Fizička zaštita Security Services

Sigurnosna pravila u praksi i balistika

Iako su svim nosiocima oružja uglavnom poznata osnovna sigurnosna pravila, upravo se u ovom segmentu pojačano insistira na ispravnoj i dosljednoj sprovedbi pravila. Treba imati na umu da sigurnosna pravila ne važe samo za vrijeme treninga ili u streljani, ona se moraju bez izuzetka i bez obzira na prilike striktno provoditi u praksi

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Private Security Training Association)
E-mail: redakcija@asadria.com

Bilo da se zateknemo u neposrednoj blizini ljudi, u gužvi ili u nekoj unaprijed predviđenoj akciji i situaciji, upotreba oružja uvijek zahtijeva disciplinu i kontrolu. Pogrešno shvatanje toga dovodi u opasnost našu štićenu osobu i misiju koju izvršavamo, ali i nas same. Zato ćemo u nastavku ukazati na četiri sigurnosna pravila koja moramo poznavati i kojih se moramo držati u praksi.

Svo oružje je napunjeno. Ovaj osnovni stav o sigurnom rukovanju napunjenim oružjem može se shvatiti i kao poziv na razmišljanje. Razmislite prvo o vašem djelovanju prije nego što učinite nešto nepromišljeno s vatrenim oružjem. Kao napomenu ovdje navodimo i nedopunjen okvir oružja, jer i on povećava rizik za njegovog nosioca, a većina komplikacija počinje s pražnjenjem oružja.

Sigurnost usta cijevi. Ne usmjeravajte usta cijevi ni prema čemu što zaista ne želite uništiti. Dosljedno sprovođenje kontrole usta cijevi, odnosno znanje gdje se nalaze usta cijevi oružja, tj. gdje su usmjerena, je prioritetno. Upravo kod kratkog oružja ovo pravilo se brzo zaboravlja, a pištolj postaje naša produžena ruka. Pri tome se obično zaboravlja da su usta cijevi oružja uvijek uz nas, dakle pri svim našim pokretima i aktivnostima. Ako zaboravimo na ovo pravilo, naša sigurnost, ali i akcija u kojoj se nalazimo bit će ugroženi jer gotovo sve radnje koje moramo obavljati bit će također ugrožene, kao što su hvatanje osoba, otvaranje vrata vozila itd.

Sigurnost okidanja. Prst za okidanje držite dalje od okidača i izvan kočnice oružja sve dok ne budete spremni za ispaljivanje. Upravo je kontrola prsta za okidanje stvarni izazov i mjera kojoj trebamo posvetiti dosta pažnje. Efektivno savladavanje napadača zahtijeva čistu kontrolu okidača prilikom ispaljivanja, a sve druge situacije prije i poslije toga zahtijevaju čekanje prsta i njegov položaj dalje od okidača, a duž ručke oružja. Upravo prilikom dinamične upotrebe oružja u haotičnoj okolini i okruženju koje se brzo kreće neophodna je striktna kontrola položaja prsta za okidanje.

Sigurnost mete. Uvijek budite svjesni vaše mete i njene pozadine. Često se i drugi članovi tima, nesudionici, štićena osoba ili pratilac nalaze u pravcu paljbe. U tim situacijama moramo brzo djelovati i donositi ispravne odluke, naprimjer, kuda se moramo kretati da bismo izbjegli neželjena ranjavanja, možemo li garantovati za pogotke te, u slučaju pogodaka, hoće li meci ostati u napadaču. Ovo sigurnosno pravilo znači da ispaljujemo hice samo na jasne i identifikovane mete, a za opominjuće hice ili paljbu pokrivanja to znači da ćemo gađati isključivo metu koja je odabrana, a ne rasipati metke prema okolini.

Efekti mete

Čemu se nadamo od efekta upotrijebljenog ručnog vatrenog oružja? Hipoteza o upotrebi oružja u samoodbrani koju je postavio Jens Heider, direktor za obuke Scotti Security Instituta / Beretta Shooting Academy, glasi ovako:

  • Ne pogađamo – mnogi ispaljeni hici promaše metu,
  • Gađamo loše – s balističkog stanovišta tzv. nedovoljni pogoci u ruke i noge često direktno ne utječu na napadača,
  • Dobri pogoci ne pokazuju trenutni efekat – čak i „perfektni“ pogoci u gornjem području prsa pokazuju dejstvo tek nakon određenog vremena.

Šta ovo znači za strijelca? Nemojte se pouzdati u samo jedan sretan pogodak. Prihvatite činjenicu da vam samo napadač može dati signale da li vaši hici pokazuju zadovoljavajuće dejstvo. Napadač okončava napad, ispušta oružje, bježi ili pada na zemlju. Vjerovatno ćete morati ispaliti više hitaca. Pogoci moraju da budu u području djelovanja da bi se pouzdano stvorio efekat kojem se nadate. Priremite se za druge napadače: motrite na okolinu, zadržite pažnju, oružje neka vam bude u poziciji pripravnosti itd. Ne odustajte i kada ste pogođeni i uvijek nosite pancirku!

Balistička načela

Za taktičke potrebe akcije u kojoj učestvujemo uglavnom ćemo se zadovoljiti efektom zaustavljanja napadača, što nije tako lahko kako se obično čini. Realnost nas često konfrontira sa nekim paradoksalnim situacijama. Tako, naprimjer, doživjet ćemo da, s jedne strane, imamo žrtvu koja je slučajno pogođena u paljbi iz oružja malog kalibra i koja se savija i krvari, a, s druge strane, imamo izvještaj o događajima u kojima se agresivni počinitelji nisu mogli zaustaviti čak ni sa više hitaca iz pištolja u grudni koš. Među njima su i slučajevi sa pogocima u srce! Da nas ovo ne bi bunilo, trebamo znati da dejstvo pogotka zavisi i od psihičkog raspoloženja pogođene osobe. Agresivnost, stres, nenaspavanost, utjecaj droga ili psihotična stanja počinitelja ne mogu učiniti neranjivim od metaka, ali mogu ga učiniti relativno neosjetljivim. U tom pogledu, niko ko se brani vatrenim oružjem i ko mora zaustaviti napadača po svaku cijenu se ne smije pouzdati u „ultimativan“ efekat zaustavljanja s bilo kojim metkom. Zapamtite da ni određeni kalibar, niti vrsta metka ne garantuju efektivno zaustavljanje napadača. Najbolja garancija je plasirati što više pogodaka u određeno područje, tj. tijelo napadača.

Automobil kao zaklon

Šta posebno trebamo imati na umu kada su zakloni u pitanju? Uzmimo kao primjer situacije kada je tjelohranitelj u vozilu sa štićenom osobom, ili kada je u vozilu za zaštitnu pratnju ili kada se nalazi u neposrednoj blizini vozila. Ako se tjelohranitelj nalazi u vozilu, isti se mora snaći sa ograničavajućom slobodom kretanja, neposrednom blizinom drugih osoba, ekstremno glasnim odjekom hitaca u zatvorenom prostoru, krhotinama stakla i utjecajem balistike metka. Postavlja se pitanje kako se bočna stakla ponašaju u odnosu na prednju šajbu i kolika mogu biti odstupanja od putanje? O ovome se mora voditi računa jer ćemo nekada biti u situaciji da i sami pucamo na putnike u vozilu ili iz njega pucamo u pravcu napadača. Ukoliko se vozilo koristi kao zaštita od neprijateljske paljbe, onda se moraju uzeti u obzir njegove slabosti i prednosti. Trebamo znati da vozilo uopće ne pruža značajnu zaštitu od metaka. Samo dva područja običnog neoklopljenog vozila, a to su osovina i blok motora, efektivno pružaju zaštitu od metaka iz ručnog vatrenog oružja, što je prilično malo područje imajući u vidu dimenzije vozila. Unutrašnjost vozila sa svim staklima i vratima nudi samo vizuelnu zaštitu, ali ni u kom slučaju pouzdano ne zaustavlja metke.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *