Kontrola pristupa

Trostruka bežična kontrola pristupa

Osiguravanje obrazovnih ustanova, njihove opreme i ličnih podataka učenika i studenata, predstavlja jedan od najvećih izazova u oblasti sigurnosti. Odabir pravog rješenja za kontrolu pristupa od ključne je važnosti. Da li odgovor leži u bežičnim rješenjima?

Savršeno rješenje za kontrolu pristupa za škole i fakultete trebalo bi omogućiti kontrolu bez nepotrebnog komplikovanja te proces upravljanja sigurnošću učiniti praktičnijim i lakšim. Takvo rješenje trebalo bi svakoj instituciji omogućiti uštedu novca.

Rješenje u bežičnoj kontroli pristupa
Sistem sa bravama i čitačima kartica koji ne zavise od kablova i koji su bežično povezani s administracijskim softverom sigurnosnim menadžerima može donijeti određene prednosti. Takav sistem kombinuje napredne mogućnosti s lakom instalacijom i upravljanjem te predstavlja jednostavnu i isplativu nadogradnju s mehaničkih brava i ključeva.

Filtriranje pristupa omogućava menadžerima u obrazovnim ustanovama da zaštite korisnike, opremu i povjerljive podatke, jer omogućavaju pristup definisanom području samo odabranom osoblju i studentima. Instalacija bežične brave je isplativija i manje invazivna u usporedbi s ekvivalentnim žičanim sistemom za osiguravanje vrata.

Osim toga, odabirom bežičnih brava umjesto ekvivalentnih žičanih smanjuju se troškovi održavanja i rada. Zamjena brave kada neko izgubi ključ postaje stvar prošlosti, a individualna prava na pristup određenom području i potreban nivo sigurnosti mogu se vratiti pomoću nekoliko klikova.

Poboljšavanje efikasnosti školske administracije
Male organizacije poput lokalnih škola nemaju veliku potrebu niti budžet da angažuju internog sigurnosnog stručnjaka, dok je, s druge strane, njihov nivo sigurnosti sličan onom u velikim institucijama. Naprimjer, u Vejle Friskole školi u Danskoj upravljanje sigurnošću zasnovanoj na fizičkim ključevima oduzimalo je “mnogo vremena, otprilike pet sati sedmično”, objašnjava Henrik Kækel, direktor tehničkih servisa u školi.

Tehnologija kontrole pristupa pogodna za škole koje žele izvršiti nadogradnju s mehaničkih ključeva mora biti intuitivna kako bi se mogla lako koristiti – a to uključuje i hardver i softver. U tom slučaju, njeno korištenje u okviru škole može biti isplativo. Održavanje sistema je još jedan izazov – školsko osoblje uglavnom ne posjeduje stručno znanje potrebno za održavanje, dok bi angažovanje posebnog stručnjaka bilo skupo.

Mehanički ključevi u Vejle Friskoleu zamijenjeni su bežičnim sistemom za kontrolu pristupa. Otprilike 80 vrata i ormarića osigurano je pomoću ASSA ABLOY SMARTair bežičnih brava, kojima se upravlja pomoću jednostavnog softvera. Oko 250 učenika i učitelja nosi svoje digitalne ključeve, programirane tako da omoguće individualizirani pristup određenim područjima. SMARTair uređaji uključuju baterijski napajane brave za različite vrste upotreba i vrata, što znači da svako u školi može otvarati vrata i ormariće pomoću samo jednog digitalnog ključa, pa nema potrebe za odvojenim ključevima za učenike i osoblje. Bežični uređaji osiguravaju urede i učionice te su dovoljno čvrsti da izdrže protok velikog broja ljudi na glavnom ulazu. “Situacija je prije toga bila vrlo loša, zato što smo imali velike probleme s izgubljenim ključevima. Administracija ključeva je podrazumijevala mnogo posla”, dodaje Henrik Kækel. Danas osoblju Vejle Friskolea treba otprilike pet minuta sedmično za upravljanje sistemom za kontrolu pristupa. “Nevjerovatno je lako naučiti koristiti ga… potrebna je otprilike jedna minuta za davanje pristupa učeniku”, kaže on.

Inteligentni ključevi za veću sigurnost studenata
“Sigurnost naših studenata uvijek ima najveći prioritet. Stoga je bilo ključno da radimo s pouzdanim proizvođačem”, kaže Phil Sheppard s Univerziteta u Loughboroughu. Ključni dio novog sistema je CLIQ inteligentna kontrola pristupa zasnovana na ključevima. Za zamjenu postojećih mehaničkih cilindara programabilnim CLIQ cilindrima nije bila potreba ugradnja dodatnih žica, budući da su elektronske komponente unutar tih brava napajane baterijom u programabilnom CLIQ ključu. Korisnik bukvalno nosi napajanje do vrata.

Menadžeri objekata mogu omogućavati pristup ili blokirati izgubljene ili ukradene CLIQ ključeve pomoću jednostavnog softvera, čime minimiziraju vrijeme i novac izgubljene na zamjenu mehaničkih brava. Također je vrlo praktično generisati zabilješke za brave ili korisnike kako bi se omogućilo održavanje traga o tome ko je pristupao kojim bravama i gdje. Loughboroughov Nacionalni centar za sport i rekreativnu medicinu u East Midlandu jedno je od područja koja su sada osigurana pomoću CLIQ-a. Ovaj kompleks je postigao izvrsnu ocjenu u BREEAM procjeni objekata te se koristi za istraživanje, kao i za pružanje zdravstvenih usluga povrijeđenim sportistima..

Proširivanje kontrole pristupa
Kako bi se zaštitila prestižna nova lokacija Univerziteta HafenCity u Hamburgu, dolazio je u obzir samo savremen i fleksibilan sistem za kontrolu pristupa. Univerzitet se odlučio za Siemensovu elektronsku kontrolu pristupa proširenu Aperio bežičnim bravama iz ASSA ABLOY-a. Oko 500 baterijski napajanih Aperio elektronskih cilindara povezano je i kontrolisano pomoću Siemensovog sistema na univerzitetu. Aperio brave su bežične te imaju ugrađene RFID čitače, tako da je isplativije dodati kontrolu pristupa velikom broju novih vrata nego što bi to bilo moguće pomoću tradicionalne kontrole pristupa.

Novi objekat tog univerziteta ima kapacitet za oko 2.400 studenata i 460 zaposlenika te uključuje višenamjenske prostore, uključujući medijski centar i biblioteku, prostorije za održavanje seminara, laboratorije i urede. Studenti i osoblje mogu otvarati vrata pomoću programabilnih pametnih RFID kartica. Kako bi se povećao nivo sigurnosti, trajanje njihove validnosti može se podesiti u zavisnosti od korištenja, a pristupna prava kartica mogu se prilagoditi svakome pojedinačno.

Fleksibilnost Aperio tehnologije znači da menadžeri objekata u sklopu univerziteta sada imaju veću kontrolu. Oni mogu reagirati na organizacijske promjene u stvarnom vremenu, pri čemu im je dovoljan nadzor nad jednim jedinstvenim sigurnosnim sistemom. Istovremeno, oni se više ne moraju baviti svakodnevnim napornim obavezama koje se tiču fizičkog upravljanja ključevima

Saznajte više o promjenama na tržištu sistema za kontrole pristupa i preuzmite Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa u 2021. godini sa https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2021

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *