Svijet

Amazon najveći svjetski ponuđač pametnih kućnih sigurnosnih kamera

Na krilima svog Ring brenda i proširenog portfolija kamera Amazon je u 2020. udvostručio udio na tržištu pametnih kućnih sigurnosnih kamera, preskočivši Arlo i Wyze, stoji u izvještaju Strategy Analyticsa “Udjeli na globalnom tržištu pametnih nadzornih kamera u aprilu 2021.”

Prema izvještaju, vodećih pet brendova su: Ring, Arlo, Wyze, Googleov Nest i ponuđač interaktivne sigurnosne platforme Alarm.com. Kombinirano su proizveli više od 12 miliona kamera, što je oko 30 posto od 42,5 miliona kamera koliko je, prema Strategy Analyticsu, globalno isporučeno u 2020. godini. D-Link, Eufy, EZVIZ, Kasa i Resideo zaokružuju prvih deset.

Prije 2019. godine među prvih pet su bili veliki brendovi kao što su Arlo i Nest te američke sigurnosne kompanije ADT i Vivint. Međutim, opada popularnost videonadzora kao usluge za koju ne treba plaćati pretplatu, koju treba samonadzirati i koja nudi manju cijenu nauštrb funkcionalnosti.

“Najveći napredak Ring je ove godine ostvario agresivno, ali kalkulirano šireći svoj portfolio. Bez sumnje su poslušali milione korisnika svojih Ring videozvona da i dalje žele koristiti taj brend ako odluče nabaviti unutrašnje/vanjske kamere. Stoga su u 2020. proširili portfolio kamera, s posebnom pažnjom posvećenom vanjskim kamerama s osvjetljenjem, ali i kamerama za unutrašnju upotrebu”, Jack Narcotta, viši analitičar Strategy Analyticsa.

Bill Ablondi, direktor savjetodavne službe Strategy Analyticsa za pametne domove, dodao je: “Potezi Ringa imali su velik utjecaj na druge najveće brendove kamera namijenjenih maloprodaji, posebno na Arlo, koji je imao godišnji pad prodaje, dok su svi njegovi glavni konkurenti Ring, Nest i Wyze napredovali. Na tržištu interaktivne sigurnosti mnogi pružaoci usluga udvostručuju napore u jačanje funkcionalnosti videonadzora kao temelj njihove vrijednosti za potrošače. Alarm.com, ADT i Vivint briljirali su u tome da od miliona postojećih pretplatnika kapitaliziraju zahtjev za videosigurnošću, a Alarm.com i Vivint povećali su broj pretplatnika za usluge videonadzora.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *