Intervjui

Yukihide Nakazato, prodajni menadžer kompanije Fujifilm za EMEA regiju

Širom Evrope kompanija Fujifilm opslužuje širok spektar industrija, uključujući medicinski sektor, industriju grafičkih tehnologija i elektromaterijala, hemijsku industriju, industriju medija za pohranu, industriju pokretnih slika, fotografskih tehnologija i – na kraju, ali ne i manje važno – Fujinon optičkih tehnologija

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Dozvolite mi da započnem u nešto opuštenijem tonu. Upoznali smo se na ovogodišnjem Security Essenu i moram reći da sam bio prijatno iznenađen vašim karakterom i životnom pričom. Porijeklom ste iz Japana, oženjeni ste Makedonkom, dobro vladate nekolicinom jezika, uključujući i onima kojima se govori na našem prostoru, a uza sve to imate i jako zanimljivu osobenost. Recite nam nešto više o sebi, g. Nakazato, vašem obrazovanju, kako ste došli u dodir sa našom regijom, kada ste počeli raditi za Fujifilm i koju funkciju obavljate u kompaniji za koju trenutno radite?

Yukihide Nakazato: Pa, dok ne dobijem dozvolu supruge, ne mogu vam govoriti mnogo o svom privatnom životu (da se malo našalim). Počeo sam raditi za Fujinon, prije spajanja te kompanije sa Fujifilmom, prije tačno deset godina. U to vrijeme sam radio za drugu japansku kompaniju i tada slučajno upoznam predsjednika Fujinon Europea. Kada me je upitao da li bih htio preći u njegovu kompaniju, pristao sam i priključio se Fujinonu. Moj zadatak je bio da uspostavim prodajne kanale na našem prodajnom prostoru, a danas je moja uloga da vodim brigu o našim partnerima i da im pružam podršku. Osjećam snažnu povezanost sa vašom regijom zato što sam ovdje u Njemačkoj upoznao neke ljude sa Balkana i ubrzo prepoznao da je njihov mentalitet sličan japanskom. Uvijek će prije misliti na druge prije nego počnu misliti na sebe. Danas obavljam funkciju prodajnog menadžera za CCTV i mašinski vid za EMEA regiju.

a&s Adria: Ove godine Fujifilm je proslavio 80. godišnjicu postojanja. Kompanija koja je osnovana 1934. danas je globalno priznati brend poznat po mnogim uspjesima. Mnogi među nama se sjećaju prvog digitalnog dijagnostičkog sistema za snimanje X-zrakama ili prve digitalne kamere sa memorijskom karticom. Od tada su se mnoge stvari promijenile, a vaša kompanija je proširila poslovanje u mnogim drugim oblastima. Možete li nam ukratko predstaviti razvoj vaše kompanije, razvoj vaših ključnih tehnologija i predstaviti vaš proizvodni portfolio?

Yukihide Nakazato: Od osnivanja 1934. naša kompanija je proizvela mnoštvo naprednih tehnologija u oblasti fotografskog snimanja. U skladu sa našim nastojanjima da postanemo sveobuhvatna kompanija u sektoru zdravstvene zaštite, Fujifilm sada implementira ove tehnologije za primjenu, dijagnozu i tretman oboljenja u okviru medicinskih i bioloških znanosti. Širom Evrope opslužujemo širok spektar industrija, uključujući medicinski sektor, industriju grafičkih tehnologija i elektromaterijala, hemijsku industriju, industriju medija za pohranu, industriju pokretnih slika, fotografskih tehnologija i – na kraju, ali ne i manje važno – Fujinon optičkih tehnologija. Fujifilm/Fujinon je već dugo godina jedan od pionira u razvoju optičkih tehnologija. Temeljeni na kontinuiranom razvoju, dugogodišnjem iskustvu i vrhunskoj tehnologiji, Fujinonovi proizvodi pružaju kvalitet najviših standarda u svijetu.

a&s Adria: Kada je Fujifilm počeo poslovati u oblasti sigurnosti? Da li su postojale neke važne prekretnice za proboj vaše kompanije u ovom sektoru? Na koji način Fujifilm nadopunjuje tržište sigurnosti?

Yukihide Nakazato: Fujinon brendirane leće počele su se proizvoditi 1967., a i ja sam rođen iste godine, tako da smo možda Fujinon leće i ja poput braće blizanaca? Nakon spajanja sa Fujifilmom postali smo tzv. Odjel za optičke uređaje (Optical Department) Fujifilma. U ponudi imamo HD Cine i Broadcast leće, profesionalne dvoglede, leće za CCTV i mašinski vid, te širok spektar specijaliziranih optičkih uređaja, poput onih namijenjenih za automobilsku industriju i specijalnih leća za satelite itd.

a&s Adria: Ovogodišnje najveće tehnološko dostignuće Fujifilma vezano za sektor sigurnosti je prva leća u svijetu koja podržava 6-megapikselne nadzorne kamere visoke rezolucije sa naprednim optičkim performansama, a koja je predstavljena u maju. Recite nam nešto više o vašem vodećem proizvodu? Koja tehnologija je korištena za razvijanje ove vrste leća? Koje karakteristike posjeduju i u kojim aplikacijama se mogu primjenjivati? Kakav je bio odziv tržišta?

Yukihide Nakazato: Kada se ugrade na videonadzornu kameru visoke rezolucije, FUJINON DV2.2×4.1SR4A leće mogu snimati slike sa najvećom količinom detalja, odnosno sa visokom rezolucijom od 6 megapiksela. Žarišna dužina leća može se podesiti između 4.1 i 9 mm (2.2x) za potrebe sigurnosnog monitoringa iz različitih uglova. Njihov noć/dan dizajn im čak i noću omogućava snimanje jasnih slika visoke rezolucije, što ima široku primjenu kako u vanjskim tako i u unutrašnjim aplikacijama. Ustvari, rezolucija ovih leća je čak i veća od 6 megapiksela. U centru slike dostižemo i 4K rezoluciju. 4K znači 4 x 2 megapiksela, odnosno 8 megapiksela. Stvar je u tome što je jako teško zadržati istu rezoluciju na cijeloj slici pošto stakla leća nisu ravna. Rezultujuća snaga se smanjuje na uglovima slike do 6 megapiksela. Zbog toga, kako se niko ne bi žalio da leće nisu 4K, radije najavljujemo 6-megapikselne leće.

a&s Adria: Koji su najčešći kupci vaših proizvoda i koji poznati brendovi koriste vaše leće? Da li su vaši proizvodi prilagođeni raznolikim potrebama vaših kupaca i različitih tržišnim vertikalama?

Yukihide Nakazato: Oni koji imaju uspjeha sa našim lećama su svjesni njihovog visokog kvaliteta i oni znaju da dobre kamere trebaju dobre leće ili, kako bi se reklo kod vas – ćevapčići trebaju dobar somun. Vjerovatno zato se prodaja naših megapikselnih leća povećava brže od prodaje standardnih leća. A sa širokim rasponom naših proizvoda možemo proizvesti leće za bilo koju primjenu.

a&s Adria: Na koji način im Fujifilm pruža podršku i dodatnu korist? Na koja tržišta ste posebno fokusirani i kakvo je vaše mišljenje o Fujifilmovoj poziciji u EMEA regiji, naročito u Adriatic regiji? Da li ste zadovoljni prodajnim rezultatima i marketinškim aktivnostima u Jadranskoj regiji?

Yukihide Nakazato: Mislim da oni već ostvaruju beneficije. Mnogi od onih koji su nam dali povjerenje i počeli saradnju sa nama su kontinuirano uspješni zato što znaju kako da prodaju kvalitetne proizvode na tržištu. Više sam nego zadovoljan prodajnim rezultatima i imam osjećaj da naši kupci postaju sve više i više svjesni kvaliteta naših proizvoda. Mislim da su mediji važna nadopuna za naše partnere i dobro informativno mjesto za naše kupce.

a&s Adria: Kao što stoji na vašoj web-stranici, “Fujifilm je odlučan na tome da ostane vodeća kompanija prihvatajući izazov razvoja novih proizvoda i stvaranja novih vrijednosti”. Ipak, vaši planovi u bliskoj budućnosti, prema uputama vašeg CEO-a, fokusirani su na unapređenje triju oblasti: zdravstvene zaštite, visokofunkcionalnih materijala i rješenja za upravljanje dokumentima. Nijedna od tih oblasti nije vezana za optičke uređaje ili čak digitalno snimanje. Uzimajući ovo u obzir, na koji način ćete unaprijediti vaše poslovanje u oblasti sigurnosti? Koje aktivnosti ćete preduzeti kako biste zadržali rast vaše kompanije na tržištu sigurnosti?

Yukihide Nakazato: Zasigurno ćemo nastaviti razvijati naše proizvode i stvarati nove vrijednosti za Fujinon leće kao i za bilo koje druge proizvode iz Fujifilma. Ali, pošto imamo mnogo sektora poslovanja, pretpostavljam da je naš CEO samo spomenuo ono što se posebno ističe u ovom trenutku.

a&s Adria: Na Security Essenu ste predstavili vaše nove 4K leće. Šta možemo očekivati od Fujifilma u godinama koje su ispred nas u pogledu širenja vašeg proizvodnog portfolija?

Yukihide Nakazato: Možete biti sigurni da ćemo u narednim godinama u prodaju pustiti mnogo novih proizvoda. Bolje da vam ne kvarim iznenađenje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *