Kontrola pristupa

Bežična kontrola pristupa doprinosi održivosti u staračkim domovima

Planiranje njege starijih osoba odvija se na duže staze. Izgradnja i upravljanje domovima uz primjenu načela održivosti sve više dobija na važnosti, kako za lokalne vlasti tako i za privatne pružatelje usluga. Odluke o sigurnosnoj tehnologiji mogu utjecati na to hoće li one biti uspješne u konačnici.

Starački dom Tegs Äldrecenter u švedskom gradu Umeå odabrao je rješenje za kontrolu pristupa kompanije Tidomat. Ono uključuje oko 100 ASSA ABLOY Aperio brava koje su bežičnim putem integrirane u sistem. Brave Aperio napajaju se pomoću baterija i rade bez priključka na električnu mrežu. Osim što omogućava korisnicima centra da se kreću na siguran i praktičan način, Aperio pomaže ovoj ustanovi da smanji svoju dnevnu potrošnju energije.

“S Aperio tehnologijom, korisnicima nudimo uštedu energije i proširenu kontrolu pristupa u jednom paketu”, kaže Lennart Eriksson, izvršni direktor Tidomata.

Svjetsko vijeće za zelenu gradnju prepoznalo je energetsku efikasnost kao ključnu značajku svake „zelene zgrade“ *. Pri tom raste želja za ulaganjem u ova i druga poboljšanja koja su prilagođena jačanju održivosti. U novom izvještaju o kontroli pristupa, „pokazalo se da je održivost danas glavni faktor kada je riječ o nabavci“.**

U novoj publikaciji koju je uradio Euromonitor pod nazivom „Nova održivost“ predstavljeno je istraživanje koje prepoznaje ključne tačke za ove investicije u narednih pet godina. I „energija“ i „održiva nabavka“ visoko su na listi prioriteta **. U drugoj novoj studiji navodi se da odabir bežičnog u odnosu na žičani sistem zaključavanja može smanjiti operativnu potrošnju energije, a time i troškove, za oko 70% ***.

„Elektronske brave na baterije sa ugrađenim RFID čitačima isplativ su način da nadogradite postojeću kontrolu pristupa i dovedete je do više vrata“, kaže Lars Angelin, menadžer poslovnog razvoja za bežične brave u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. “Naše Aperio bežične brave su isplativije za instalaciju i korištenje u odnosu na tradicionalnu elektronsku zaštitu vrata.”

U domu Tegs, energetski učinkovita Aperio instalacija je fleksibilna i dugoročno održiva. Budući da su Aperio brave modularne i skalabilne u skladu s promjenjivim potrebama, uprava doma može uključiti više objekata u jedinstveni sistem upravljanja pristupom kad god to naknadno zatreba. Bežične brave obično imaju i duži životni vijek: one se mogu premještati ako se prostorijama promijeni namjena ili se vrata premjeste, za razliku od žičanih brava koje se ugrađuju i napajaju preko kablova. Zahtjevi u pogledu održavanja bežičnih brava su minimalni: sve što im treba je nova standardna baterija koja se mijenja u prosjeku svake dvije godine.

Pogledajte video studiju slučaja o održivosti Aperio sistema bežične kontrole pristupa koji je instaliran u domu Tegs Äldrecenter https://www.youtube.com/watch?v=qk5Fub_J7-k

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *