Svijet

Huaweiju uslovno zeleno svjetlo čim njemačka vlada usvoji Zakon o mrežnoj sigurnosti

Njemačka vlada je odlučila da dozvoli upotrebu Huaweijeve 5G tehnologije u zamjenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtijevaju njenu zabranu. Ovom odlukom Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njenom najvećem trgovinskom partneru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rješenja koje bi zahtijevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne sigurnosti. Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će također održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije.

Prema prijedlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi pružiti garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih finansijski odgovornim u slučaju kršenja pravila. Zakon bi zahtijevao i da prodavci i operatori osiguraju njemačkim sigurnosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Huaweijevu tehnologiju već su prihvatile i usvojile određene njemačke kompanije. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju u segmentu povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, njemački telekomunikacijski gigant, koristi je za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže.

Huawei je vodeći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme s prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini. Privatna je kompanija u potpunom vlasništvu svojih zaposlenih, upošljava 194.000 radnika i posluje u više od 170 zemalja i regiona.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *