Konferencije

Konferencija: Zebra Systems potvrdio prelazak na MSP model

MSP-ovi organizacijama nude jedinstvenu adresu za kontakt i usluge s koje se udovoljava njihovim IT potrebama, uključujući upravljanje mrežom, sigurnost, nadogradnju, izradu sigurnosnih kopija i oporavak podataka, dok su MSSP-ovi više fokusirani na sigurnost, bilo u okviru MSP usluga ili samostalno.

Priredila: redakcija a&s Adrije; E-mail: redakcija@asadria.com

Zebra Systems, distributer IT sigurnosnih rješenja s dodanom vrijednošću, predstavio je na hibridnoj konferenciji Be MSP! u hrvatskom Enjingiju važan trend na tržištu IT usluga koji obuhvata prelazak sa klasične prodaje hardvera i softvera na model pružatelja upravljivih usluga (MSP) i pružatelja upravljivih sigurnosnih usluga (MSSP). Ova promjena organizacijama pruža sveobuhvatno upravljanje IT potrebama i sigurnosnim zahtjevima i omogućava im da se usredotoče na svoje temeljno poslovanje.

Zaštita više sistema preko jedne ploče

“Prednost MSP i MSSP usluga je u ugovornoj obavezi koja se tiče dostupnosti sistema i eliminacije neočekivanih troškova u slučaju incidenta”, kaže Zdeněk Bínek, izvršni direktor u kompaniji Zebra Systems. “Naši partneri sve više koriste MSP rješenja, što im omogućuje nadzor i zaštitu više sistema preko samo jedne upravljačke ploče.”

Ipak, i tu postoje stanovite rezerve. Prema istraživanju tvrtke N-able, vodećeg pružatelja platformi za MSP korisnike, za samo 40% radnih stanica se rade sigurnosne kopije svakih 48 sati. Samo 10% MSP pružatelja usluga nudi DNS filtriranje, dok samo trećina njih koristi dvofaktorsku autentifikaciju.

Danas MSSP usluge uključuju upravljanje mrežnom infrastrukturom, sigurnost krajnjih tačaka i IT infrastrukture, izradu sigurnosne kopije i oporavak sistema, upravljanje i sigurnost aplikacija i usluga u oblaku, upravljanje korisničkim računima, upravljanje uređajima za ispis te nadzor i upravljanje mobilnim uređajima. “Dobar sistem nadzora i upravljanja (RMM) ključan je dio arsenala svakog pružatelja usluga, što im omogućuje praćenje trenutnog statusa svih sistema i kontrolu ključnih parametara na potpuno automatiziran način, kao i primanje trenutnih upozorenja”, kaže Nebojša Stankić, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu u kompaniji Zebra Systems.

Ključna sigurnost krajnjih tačaka

Od alata za IT sigurnost, sigurnost krajnjih tačaka je ključni faktor za MSP-ove i MSSP-ove, uz prelazak s tradicionalnih antivirusnih rješenja na EDR ili XDR (detekcija i odgovor na krajnjim tačkama) rješenja koja omogućuju dublju analizu. “EDR pruža zaštitu za krajnje tačke, bilo da je riječ o radnim stanicama, serverima ili prijenosnim računarima, te obično koristi detekciju na temelju više metoda, uključujući mašinsko učenje i vještačku inteligenciju”, dodaje Stankić.

Među izlagačima na konferenciji našli su se Laszlo Burkus, voditelj distribucijskog kanala u kompaniji Acronis, Jozef Kačala, potpredsjednik globalnog prodajnog inženjeringa u GFI Softwareu, Maxim Akimov, upravitelj distribucije za srednju i istočnu Evropu u kompaniji N-able, Mark Perekrestov, voditelj prodaje kanalnih partnera za Srednju i Istočnu Evropu, Rusiju i Izrael u Cloudlfareu, Dušan Stefanović, viši sigurnosni analitičar AST-a i specijalni gost Miroslav Varga, Googleov certificirani trener u kompaniji Escape Studio.

Zebra Systems vjeruje da su MSP-ovi i MSSP-ovi budućnost IT usluga i posvećeni su pružanju najvišeg nivoa usluga organizacijama svih veličina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *