Regija Vijesti

Bjelovar najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Stanovnicima Bjelovara omogućeno je preuzimanje besplatne aplikacije pomoću koje imaju uvid u isplate iz budžeta Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim licima i ostale troškove.

Dio je to projekta “Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj”, kojim taj grad želi postići najviši mogući nivo transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava.

“Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije na lokalnoj razini. U potpunosti smo otvorili sve troškove gradske uprave. Mi u Bjelovaru nemamo što skrivati”, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, dodajući da će upravo ovakvim potezima političari početi vraćati poljuljano povjerenje građana.

“Institucije su danas na samom dnu u smislu percepcije građana. Ovako pokazujemo da možemo drugačije i da ima onih koji su svjesni da su ih građani izabrali te da su dužni podastrijeti im sve račune. Smatramo da će ovaj koračić doprinijeti da naše društvo postane bolje, da se političke elite malo osvijeste i da se počne vraćati povjerenje građana izgubljeno u proteklih 30 godina”, zaključio je Hrebak.

Jedinstven poduhvat

Prema riječima Vuka Vukovića iz Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

“Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i jačanja povjerenja građana“, zaključio je Vuković.

Grad Bjelovar još je u februaru putem aplikacije otvorio budžet javnosti i tako građanima omogućio da u svakom trenutku imaju uvid u potrošnju. No, u saradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, sada je otišao korak dalje i građanima pružio i uvid u sve isplate iz gradskog budžeta.

RSS

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *