Cyber sigurnost Security Services

10 najpoznatijih hakera svih vremena

Nakon što smo govorili o 10 najgorih virusnih zaraza, red je da nešto kažemo i o ljudima koji stoje iza nekih od najpoznatijih hakerskih napada. Bitno je uočiti da hakeri tek u određenoj mjeri koriste tehnološka sredstva, dok je u većini slučajeva njihov napad kreiran na osnovu socijalnog inženjeringa. Uspješan hakerski napad najčešće sadrži dobro isplaniranu strategiju u pogledu najveće slabosti sistema, a to su po pravilu ljudi, a ne tehnologija. Iako ima i nekih suprotnih primjera, socijalni inženjering je najčešće glavno oružje hakera

Izvor: Goran Milić
E-mail: redakcija@asadria.com

Iako se pojava hakera i hakerskih napada veže za osamdesete godine 20. vijeka, prvi zabilježeni hakerski napad se desio davne 1903, kada je Nevil Maskelyne tokom demonstracije rada bežičnog telegrafa ubacio neprikladan sadržaj u poruke kodirane Morseovim kodom. Nešto kasnije, 1930. godine, tri poljska kriptologa Marian Rejewski, Henryk Zygalski i Jerzy Rozycki razbili su kod čuvene Enigma mašine za šifriranje. Nakon toga bilo je još sličnih primjera, a svi su vezani za vrijeme prije nego što su digitalni kompjuteri ušli u masovnu upotrebu.

Kevin Mitnik

Nijedan pregled slavnih hakera ne može proći bez Kevina Mitnika, najtraženijeg cyber kriminalca svog vremena. Američko ministarstvo pravde ga je proglasilo najtraženijim kompjuterskim kriminalcem u historiji SAD-a. Kevin je provalio u sisteme mnogih velikih kompanija, kao što su Novell, Sun, Nokia i Motorola, a navodno je prisluškivao i telefonsku mrežu Američke državne sigurnosne agencije (NSA), mada za to ne postoje dokazi. Ono najvažnije jeste da je Kevin Mitnik u svojim napadima koristio socijalni inženjering, o čemu je kasnije otvoreno i govorio. Uhapšen je 1995. i osuđen na pet godina zatvora. Kaznu je odslužio 2000. i od tada se bavi konsultantskim poslom u sigurnosnom sektoru.

Kevin Poulsen

Drugi Kevin je bio poznat kao Dark Dante. Njegova specijalnost su bili telefonski sistemi, a jedan od njegovih najpoznatijih napada je povezan s radiostanicom KIIS-FM i njihovom nagradnom igrom, koju je Poulsen tako namjestio da dobije glavnu nagradu – automobil Porsche 911. Na listu traženih kriminalaca je dospio kada je otkriveno da je upao u federalne baze podataka SAD-a, te je FBI pokrenuo veliku istragu. Poulsen je uhvaćen i osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i četiri mjeseca. Nakon izlaska iz zatvora posvetio se novinarskom poslu i trenutno je jedan od urednika poznatog časopisa Wired.

Jonathan James

Poznat kao Comrade, Jonathan James je prvi maloljetni haker koji je uhvaćen i osuđen na zatvorsku kaznu. Sa 15 godina James  upada u sisteme velikih kompanija i američkih škola, ali je najpoznatiji po upadu u američko Ministarstvo odbrane 1999. godine. Ovaj haker je uspio doći do izvornog koda programa koji je upravljao Međunarodnom svemirskom stanicom. Nakon što je upad otkriven, NASA je ugasila svoj kompjuterski sistem na tri sedmice. Uhapšen je 2000. i osuđen na kućni pritvor. Sedam godina poslije bio je pod istragom zbog napada na kompanije Boston Market, Barnes & Noble i Office Max, ali nije uhapšen. 2008. godine Jonathan James je izvršio samoubistvo.

Vladimir Levin

Ruski haker Vladimir Levin je 1995. godine pristupio kompjuterima banke Citibank i preusmjerio 10 miliona američkih dolara na druge račune širom svijeta. Još jednom Levin nije koristio kompjutere za ovaj napad, već je prisluškivao telefonske razgovore u kojima su korisnici iznosili podatke o svojim bankovnim računima i tako dobio podatke koji su mu bili potrebni. Levin je uhvaćen i osuđen na tri godine zatvora, a FBI je uspio da vrati gotovo cjelokupnu ukradenu sumu.

Gary McKinnon

Škot Gary McKinnon u početku je bio lovac na leteće tanjure, ali je onda odlučio da potraži podatke direktno u bazama NASA-e. Uspio je provaliti u čak 97 kompjutera američke vojske i Svemirske agencije, na kojima je brisao podatke i instalirao viruse. McKinnon je na web-sajtove vojnih institucija u koje je upadao ostavljao poruku: “Your security is crap.” Ovaj haker uspio je na 24 sata ugasiti kompletnu vojnu mrežu američke države Washington sa oko 2.000 kompjutera. Ovo je i danas najveći hakerski napad na neku vojnu mrežu.

Mathew Bevan i Richard Pryce

Ova dva hakera su mogla prouzrokovati međunarodni sukob većih razmjera, pa čak možda i nuklearni rat. Jer šta drugo pomisliti kada čujete informaciju da su Mathew Bevan i Richard Pryce hakirali sisteme SAD-a i Sjeverne Koreje. Prvo su upali u vojne sisteme američke vojske, a onda su preko njih napadali vojne sisteme drugih država. Ključan je bio upad u Korejski istraživački institut za atomsku energiju i prebacivanje podataka u bazu američkih zračnih snaga (USAF). Sreća u nesreći je što su zabunom napali institut Južne Koreje, pa podaci nisu bili toliko bitni. Da su bili podaci Sjeverne Koreje, ko zna šta bi se desilo.

Adrian Lamo

Vjerovatno jedna od omraženijih ličnosti čak i u hakerskoj zajednici, jer je njegov “rad” doveo do hapšenja američkog vojnika Chelsea Manninga, koji je proslijedio 750.000 povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatije web-sajtu WikiLeaks. Prije toga Adrian Lamo je provalio u bazu podataka The New York Timesa i ukrao podatke o 3.000 novinara i saradnika ove ugledne novine. Njegove žrtve uključuju i kompanije Yahoo, Microsoft i Google. Lamo nikada nije odslužio zatvorsku kaznu, što se dovodi u vezu s otkrivanjem Manninga, ali je izjavio da je to bila njegova velika greška i da ne prođe ni dan a da ne razmišlja o njemu, jer odslužuje dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Astra

Astra na Sanskritu znači oružje, ali to je i ime grčkog hakera koji je najpoznatiji po krađi i prodaji nacrta za moderno naoružanje. Ovaj 58-godišnji matematičar je hakirao sistem francuske kompanije Dassault Group, krao strogo povjerljive podatke o tehnologiji izrade modernog naoružanja i prodavao ih drugim državama čitavih pet godina. Riječ je o podacima o borbenim avionima, a pretpostavlja se da je Astra povodom toga bio u kontaktu sa 250 ljudi iz svih krajeva svijeta. Ukupna šteta se procjenjuje na 360 miliona američkih dolara. Astra je uhvaćen i osuđen na šest godina zatvora, a njegov pravi identitet je ostao tajna.

Albert Gonzalez

Albert Gonzalez drži rekord za najveću krađu kreditnih kartica u historiji. On je tokom dvije godine prikupljao podatke o kreditnim karticama i prodavao ih na internetu. Procjenjuje se da prodao oko 170 miliona kreditnih kartica i brojeva bankomata. Ovo je uspio zahvaljujući instaliranom sniffer alatu, koji mu je slao podatke iz jedne velike američke kompanije. Gonzalez je osuđen na 20 godina zatvora.

Anonymus

Na kraju, moramo spomenuti i hakersku grupu Anonymus, koja okuplja veliki broj anonimnih hakera. Za njih je karakteristično to što djeluju kao borci protiv cenzure, kontrole i ostalih vidova ugnjetavanja slobode. Sebe nazivaju digitalni Robin Hoodovi, a prepoznatljivi su i po maskama Guy Fawkesa, koje je popularizovao film V for Vendetta. Žrtve ove hakerske grupe su Vatikan, FBI, PayPal, Sony, Mastercard, Visa te državni organi Kine, Izraela, Tunisa i Ugande.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *