Regija

Zbog namjernih požara uvedeni videonadzor i osiguranje na deponiji u Kovinu

Javno preduzeće “Kovinski komunalac” uvelo je 24-satni nadzor na gradskoj deponiji, uz angažovanje profesionalnog osiguranja kako bi se spriječilo ponovno namjerno paljenje smeća.

“Istovremeno, u saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine po hitnom postupku će biti obezbeđen video-nadzor za praćenje stanja na deponiji u Kovinu”, rekla je Sanja Petrović, predsjednica Općine Kovin na sjeveru Srbije.

Ona je naglasila da je JP “Kovinski komunalac” podnijelo dvije krivične prijave protiv NN lica zbog sumnje da su na deponiji, tokom noći 5. na 6. juni i 8. i 9. juni, namjerno izazvali požar.

“U saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine nakon požara koji su se na deponiji dogodili u martu sprovedena su elektromagnetna snimanja tela deponije i utvrđeno da u njoj nema skrivenih depoa gasova koji bi mogli da dovedu do požara. Nakon toga se pristupilo tretiranju deponije organskim mikrogelovima kojima se ubrzava razgradnja organskih materija i sprečava samozapaljivanje deponije”, navela je Petrović.

Predsjednica Općine Kovin je dodala da je uprkos tome u dva navrata došlo do paljenja deponije, što je navelo na osnovanu sumnju da su požari namjerno izazvani, pa je odlučeno da se pojača nadzor nad deponijom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *