Magazin

a&s Adria br.189

Lažni alarm – vječiti kamen u cipeli

Svima je poznata stara priča o dječaku pastiru koji je stalno upozoravao druge na nepostojeće vukove, pa mu po dolasku pravih zvijeri više niko nije vjerovao. Lažni alarmi u protivprovali upravo rade po istom principu i kao takvi prate sigurnosnu industriju od njenih prvih dana. Ipak, priča se od stvarnosti razlikuje u tome da bi nas ignorisanje ponavljajućih lažnih alarma moglo skupo koštati, mada i svako nepotrebno uzbunjivanje itekako ima svoju cijenu.

Stopa lažnih alarma u protivprovalnim sistemima može varirati u zavisnosti od konkretne instalacije i njene konfiguracije, kao i faktora kao što je radno okruženje. Općenito govoreći, lažni alarmi se mogu pojaviti iz različitih razloga, uključujući slučajne okidače, kvarove na opremi, ali i ljudske greške. Podatak da 98% poziva na intervencije u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na lažne alarme, a što rezultira troškovima većim od 1,5 milijardu dolara, dovoljan je da shvatimo razmjeru ove problematike.

Korisnici širom svijeta, ali i sigurnosni eksperti stalno naglašavaju važnost protivprovalnih alarma za zaštitu poslovnih i stambenih objekata i ljudi od potencijalnih opasnosti. I u tome se svi slažemo. Elektronski sigurnosni sistemi su se pokazali vrlo efikasnim u prepoznavanju prijetnji i obavještavanju vlasnika i korisnika objekata o incidentnim situacijama, ali i lažnim dojavama. No, ako ste mislili da po utvrđivanju da je neki alarm lažan možemo odahnuti, razmislimo još jednom da li je to zaista tako. I bez realne prijetnje, svaki lažni alarm je izvor frustracija, troškova za korisnika i nadležne službe te štete po ugled proizvođača. Sve ovo je dovoljna preporuka da pročitate naš tekst i razmislite o savjetima eminentnih stručnjaka o ovoj temi.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *