Kontrola pristupa

Uloga kontrola pristupa u vašoj strategiji održivosti

Etos održivosti prisutan je u odjelima za nabavku u mnogim modernim organizacijama. Njegov uticaj se može osjetiti u više sektora i pozicija. Ipak, nešto manje poznat je doprinos same sigurnosti i kontrole pristupa jačanju održivosti.

Prema novom izvještaju o bežičnoj kontroli pristupa kompanije ASSA ABLOY, 73% sigurnosnih stručnjaka smatra da su održivost i energetska efikasnost u posljednjih 5 do 10 godina postali ključni faktori u oblasti nabavki. Na pitanje da li procjena životnog ciklusa proizvoda u vidu izjave o ekološkim podacima za proizvod (EPD) utiče na odluke o nabavkama, četiri od pet ispitanika u anketi iz izvještaja dalo je pozitivan odgovor. Preko trećine ispitanika tvrdi da je to „važan faktor“.

„Održivost nudi tri jasne prednosti“, navodi se u izvještaju i to su „veća usklađenost, bolja reputacija i niži energetski troškovi“.

U još jednom novijem izvještaju se navodi da su održive zgrade privlačnije investitorima u nekretnine **.

Prerežite kablove da biste uštedjeli energiju i novac

Naravno, prilikom procjene održivosti najvažnija stavka je energetska efikasnost. Procjenitelji za dobijanje BREEAM certifikata o održivosti zgrada dobili su gotovo 570.000 priznanja u više od 80 zemalja ***. Energetska efikasnost je ključna kategorija u njihovim kriterijima.

Mala potrošnja energije je veliki plus za održivost uređaja za bežičnu kontrolu pristupa u odnosu na ožičene brave. Budući da bežične brave rade na baterije, one troše mnogo manje energije i imaju niže emisije CO2 od ožičenih brava sa napajanjem preko kablova.

„Bežične brave na baterije koje su opremljene našom Aperio tehnologijom vrlo su energetski efikasne jer nisu povezane na napojnu mrežu“, kaže Antonina Realmuto, menadžer održivosti u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „One koriste minimalnu energiju kada su neaktivne i čine to isključivo za praćenje statusa uređaja kod rada na daljinu i prijavljivanja promjena za instalaciju preko interneta“.

„Paralelno korišteni čitači RFID kartica se aktiviraju isključivo ako dođu u kontakt s akreditivom ili ako to traži sistemski softver. Zbog toga, jedna bežična brava koristi znatno manji dio energije u odnosu na onu koju troše standardne žičane brave i čitači“.

Osim toga, jednostavnost instalacije koja ide u paru sa bežičnim rješenjem nudi dodatne prednosti po pitanju energetske efikasnosti. Uz kraće trajanje instalacije na terenu, smanjuje se potrošnja energije i potreba za putovanjem instalatera. Paralelno s tim, kompanije štede vrijeme i novac.

Budućnost je bežična, efikasna i održiva

„Širok spektar različitih bežičnih brava kompanije ASSA ABLOY može doprinijeti strategiji održivosti vaše kompanije“, dodaje ona.

„CLIQ Connect rješenje je još jedan primjer. Timovi za popravke i drugi mobilni radnici troše velike količine goriva, što povećava ugljični otisak svake kompanije. Svoju kompaniju možete brže učiniti održivom ako smanjite kilometražu koju oni moraju preći. Programabilni CLIQ Connect ključevi i prateća aplikacija eliminiraju potrebu da se radnici vraćaju u sjedište firme kako bi preuzeli ili vratili mehanički ključ“.

Aplikacija CLIQ Connect preko zaštićene veze povezuje programabilni CLIQ ključ s Web Managerom. Da bi izmijenio pristupna prava za korisnika ključeva, administrator sistema može s bilo kojeg mjesta pristupiti CLIQ Web Manageru i ažurirati ih. Korisnik ključa uspostavlja sigurnu Bluetooth vezu između ključa i aplikacije radi trenutnog ažuriranja dozvola za pristup. Nema potrebe za putovanjima i potrošnjom goriva, čime se značajno smanjuju emisije CO2 povezane s ovim rješenjem.

„Samostalno napajane brave koje same generišu energiju su još jedna uzbudljiva oblast za održive sigurnosne tehnologije“, dodaje Antonina Realmuto. „Naša nova bežična tehnologija za kontrolu pristupa pomoću ključeva je PULSE i ona je dio Abloy brenda. Radi se o atraktivnom i jednostavnom koraku ka izgradnji održivog ekosistema oko tehnologije kontrole pristupa. Cilindar za zaključavanje generiše vlastitu energiju prilikom ubacivanja ključa. Nisu potrebni nikakvi kablovi ili baterije“.

Korisnik ubacuje svoj PULSE ključ. Snaga potrebna za ubacivanje i okretanje ključa generiše energiju za enkriptirane funkcije elektronske kontrole pristupa unutar brave. Ako je ključ autoriziran, ona se zaključava. Korisnici sa sobom nose jedan PULSE ključ koji je programiran sa odobrenim dozvolama, bez obzira na to koliko vrata moraju otvoriti.

„Postoji jako mnogo načina na koje efikasan i efektivan pristupni sistem može smanjiti vaše račune za energiju kroz optimizaciju potrošnje i naprednije načine na koje vaša organizacija može smanjiti svoj uticaj na okoliš“, zaključuje Realmuto.

Preuzmite besplatni izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa kompanije ASSA ABLOY na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2018

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *