Fizička zaštita Lična zaštita Security Services

Važnost izrade ček-liste

Ne kaže se džaba u narodu da „budala pamti dok pametan zapisuje“. U svakodnevnom radu trebamo praviti vlastite baze podataka te jednostavne formulare ili ček-liste, koje će nam pružati osnovne informacije o štićenim osobama, ali i podsjećati na eventualne obaveze koje moramo obaviti u toku redovnih aktivnosti.

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Private Security Training Association)
E-mail: redakcija@asadria.com

Prije početka pružanja usluga zaštite osoba, a nakon zaključivanja ugovora o određenom radu, praksa nalaže da se kreira interna baza podataka svih štićenih osoba. Da bismo je kreirali, neophodno ju je popuniti podacima, odnosno upoznati se s biografijom naše štićene osobe. Prilikom popunjavanja fajla kreirat ćemo jednostavnu ček-listu, koja će sadržavati ime i prezime, ali i pseudonim te nadimak ili umjetničko ime štićene osobe. Zatim upisujemo privatnu i poslovnu adresu, adresu svih članova porodice te neko drugo mjesto stanovanja.

Ček-lista za štićene osobe

Od komunikacijskih sredstava navodimo sve moguće telefonske brojeve: privatni, poslovni, mobitel, kućni, fiksni telefon, fax te e-mail. Neophodno je upratiti i oglašavanje osobe na socijalnim mrežama: Facebooku, Twiteru ili Instagramu, jer se veliki broj informacija može dobiti upravo posredstvom njih. Dalje, jedna od rubrika treba tretirati izgled štićene osobe, odnosno podatke kao što su: spol, boja kose, boja očiju, posebna obilježja, brada, visina, težina.

Zdravstveno stanje, bankovni računi

Neophodno je, također, imati i podatke o zdravstvenom stanju štićene osobe, jer u slučaju da u toku akcije prebacivanja dođe do ranjavanja, moramo znati šta od metoda i lijekova smijemo koristiti. Rubrika će sadržavati podatke o zdravstvenim problemima i alergijama osobe, krvnoj grupi te lijekovima koje koristi svakodnevno i povremeno, kao i tretmanima. Moramo znati i osnovne podatke o ljekaru i zubaru naše štićene osobe. Potrebno je poznavati i osnovne identifikacijske osobine poput otisaka prstiju ili potpisa i uzorka rukopisa te, ako je moguće, posjedovati videosnimke i fotografije, novinske tekstove i istupe osobe koju štitimo. Naravno, u ček-listu moramo upisati i bankovne račune s imenom, adresama i telefonima banaka te brojem kreditnih kartica.

Administrativno osoblje

Ako su naše štićene osobe iz VIP kategorije, vjerovatno će povesti ili biti u kontaktu sa svojim poslovnim, odnosno administrativnim osobljem. Ukoliko oni ne učestvuju u akciji s nama, ipak je neophodno upoznati ih i ostvariti kontakt u slučaju nužde. Od njih možemo dobiti mnogo korisnih informacija o vrsti oružja i mjestu njegovog skladištenja, izvještajima o ranijim prijetnjama našoj štićenoj osobi ili njenim članovima porodice, značajnim državnim, političkim ili drugim aktivnostima štićene osobe ili članova porodice, a ponekad i informacije o vrsti hobija mogu dobro doći – pogotovo ako su u pitanju streljaštvo, borilačke vještine, karting ili nešto drugo.

Kako provjeriti vozilo

Možda biste pomislili da će formular za automobil biti kraći od onoga za štićene osobe. Ali nije tako. Prijevozno sredstvo ima izuzetnu važnost i igra veliku ulogu u transportu i zaštiti kako štićene osobe tako i našega tima. Istovremeno, automobili su jedna od najčešćih meta napada protivničke strane. Zato ček-lista treba biti velika. Prije svega treba sadržavati osnovne podatke o vozilu kao što su: tip vozila, marka, model, broj vrata, godište, vrsta i broj karoserije te broj tablica. U narednoj rubrici treba opisati vrijeme trajanja i vrstu kontrole vozila (npr. vizuelna provjera bez dodirivanja vozila). Prvo moramo potvrditi da automobil nije promijenio lokaciju. Prije ulaska u vozilo neophodno je ustanoviti postoje li naznake prisilnog ulaska u njega, tj. izvršiti kontrolu okruženja i pokušati detektovati eventualne naznake nekih promjena, otisaka prstiju, novih oštećenja i ogrebotina ili tečnost na tlu. Posebno treba obratiti pažnju na to visi li nešto oko ili ispod auta i to zabilježiti u naš formular. Dalje, pregledamo tlo oko i ispod svake gume, blatobrane, vanjske retrovizore i njihove plastike, branike i šupljine iza njih, plastične trake na karoseriji i da li dihtunzi imaju tragove prijeloma, vrata, haubu motora, prtljažnik i felge. Nakon pregleda sve čekiramo u našem formularu.

Vanjska vizuelna kontrola

Vanjska kontrola automobila podrazumijeva i pregled donje strane vozila. Ona se obično vrši vizuelnim pregledom zavlačenjem ispod vozila ili pregledom pomoću ogledala. Pregledamo motor, mjenjač, sistem auspuha, diferencijal, rezervoar, ovjes, pogonsko ili kardansko vratilo, lonac auspuha i cijev, zadnju osovinu i ovjes te točkove.

Nakon toga vizuelno kontrolišemo prtljažnik: kakav je pod, je li pomjeran, kakav je položaj rezervne gume, poleđina zadnjih sjedišta, da li je pomjerana kutija za alat i postoje li tragovi diranja žica. Kada smo sve to pregledali i zapisali u formular, pristupamo otvaranju automobila i pregledu unutrašnjeg prostora. Tom prilikom pregledamo prednja i zadnja sjedišta, vrata i obloge na vratima, krov, podne prostirke i tepihe, naslonjače za ruke i police za odlaganje te naslone za glavu, osvjetljenje i prekidače za svjetlo. Na prednjoj strani pregledamo kutiju s osiguračima, komandnu tablu, cijevi za ventilaciju, radio, DVD i zvučnike, te upaljač za cigarete i pepeljare.

Spisak opreme vozila

Nakon što se uvjerimo da automobil nije prijetnja po nas i našu štićenu osobu, pristupamo popunjavanju ček-liste opreme. Prije pokretanja vozila moramo se uvjeriti da u njemu nosimo sve što nam može zatrebati, a spisak je prilično dugačak: lanac za vuču ili sajla, rezervna guma, dizalica, kabl za premoštavanje, radiouređaji, rezervni uređaji i baterije, mobiteli s baterijama, aparat za gašenje požara, set prve pomoći, gas-maske, džepne lampe, farovi, rezervni set svih ključeva, geografske karte za određenu oblast, domaća valuta (novčanice i mnogo kovanica), pancirka, svijetleće rakete, lijekovi za štićenu osobu, kovački čekić i željezna poluga, ašov i kese za smeće, radno odijelo i rukavice, kišobran, ručni detektor metala, pirotehnika, teleskopsko ogledalo.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *