Intervjui

Intervju: Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara

U okviru 12. međunarodnog sajma zaštite osoba i imovine na Zagrebačkom velesajmu, čiji je Ceh inicijator osnivanja i partner, bit će upriličeno i obilježavanje 25 godina tog udruženja. Konferencija će ukazati na sve mogućnosti umrežavanja i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca

Razgovarao: Semir Kapetanović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gđo Lidija Stolica, nova ste predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara. Čestitamo Vam na tome. Iako dugo godina radite na tržištu sigurnosti, nova funkcija zasigurno nosi i nove izazove. Šta za Vas predstavlja ova nova dužnost, koje iskustvo donosite na tu poziciju i na koji način se namjeravate uhvatiti u koštac s izazovima koji stoje pred HCZ-om?

Lidija Stolica: Hrvatski ceh zaštitara, strukovna zaštitarska komora, u 2017. godini obilježava 25 godina djelovanja kao najstarije i najveće strukovno udruženje u području industrije sigurnosti. Ceh okuplja veliki broj tvrtki i obrta iz područja tehničke zaštite, tjelesne zaštite, projektiranja sustava zaštite, bankarsko-novčarske zaštite s kvalitetnim i stručnim osobama, koje čine strukovnu osnovu i snagu Ceha. Zahvaljujem se utemeljiteljima Ceha, bivšim predsjednicima g. Ivanu Husaru i g. Željku Dobranoviću na njihovom radu, te posebno g. Damiru Funčiću, koji je i kao osnivač Ceha i kao predsjednik u posljednje četiri godine dao veliki doprinos i svojim djelovanjem stvorio uvjete za daljnji iskorak i razvoj.

Također, zahvaljujem se svim kolegicama i kolegama koji su u proteklih 25 godina svojim kvalitetnim i stručnim radom stvarali i održali najveće strukovno udruženje pravnih osoba i obrta koji djeluju u industriji sigurnosti. Pozivam ih da i dalje svojim znanjem, iskustvom i radom djeluju u daljnjem razvoju struke, očuvanju postignutih standarda i jačanju sigurnosti i zaštite našeg društva u cjelini! Hrvatski ceh zaštitara, strukovna zaštitarska komora, spreman je na nove izazove, uz novu organizaciju, nove radne odbore, uz sinergiju novog vodstva Ceha s iskustvom i znanjem svojih prethodnika, uz aktivno djelovanje svojih dugogodišnjih članova i onih koji će to ovih dana postati.

a&s Adria: Ovaj značajni jubilej na svojevrstan je način propraćen novom web-stranicom i povratkom zagrebačkog sajma sigurnosti Interprotexa, na kojem će Ceh održati svoju godišnju konferenciju. U čemu vidite najveću vrijednost ovih projekata i koje još projekte imate u planu realizirati?

Lidija Stolica: Upravu ste. U okviru 12. međunarodnog sajma zaštite osoba i imovine Interprotex na Zagrebačkom velesajmu 5. travnja/aprila 2017. godine, čiji je Ceh inicijator osnivanja i partner, bit će upriličeno i obilježavanje 25 godina Ceha te upotpunjeno svečanom večerom i konferencijom uz podjelu plaketa i zahvalnica. Dan kasnije, također u sklopu Interprotexa, u kongresnoj dvorani održat ćemo i stručnu međunarodnu konferenciju „Privatna zaštita 2017: Prevencija – Zaštita – Sigurnost“, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Konfederacije europskih sigurnosnih službi (COESS), Ministarstva unutarnjih poslova RH, Grada Zagreba te potporu Europskog certifikacijskog tijela (ECB) i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Cilj susreta je unapređenje i razmjena znanja i najboljih praksi u djelatnosti privatne zaštite na razini Europske unije. Konferencija će ukazati na sve mogućnosti umrežavanja i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca.

Stručna izlaganja održat će Catherine Piana, generalna direktorica CoESS-a, Runar Karlsen, direktor industrije privatne sigurnosti Norveške, Branko Slak, predsjednik slovenske zaštitarske komore ZRSZV, i Verica Mileska Stefanovska, predsjednica makedonske Komore za privatnu zaštitu. U drugom dijelu konferencije uvodnim izlaganjem Sandra Šegedina iz Ministarstva unutarnjih poslova RH govorit će se o Zakonu o zaštiti novčarskih institucija i dvije godine njegove primjene, a završit će se panel-diskusijom na navedenu temu uz sudjelovanje obveznika primjene Zakona. Ceh će i dalje kroz brojne stručne aktivnosti sa svojim članicama i međunarodnim udruženjima jačati ulogu i položaj struke privatne zaštite u Hrvatskoj i pratiti europske i svjetske trendove.

a&s Adria: U uvodnom govoru na izbornoj skupštini najavili ste „daljnje razvijanje saradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i drugim državnim tijelima, organizacijama i strukovnim udruženjima iz Hrvatske i EU, te posebice s CoESS-om“. U kojem smjeru i s kojim ciljem će se razvijati saradnja s nabrojanim institucijama i udruženjima?

Lidija Stolica: HCZ kontinuirano vodi stručan dijalog s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske u izradi novih zakona, pravilnika i rješenja, i ta se suradnja unapređuje i proširuje s ciljem podizanja struke i kvalitetnijih uvjeta obavljanja poslova privatne zaštite. Surađujemo i s drugim državnim institucijama i udruženjima sigurnosti u Republici Hrvatskoj, sa strukovnim udrugama iz Europske unije i susjednih država. Aktivno djelujemo na jačanju javno-privatnog partnerstva u ostvarivanju sigurnosti cijele zajednice, a suradnja sa sindikatima na visokom nivou doprinosi zaštiti digniteta struke. Posebice ističemo suradnju s akademskom zajednicom – sveučilištima i veleučilištima u provođenju studijskih programa iz područja sigurnosti. HCZ kao nacionalni član CoESS-a radit će na aktivnijem uključivanju svojih članova u rad njegovih odbora upravo jer želimo biti na izvoru informacija i sukreirati smjer razvoja naše industrije. Držimo da je to kroz CoESS kao krovnu organizaciju zaštitarske struke u EU svakako moguće.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *