proizvodnju pouzdanijih objektiva u smislu konzistentnosti kvaliteta u odnosu na one mašinski rađene. Kod ovih posljednjih se mogu javiti varijacije u pogledu strukture površine, što može dovesti do promjenjivih performansi od modela do modela.

Povećana potražnja, niže cijene

Dramatični rast broja proizvedenih senzora pomogao je u smanjenju cijena, kaže Bill Klink, zamjenik direktora Odjela za sigurnost i videonadzor u kompaniji Flir Systems. “BMW i Audi koriste senzore iz Flira u odabranim modelima, zbog čega je proizvodnja senzora doživjela dramatičan skok“, kaže Klink. „Ovaj porast učinkovitosti omogućio nam je da proizvodimo sve više pristupačnih gotovih kamera za sigurnosno tržište, što je na kraju dovelo do porasta potražnje i razvoja svijesti o tehnologiji koja je održiva i pristupačna kao rješenje za nadzor 24 sata dnevno.“ Pored autoindustrije, veliki promet je ostvaren i u drugim segmentima tržišta, poput vojne industrije i protivpožarne zaštite, što je dovelo do jačanja proizvodnje i kvalitetnije amortizacije troškova proizvodnje za veliki broj proizvoda, tvrdi Hickman. Tržišni analitičari u IHS-u pripisuju pad cijena termalnih kamera pojačanoj konkurenciji, ali i utjecaju tehnoloških inovacija. Isto misle i predstavnici privrednih subjekata u ovom sektoru. “Sigurno je da je prisutna intenzivnija konkurencija na nivou proizvođača termalnih uređaja i kamera, gdje svi pokušavaju osvojiti što veći tržišni segment nudeći atraktivne cijene“, kaže John Romanowich, direktor i osnivač kompanije SightLogix.

Iako cijene termalne opreme padaju, to ne znači da je istovremeno došlo do dramatičnog rasta ovog segmenta opreme. Kao tržište koje se dugo borilo s predrasudom da je ova oprema preskupa, tržišni igrači u ovom sektoru čine sve što mogu da kupcima pokažu neistinitost ovog mita.

Edukacija i samoedukacija

Manjak edukacije i svijesti jedan je od glavnih izazova s kojim se suočava tržište sigurnosnih termalnih uređaja. Bercier objašnjava da sigurnosna industrija nije prošla dovoljno edukacije o prednostima termovizije u sigurnosnim aplikacijama. Tržišni igrači u ovom sektoru žele da tržište počne razumijevati da termovizijsko snimanje predstavlja najefikasniji dostupni vid cjelodnevnog videonadzora. Mnogi od njih ističu da su najvažnije sigurnosne prednosti termovizije njen radijus detekcije i mogućnost snimanja temperature detektiranih objekata, pri čemu je jedna od najznačajnijih prednosti termalnih kamera u odnosu na ostale uređaje slične namjene mogućnost detekcije u svim vremenskim uvjetima, bilo da se radi o snijegu, kiši, magli itd. Isto važi i za nepogodne uvjete osvjetljenja, poput jarkog sunčevog svjetla ili mrklih noći. To znači da su termalne kamere najbolje rješenje za videonadzor koji se odvija puna 24 sata.

Industrija termalnih uređaja kao cjelina ulaže velike napore na edukaciji sigurnosnog tržišta u vezi s navedenim prednostima. Učešćem na sajmovima, prezentacijama i seminarima širom svijeta, tržišni igrači u ovom sektoru čine sve što mogu na planu podizanja svijesti o tome. Sajmovi služe ne samo kao platforme na kojoj ovi tržišni subjekti mogu prezentirati informacije o prednostima termalnog snimanja nego predstavljaju i priliku za korisnike da se sami uvjere u način funkcioniranja termovizije.

Naglašavanje ekonomičnosti termalnih rješenja u odnosu na tradicionalna još je jedan aspekt u kojem tržišni ponuđači ovih rješenja pokušavaju educirati poslovni svijet. Infrastrukturni troškovi predstavljaju važan faktor prilikom odabira videonadzornog rješenja, bez obzira na to da li se radi o termalnom, IP ili analognom rješenju. Iako je tačno da termalne kamere koštaju mnogo više od prosječne HD IP kamere, proizvođači ovih rješenja naglašavaju da su termalna rješenja dugoročno isplativija. Termalne kamere ne samo da su ekonomičnije nego i praktičnije rješenje, jer posjeduju širi radijus detekcije, odnosno pokrivaju veće površine, čime se otklanja potreba za instaliranjem više kamera i njihovih nosača. Osim toga, reducirana je i potreba za infrastrukturom za rasvjetu i napajanje.

Zašto termalne kamere?

Nažalost, u eri kada se u mobilnim uređajima koriste megapikselne kamere, potrošači su se ne samo navikli na određeni nivo kvaliteta slike nego ga i očekuju. Potrošači žele HD prikaz koji će im omogućiti da vide svaki pramen kose ili kapljicu znoja. Zbog toga se postavlja pitanje zašto bi korisnici odabrali crno-bijelu sliku znatno niže rezolucije u odnosu na HD slike. „Ljudi danas miješaju sigurnost i videonadzor“, kaže Romanowich. „Ako vam je stalo do sigurnosti, onda najviši kvalitet slike ponekad nije jednako važan kao imati dobar kvalitet slike u svakom trenutku.“ Ovaj nedostatak diferencijacije između sigurnosti i videonadzora predstavlja izazov za zajednicu proizvođača termalnih rješenja, posebno u slučaju kada se mora odlučiti između termalne i standardne kamere. Dok se industrija termalnih uređaja na tržištu bori sa zabludama, niže cijene na nivou senzora i kamere pomoći će u jačanju interesa drugih segmenata tržišta za ovu jako učinkovitu tehnologiju. Razvijanje svijesti i jačanje edukacije u pogledu prednosti termovizije u sigurnosnim aplikacijama će, nadajmo se, ne samo razbiti mitove o cijenama ovih uređaja i restrikcija u pogledu aplikacija nego omogućiti i ekspanziju ove tehnologije u druge komercijalne sektore.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *