Regija Vijesti

Kamere na ulazima i izlazima iz Zenice

Analizama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da se prilikom kontrola u saobraćaju pojavljuje sve veći broj neregistrovanih vozila, što je iniciralo nabavku i instaliranje savremenih kamera za nadzor i snimanje u saobraćaju.

Riječ je o sedam savremenih LPR uređaja, koji mogu automatski pročitati i prepoznati registarske tablice s vozila u prolazu, a koji su postavljeni na svim značajnijim kružnim tokovima u gradu. Time su svi ulazi, odnosno izlazi iz Zenice stavljeni pod stalni videonadzor. Prije toga Grad Zenica je 35 videonadzornih kamera instaliranih na najfrekventnijim raskrsnicama, a s ovom opremom njihov broj je povećan na 42.

“Ovaj projekat je značajan za nas jer unapređujemo dosadašnji nadzorni sistem koji smo koristili. Početkom ove godine započeli smo s primjenom i stavljanjem u funkciju LPR kamera, koje rade u svim vremenskim uvjetima, 24 sata dnevno i snimaju vozila i pješake na sedam ključnih tačaka u našem gradu. U ovoj, eksperimentalnoj fazi projekta LPR kamere snimaju protok saobraćaja i pješaka, pohranjuju registarske oznake vozila u bazu, a nakon izvršene provjere pristupa se dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja zbog isteka važenja registracije vozila”, pojasnio je komesar Šut.

Od stavljanja u funkciju novih nadzornih kamera, policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su od 23. novembra 2018. do 23. januara 2019. godine, dakle za dva mjeseca, dokumentovali 688 prekršaja zbog isteka važenja registracije i evidentirali 20 zloupotreba registarskih tablica, dok je u fazi dokumentovanje ostalih prekršaja zbog nevažeće registracije koji se odnose na period od 23. januara do danas.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *