Događaji Seminari

U Skoplju održani Dani privatne sigurnosti 2017

U fokusu konferencije bila je trenutna situacija i izazovi s kojima se suočava zaštitarska djelatnost u Makedoniji. Program je bio posvećen razmjeni znanja, iskustava i prakse koju su renomirani domaći i strani stručnjaci iz područja privatne zaštite mogli prenijeti prisutnima.

Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@www.asadria.com

U okviru redovne godišnje kampanje Dani privatne sigurnosti makedonska Komora za privatnu sigurnost organizirala je 26. oktobra međunarodnu konferenciju „Privatna i javna sigurnost – saradnja i partnerstvo“. Susret se održao u saradnji i pod pokroviteljstvom Fakulteta sigurnosti kao dio aktivnosti vezanih za jubilej 40 godina njegovog postojanja i rada.

Jedinstvena prilika
Dani privatne sigurnosti jedinstvena su prilika za poslovne subjekte, stručnu i naučnu zajednicu i javnost da se informira o trenutnom stanju i izazovima s kojima se suočava zaštitarska djelatnost u Makedoniji. Ovaj događaj ima za cilj da doprinese daljnjem razvoju privatnog sektora sigurnosti i produbi saradnju između firmi koje pružaju sigurnosne usluge te stručne i akademske javnosti, što može omogućiti pozitivan napredak i poboljšanje u ovom sektoru. U fokusu konferencije bila je trenutna situacija i izazovi s kojima se susreće zaštitarska djelatnost u zemlji, a sam program je bio posvećen razmjeni znanja, iskustava i prakse koju su renomirani domaći i strani stručnjaci iz područja privatne zaštite mogli prenijeti prisutnima.

Konferenciju je službeno otvorio makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je saradnju Komore za privatnu sigurnost s Ministarstvom unutrašnjih poslova ocijenio besprijekornom, što je, prema njegovim riječima, i zbog mnoštva zajedničkih interesa. „MUP je i u prošlosti pokazao otvorenost i spremnost za saradnju s Komorom za privatnu sigurnost Republike Makedonije kao udruženjem koje ujedinjuje i definiše potrebe i ciljeve ove aktivnosti. Ova saradnja nam je izuzetno važna, kao i pitanje produbljivanja i unapređenja našeg partnerstva radi postizanja veće učinkovitosti i funkcionalnosti u zajedničkom djelovanju”, kazao je Spasovski.

Privatna zaštita respektabilna djelatnost
Ministar Spasovski je također rekao da se privatna sigurnost u Makedoniji etablirala kao respektabilna djelatnost čiji se djelokrug rada, zahvaljujući zajedničkim naporima i uvođenjem modernih trendova i standarda u svakodnevnom funkcionisanju, u potpunosti normalizovao. Ministar je naglasio da MUP, kao nadležni regulator ovog sektora, ima interes ne samo da bude u toku sa svim potrebama, aktivnostima i trendovima u privatnoj sigurnosti nego i da radi na postizanju novih oblika saradnje, koji će jednako biti u interesu i privatne i javne sigurnosti. „To će biti moguće kroz kontinuirano poboljšanje sistema privatne zaštite, a posebno kroz nadogradnju tehničke opreme i usavršavanje kadrova i osoblja“, za kraj je rekao ministar Spasovski. Zatim su se sudionicima obratili domaćini konferencije: predsjednica Komore Verica Mileska Stefanovska i dekan Fakulteta sigurnosti u Skoplju prof. dr. Nikola Dujovski.

Saradnja s akademskom zajednicom
Gospođa Mileska Stefanovska naglasila je da su napori privatne sigurnosti, koja je već dvije decenije prisutna u Makedoniji, usmjereni ka pružanju potrebne profesionalnosti, širenju povjerenja unutar zajednice te saradnji sa svim ključnim institucijama u zemlji. „Sektor privatne sigurnosti, u skladu s odgovornošću koju ima, potpuno je spreman da preuzme odgovarajuće korake na svom daljem razvoju kako bi se garantovala veća sigurnost u području u kojem se očituje naš rad. U tu svrhu gradimo odnose i plodnu saradnju s akademskom zajednicom, koja je naš primjeren saradnik i pokretačka snaga ukupnih procesa u zemlji“, rekla je Milevska Stefanovska. Dekan Fakulteta sigurnosti prof. dr. Nikola Dujovski također je pohvalio saradnju s Komorom privatne sigurnosti i istakao kako je jasno da se privatna i javna sigurnost mogu provoditi samo zajedničkim aktivnostima više srodnih institucija.

Kao dio programa konferencije, dijeleći pozitivna iskustva i prakse, izlagali su Lazo Velkovski, upravnik Ureda za javnu sigurnost MUP-a Republike Makedonije, prof. dr. Saša Gerasimovski i docent dr. Marjan Gjurovski s Fakulteta sigurnosti iz Skoplja, glavna sekretarka CoESS-a Katrina Piana, Runar Karlsen, predsjednik NHO Servicea iz Norveške, Branko Slak, predsjednik Slovenske zbornice za privatnu sigurnost, Gabriel Badea, predsjednik Rumunskog saveza za privatnu zaštitu, te Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *