Kontrola pristupa

ID Shop: EVVA mehanički sistem zaključavanja

ID Shop savjetuje kupce da s elektronskom kontrolom pristupa uvedu i mehaničko zaključavanje, smanje broj ključeva, pojednostave upravljanje ključevima i spriječe njihovo neovlašteno kopiranje. Samo kada znamo gdje se nalaze ključevi, elektronski sistem može biti pouzdan i potpuno funkcionalan

Piše: Mateja Mirtič, voditeljica ključnih kupaca, ID Shop; E-mail: mateja.mirtic@idshop.si

Osnovni nivo sigurnosti počinje s mehaničkim sistemom zaključavanja, ali organizacije često zanemaruju njegov značaj i zaboravljaju da ga planiraju prilikom izgradnje objekta ili useljenja u nove prostorije, jer pretpostavljaju da elektronska kontrola pristupa pruža svu potrebnu sigurnost. Prilikom postavljanja sistema kupci prečesto zanemaruju činjenicu da je osnova za efikasnu kontrolu pristupa prilagođen mehanički sistem zaključavanja. Ne shvataju da neovlaštena osoba, ako se domogne ključa, može njime ući u prostoriju uprkos elektronskoj kontroli pristupa i da to nigdje nije zabilježeno! Na ovaj način moguće je zaobići zaštitu koju treba pružiti elektronska kontrola pristupa.

Slučaj iz prakse

Posljednji projekat mehaničkog sistema zaključavanja firma ID Shop radila je za klijenta koji je gradio poslovnu zgradu sa šest spratova i dvije garažne etaže. Na jednom spratu predviđen je restoran, koji će biti otvoren za posjetioce, a tu su i prostorije za aktivnosti zaposlenih van radnog vremena, kao što su fitnes, sauna i centar za učenje i razvoj. Klijent je želio adekvatan mehanički sistem sa što manje ključeva u prometu, uprkos činjenici da će objekat biti opremljen i kontrolom pristupa. Željeli su mehaniku u slučaju da kontrola pristupa prestane raditi, a najvažnije im je da u slučaju eksternog održavanja ne moraju organizovati ​​pratnju niti izdavati novu karticu, jer sve prostorije u kojima se vrši servisiranje imaju svoj ključ, koji mogu predati izvođaču ne brinući se da li će moći pristupiti i drugim prostorijama.

EVVA EPS

Trebao im je sistem zaključavanja koji omogućava razgranate podsisteme i nudi najbolju moguću zaštitu, pa je ID Shop ponudio EVVA EPS cilindre. Osim tehničke zaštite (posebni profil ključeva s dodatnim bočnim prorezima i zaštitom od bušenja i vađenja), odlikuje ih i patentirana zaštita (zaštićeni profil do 2041. godine, koji omogućava izradu kopija samo kod ovlaštenih bravara) i organizacijska zaštita, kod koje je kopiranje moguće samo uz predočenje vlasničke kartice.

Cjelokupni sistem zaključavanja sastoji se od 161 EVVA-inog EPS cilindra. Pored glavnog ključa za cijelu zgradu, tu je i 13 podsistema, uključujući generalni ključ za pojedinačne spratove, ključeve za sve tehničke prostorije, kuhinju, šahtove itd. Zgrada je opremljena različitim vrstama vrata (protivpožarna, metalna, aluminijska, drvena), a kako su cilindri modularni, bila je neophodna prilagodba dimenzija prilikom same ugradnje, iako nikakva prethodna mjerenja nisu bila potrebna. Klijenta su uvjerile funkcionalnosti koje nudi EVVA-in EPS, a ispunjeni su i zahtjevi arhitekata da cilindri budu crni kako bi odgovarali dizajnu interijera.

Iz ID Shopa ističu da su kroz ove i slične projekte za dvadeset godina stekli povjerenje malih i velikih klijenata iz Slovenije i inostranstva te da rastu zajedno sa svakim uspješno završenim projektom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *