Regija

U Kragujevcu će biti postavljene 42 videonadzorne kamere

Sistem videonadzora u Kragujevcu trenutno je u fazi testiranja, a u rad je pušteno šest kamera, rečeno je u lokalnoj samoupravi. Nakon toga slijedi kalibracija sistema, koji bi u punom kapacitetu trebao raditi krajem godine.

Riječ je o projektu koji se finansira sredstvima od naplaćenih saobraćajnih kazni. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, grad je obavezan da 30 posto tih sredstava opredijeli za podizanje sigurnosti saobraćaja.

Rezultat toga je projekat videonadzora vrijednosti 26,9 miliona dinara.

On podrazumijeva 37 kamera, od kojih je 26 već postavljeno na autobuskim i taksi stajalištima.

“Njihov primarni zadatak je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane da kontrolišu i nelegalan linijski taksi prevoz putnika. Sistem je automatizovan i ima mogućnost da automatski očitava tablice i na osnovu tog podatka kreira prekršajne prijave”, pojasnio je Vladimir Dobi, član Gradskog vijeća za investicije i upravljanje projektima.

Preostalih 11 kamera, koje su također postavljene u gradu, služit će za nadgledanje opće sigurnosti saobraćaja u smislu gužve ili saobraćajnih nesreća i prekršaja.

“Celokupan sistem video-nadzora razvija se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. S obzirom na to da mi kao gradska uprava nemamo pravo da se bavimo takvim poslovima, nakon puštanja u rad sistem predajemo na upravljanje MUP-u, koji će nam dostavljati informacije vezane za komunalne delatnosti u nadležnosti grada”, istakao je Dobi.

Realizacija projekta nastavit će se i naredne godine postavljanjem pet kamera za kontrolu brzine. Vrijednost projekta je između 45 i 50 miliona dinara. U toku je izrada idejnog rješenja i definisanje lokacija u gradu. Grad planira da tim projektom aplicira kod ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj kako bi dobio bar polovinu potrebnih sredstava.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *