Detektivske usluge Videonadzorni sistemi

AXIS W100: Nosive kamere pomažu policiji u Pragu

Patrole praške opštinske policije nose kamere AXIS W100 kao sastavni deo svoje opreme, dopunjujući njihovu jednostavnost i ergonomiju. AXIS W100 nisu prve kamere koje koristi praška policija. Međutim, prošla rešenja su se pokazala nepraktičnim u mnogim aspektima

Piše: Bojan Vuković, Ingram Micro doo Beograd; E-mail: bojan.vukovic@ingrammicro.com

Službenici Komunalne policije glavnog češkog grada Praga su dugi niz godina, u ograničenom obimu, koristili kamere koje se mogu nositi. Kamere im pomažu da obezbede objektivan snimak situacija s kojima se susreću u svom radu. Međutim, prethodne kamere su imale dosta ograničenja, uglavnom vezanih za svakodnevni rad, kao što su kratak radni vek i nedovoljna sigurnost podataka.

Rešenje

Axis je razvio kamere AXIS W100 za nošenje na telu i njima prateći sistem, tako da upotreba na terenu bude odgovarajuća i svestrana što je više moguće. Kamere su otporne na uticaj nepovoljnih vremenskih prilika, a vek trajanja njihovih baterija obezbeđuje mogućnost snimanja tokom cele smene. Snimljeni podaci su dovoljno bezbedni da spreče zloupotrebu. One takođe imaju efikasnu funkciju „prethodnog snimanja“, koje omogućava snimanje situacije pre nego što se kamera pokrene.

Rezultat

Komunalna policija trenutno u posedu ima 270 kamera, što omogućava njihovo korišćenje službenicima koji rade na liniji 156 za hitne slučajeve. Jedna polovina kamera je uvek u upotrebi, dok se druga dopunjuje i snimci s njih kompletiraju. Službenici se, po dolasku na dužnost i prijemu kamere, identifikuju pomoću čipa, uparujući kameru s aplikacijom na svom mobilnom telefonu, a video zapisi se zatim kreiraju pod imenom opštinskog policajca. “Kamere AXIS W100 čine zatvoreni sistem koji radi autonomno i bez operatora u dnevnim i noćnim operacijama. Sam uređaj je izdržljiv, otporan na sve vremenske prilike i ne koristi SD karticu, čineći video snimak sigurnim od zloupotrebe. Vreme baterije je takođe važan faktor, kamere moraju biti sposobne da snimaju više od 12 sati, što je dužina jedne smene”, kaže Josef Dvorak, rukovodilac grupe za dokumentaciju kancelarije direktora Komunalne policije grada Praga.

Otporan svedok

Pre desetak godina nosive kamere su počele da se razmatraju kao deo standardne opreme službenika u Komunalnoj policiji grada Praga. Tada su pametni telefoni postali masovno popularni među građanima i bili su dovoljno kvalitetni da snimaju video zapise relativno visokog kvaliteta. Među građanima su bili pojedinci koji su snimali policijske akcije (ponekad i nakon provokacije) i objavljivali montirane video zapise na društvenim mrežama. Svrha kamere kao dela službene opreme bila je da pruži mogućnost predstavljanja nemontiranog svedočanstva o celokupnom događaju, tako da se čak može koristiti za istrage ili na sudu. Takođe, snimci kamere mogu da doprinesu pisanju objektivnijih izveštaja. U svrhu rekonstrukcije konkretnih situacija, kamera nema dodatno osvetljenje za noćno snimanje jer ne bi trebalo da može da vidi više od službenika koji je koristi.

AXIS W100 nisu prve kamere koje koristi praška policija. Međutim, prošla rešenja su se pokazala nepraktičnim u mnogim aspektima. Na primer, bilo je potrebno zaštititi kamere od kiše tako što su ih stavljali u kućišta pa je bilo nemoguće promeniti njihove baterije. Dakle, njihova praktična upotreba je smanjena na dve godine. Štaviše, snimci kamerom nisu bili ni dobro obezbeđeni i bilo je neophodno da se ručno preuzimaju na računare.

 Dizajnirane prema potrebi

U međuvremenu, kamere AXIS W100 dizajnirane su uzevši u obzir svakodnevnu praktičnu i jednostavnu upotrebu. Zahvaljujući mnoštvu dodatne opreme, mogu biti pričvršćene na više načina i korišćene s uniformama razne vrste. Na ovaj način, policajac u Pragu može da bira između magnetnog ili pričvršćivanja spojnicom, ili da koristi MOLLE sistem povezivanja. Još jedna ključna karakteristika je baterija koja traje dvanaest sati, tako da uređaj nije potrebno zameniti tokom uobičajenih smena. Opštinska policija glavnog grada Praga koristi dva seta kamera, od kojih je jedna uvek na punjenju stanice i koristi se za automatsko preuzimanje novosnimljenih podataka u ovom zatvorenom sistemu.

 Sigurnost i putovanje kroz vreme

Jedna od glavnih prednosti AXIS W100 je sigurnost i rukovanje snimljenim podacima. Sistem je izgrađen tako da isključuje mogućnost spoljne intervencije i sprečava uređivanje ili brisanje snimaka. Korisnik ih može pregledati putem mobilne aplikacije ili posebnog sigurnog interfejs sistema AXIS Camera Station, u kojem se snimak sa određene kamere arhivira. Sistem nosivih AXIS kamera nije samo kamera W100. On uključuje i AXIS W700 priključnu stanicu s jednom pozicijom ili AXIS W701 s ukupno osam pozicija za kamere. Upravljanje složenijim sistemima može da bude značajno olakšano i AXIS W800 jedinicama, koje omogućavaju integraciju do pet priključnih stanica u jedan sistem. Zahvaljujući unapred instaliranom interfejsu AXIS Case Insight, ceo sistem može se pustiti u rad u roku od nekoliko sati.

 Predsnimanje

Funkcija prethodnog snimanja može da bude ključna za mnoge situacije. Zahvaljujući tome, kamera neprekidno snima video zapis i čuva ga u svojoj kratkoročnoj memoriji svakih šezdeset sekundi. U slučaju da službenik počne da snima, poslednjih 60 sekundi se čuvaju i postaju deo video zapisa. Snimak zatim prikazuje najbitnije situacije koje su prethodile aktiviranju snimanja kamere. Dužina sekvence može da se povećava do 90 sekundi, ali iskustvo je pokazalo da je minut unapred snimljenog videa sasvim dovoljan. Bitno je istaći da su sigurnosne kamere zakonom regulisana oprema, baš kao oružje i lisice. Službenik je mora imati kao deo opreme, međutim, aktiviranje je isključivo njihova odluka. Razlog za to je što je, ipak, glavna svrha kamera da zaštite policajca, a ne da ih samo proveravaju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *