Regija

Prvi semafor u Zagrebu koji upozorava korisnike mobitela

U Zagrebu je postavljen prvi semafor koji svjetlo baca i prema trotoaru ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno vidjeli i pješaci i bicikliste koji su zadubljeni u ekrane mobitela te ne primjećuju zabranu prelaska ceste.

Ovo je prvi put da je ovakav tip semafora instaliran u Hrvatskoj. Postavljen je na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske, odnosno na pješačkom prijelazu raskrsnice Frankopanske i Ulice Gjure Deželića. Riječ je o semaforu Combia Safe Light kompanije Swarco, koji mnogi već nazivaju i semaforom budućnosti. Za potrebe projekta sponzorisala ga je hrvatska firma Elektromodul Promet.

Cilj ovog pilot-projekta, pokrenutog u okviru kampanje “Dan bez mobitela u prometu”, jeste upozoravati pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu kada im je pažnja usmjerena na mobitel. Prema istraživanju provedenom u okviru projekta, čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze saobraćajnice, a 20 posto ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi bili usmjereni ka ekranima. Mobitel se inače smatra četvrtim ubicom na cesti, jer ga u vožnji koristi čak 91 posto vozača, a reakcije vozača s mobitelom u ruci su gotovo tri puta sporije.

Kako će građani Zagreba reagovati na ovu novinu također će biti istraženo u okviru projekta i to zahvaljujući Fakultetu prometnih znanosti, čiji Zavod za prometnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pješaka u odnosu na korištenje mobitela prilikom prelazaka raskrsnica, a mjerit će da li i na koji način semafor s horizontalnom signalizacijom ima učinak na pješake.

Nositelj projekta “Dan bez mobitela u prometu” je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već treću godinu uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, uz pokroviteljstva Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore. Projekat i ovogodišnju kampanju kao aktivnosti društveno odgovornog poslovanja podržavaju i sponzorišu Tele2, HEP, HAC, Hrvatske ceste, Janaf, Centar za vozila Hrvatske, HAK, Inventa IR2 i Elektomodul.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *