Intervjui

Intervju: Per Björkdahl, predsjednik Upravnog odbora ONVIF-a

Početak nove godine prirodno je nametnuo jednu jako važnu temu za sigurnosnu industriju, koja će i u ovoj godini oblikovatitrendove i zahtjeve za sve proizvođače sigurnosnih uređaja i opreme, a riječ je o standardizaciji i interoperabilnosti. Zato je ovaj put sa nama g. Per Björkdahl, predsjednik Upravnog odbora ONVIF-a (Open Network Video Interface Forum), najvećeg udruženja u sigurnosnoj industriji za promociju i razvoj globalnih standarda za IP-bazirane proizvode u segmentu tehničke sigurnosti

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@asadria.ba

a&s Adria: G. Björkdahl, prije svega vam se želim zahvaliti što ste u ovom poslovno turbulentnom periodu na početku nove godine odvojili vrijeme za razgovor sa našim čitaocima. Recite nam nešto o sebi, kada ste počeli raditi za ONVIF i od kada obavljate dužnosti predsjednika Upravnog odbora, te koje uspjehepostignute za vrijeme rada u ONVIF-u biste posebno istaknuli?

P. Björkdahl: Funkciju predsjednika Upravnog odbora ONVIF-a obavljam od jeseni 2012. godine, budući da sam dugo godina bio uključen u poslove međunarodne standardizacije sa kompanijama poput Axis Communicationsa i TAC-a (koji je sada dijelom Schneider Electrica) radeći na uspostavljanju komunikacijskih standarda u industriji automatizacije objekata. Od 1999. radio sam za Axis Communications, u kojem sam više od deset godina obavljao funkciju direktora Odjela za razvoj poslovanja. Što se tiče ONVIF-a, u posljednjih nekoliko godina ostvareni su veliki uspjesi. Uspješno smo izdali tri profila koji dizajnerima sistema olakšavaju odabir proizvoda shodno njihovim karakteristikama i funkcionalnostima. Broj kompanija koje su naši članovi porastao je na više od 500, uz skoro 4.000 proizvoda usaglašenih sa našim standardima. Tragom toga, ONVIF je najveća organizacija ovoga tipa na svijetu. Od njegova osnivanja broj članova je svake godine stalno u porastu, a broj proizvoda usaglašenih sa našim standardima je u samo protekle tri godine imao rast of 250 %. U 2014. godini članstvo u ONVIF-uproširilo se na šest kontinenata. Globalna zastupljenost ONVIF-ovih standarda proširuje i produbljuje dijalog između proizvođača i sistem-integratora, što ubrzava progres ka većoj interoperabilnosti između brendova i proizvoda.

a&s Adria: ONVIF je danas najveće standardizacijsko udruženje u sigurnosnoj industriji. Ipak, počeci vaše organizacije ne datiraju tako davno. Kažite nam nešto više o ONVIF-ovoj historiji, ko su bili njegovi osnivači, odakle je potekla ideja sa takvim udruženjem, koji su bili razlozi iza njegova začetka i kako ste uspjeli postići i održati tako veliki godišnji rast?

P. Björkdahl: 2008. godine IP tehnologija je ulazila na velika vrata u sigurnosnoj industriji i stoga su kompanije Axis Communications, Bosch Security Systems i Sony, bez daljnjeg tri najveća proizvođača videonadzornih kamera na tržištu, shvatile da prihvaćenost IP tehnologije može biti ugrožena poteškoćama sa interoperabilnošću mrežnih proizvoda različitih proizvođača. Da bi proizvodi uistinu funkcionirali međusobno, moraju se razviti posebni interfejsi za posebne vrste proizvoda, što može biti jako skupo za proizvođače IP videonadzornih uređaja, naročito kako se proizvodi budu unapređivali i nadograđivali i kada bude potrebno održavati ove interfejse u skladu s tim razvojem. To je bio razlog da spomenute tri kompanije osnuju ONVIF, koji je već prve godine izdao prvu listu osnovnih propisaza interoperabilnost i prvu listu propisa za njeno testiranje.Od svoga osnivanja ONVIF je postepeno povećavao broj članova usmenim putem, snažnom medijskom prisutnošću, otvorenim dijalogom sa djelatnicima u industriji fizičke sigurnosti te snažnim utjecajem njegova vođstva. Proizvođači su ubrzo shvatili prednosti koje standardi pružaju i važnost vlastitoga učešća u razvoju ONVIF-ovih profila. Kao organizacija smo zadržali isti pristup rastu članstva koji smo imali na početku: balans između dijaloga, medijske prisutnosti i snažnog vođstva. U protekloj godini snažno smo se fokusirali na jačanje dijaloga sa zajednicom djelatnika u oblasti fizičke i tehničke sigurnosti i davanje odgovora na njihova pitanja i zabrinutosti. Takvo što će biti u našem fokusu i u 2015. godini.

a&s Adria: Jedno pitanje od značaja za naše regionalne proizvođače. Na koji način kompanija može postići usaglašenost vlastitih proizvoda sa ONVIF standardom? Koje aktivnosti mora preduzeti kako bi ostvarila potpunu ONVIF kompatibilnost?

P. Björkdahl: Usaglašenost sa ONVIF standardima počinje sa članstvom. Proizvođačima se nudi nekoliko tipova članstva u ONVIF-u: potpuno, sudjelujuće, korisničko i posmatračko članstvo. Svaki tip nudi različit nivo pristupa i sudjelovanja u ONVIF-ovim resursima i profilima. Nudeći različite vrste članstva, ONVIF se nada da će time svoje članstvo učiniti širim i raznovrsnijim. Nakon što se završi proces učlanjivanja, proizvođač mora poštovati tehničke uvjete ONVIF-ovih profila. Tehnički uvjeti svakog profila dostupni su za download na našoj web-stranici. Također, održavamo i forume na kojima naši članovi mogu postavljati pitanja o procesu standardizacije i dobiti odgovore ONVIF zajednice.Kada neko od naših članova odluči testiratisvoj proizvod, usaglašenost sa standardima se provjerava koristeći ONVIF-ove testne alate, koji su dostupni u dijelu naše web-stranice namijenjene za naše članove. Naši propisi ne bi značili ništa bez adekvatnog alata pomoću kojeg ćemo provjeriti njihovu ispravnu primjenu. Ovo je razlog zbog kojeg je ONVIF grupacija investirala značajna sredstva u razvoj testnih alata. Trenutno posjedujemo proizvodne testne alate za Profil S za IP-bazirane videosisteme, Profil C za IP-bazirane uređaje za kontrolu pristupa, Profil G za pohranu i ponovno korištenje slikovnih datoteka te profil za ONVIF-ov format fajla za eksportovanje. Na početku 2015. godine bit će dostupninovi testni alat za brzu instalaciju, zatim Profil Q te prvi testni alati za klijente.Kompanije članice također mogu prisustvovati našem Developers’ Plugfestu, na kojem razvojni inžinjeri imaju mogućnost da praktično testiraju kompatibilnost vlastitih proizvoda.

a&s Adria: Kako integrisani sistemi postaju sve uobičajeniji, interoperabilnost i unifikacija su potrebni na različitim nivoima tržišta. Koju ulogu ONVIF može odigrati da bi ove tehnologije radile međusobno? I šta ONVIF čini na edukaciji krajnjih korisnika o važnosti standarda u sigurnosti i vlastitoj ulozi u ovom segmentu?

P. Björkdahl: Standardizacija se na tržištu usvajabrzo, a i rast ONVIF-a se dešava jako brzo. Od samo nekoliko kompanija broj članova ONVIF-a je porastao na preko 500. Još važnije je to da smo također ostvarili i kritičnu masu malih firmi koje zastupaju naše standarde. Od samoga početka razumjeli smo da je namjera ONVIF-a da omogući standardiziranost za cjelokupan sigurnosni sistem, za što smo se pripremili kreirajući temeljnu arhitekturu ONVIF-a, koja je već sada spremna da obuhvati i ostale tehnološke segmente. Svaki sljedeći korak određuju zahtjevi naših članova.

ONVIF će nastaviti da nudi cjelovitost u pogledu pružanja pomoći u tome da brojni brendovi i tehnologije funkcionišu međusobno bez poteškoća. Razvijanje industrijskih propisa i educiranje sigurnosne zajednice o njima ključni je dio postizanja interoperabilnosti, aposjedovanje seta tehničkih uvjeta koji definiraju kako uređaji trebaju raditi je veliki korak ka tome. Bez standarda stalna tema industrije bila bi “napravi jednom, održavaj zauvijek”.Postoje znaci promjene u EAC industriji (Extended Access Control) u korist sistema baziranih na interoperabilnosti, što je bio prijedlog ONVIF-a, i smatram da je takva promjena rezultat ONVIF-ove prisutnosti i rada. ONVIF igra aktivnu ulogu u oblikovanju dijaloga o interoperabilnosti i njenim specifičnostima u industriji fizičke sigurnosti.Ovaj napredak održavamo nastavljajući sa našim promotivnim i edukativnim aktivnostima i slušajući prijedloge samih korisnika.

a&s Adria: Šta možemo očekivati od ONVIF-a u 2015. godini i koja su bila značajna postignuća u 2014. godini?

P. Björkdahl: Rast broja naših članova i širenje na druga tržišta ukazuje na važnost standarda za interoperabilnost u sigurnosnoj industriji i šire. Kako rad naše organizacije napreduje i kako novi profili bivaju puštani u opticaj, primjećujemo sve veću i veću podršku ONVIF-u i njegovom doprinosu sigurnosnoj industriji.

U 2014. godini održali smo 11. Developers’ Plugfest, naš najveći do sada. Izdati su Profil C za kontrolu pristupa i Profil G za pohranu i snimanje videopodataka, koji su jako značajni u portfoliju naših profila. U dodatku ovome, ONVIF je bio prisutan na svim najvećim izložbama sigurnosne industrije, uključujući i prvo izlaganje na sajmu ISC West. Ove godine ONVIF je također posegnuo za povratnim informacijama od sigurnosne zajednice o onome što čini kako treba i savjetima kako bismo mogli unaprijediti svoje profile.Čini se da će godina koja je ispred nas biti veoma važna. Pozornost industrije fizičke i tehničke sigurnosti će biti na interoperabilnosti, sigurnosti podataka i lahkoći instalacije. U decembru 2014. ONVIF je načinio prve korake na finaliziranju Profila Q objavljujući poziv za Profil Q kandidaturu našim članovima. Očekujemo da će ovaj profilbiti jako uspješan i širokoprihvaćen u 2015. godini, prateći njegovo zakazano puštanje u opticaj u junu ove godine.

a&s Adria: Mediji su objavili da ste imali određenih problema u pogledu zloupotrebe ONVIF standarda. U augustu ste inicirali dvostranu inicijativu s ciljem uvođenja sankcija proizvođačima koji iznose lažne tvrdnje o kompatibilnosti svojih proizvoda sa ONVIF standardima. S kakvim problemima ste se suočavali i na koji način namjeravate rješavati ovo pitanje?

P. Björkdahl: Kao što ste kazali, inicijativa je dvostrana: ona uključuje obuku i provedbu. U većini slučajeva koje smo rješavali proizvođači ili ne razumiju od čega se sastoji kompatibilnost proizvoda ili ne znaju da kompatibilan proizvod mora imati ONVIF logotip i da se mora pridržavati naših propisa. Stoga vršimo zajednički napor da educiramo proizvođače o ONVIF-ovoj misiji i procesu usaglašenja sa standardima kroz držanje predavanja i edukativnih treninga na vodećim sajmovima i konferencijama. ONVIF također koristi i izvještavanje medija kako bi dodatno educirao tržište i time podstaknuo proces standardizacije.Kada se podnese prijava o pogrešnoj primjeni ili zloupotrebi, ONVIF posjeduje službene kanale pomoću kojih će se prijave članova o nekompatibilnosti pravilno adresirati. Sa uspostavom nove vrste članstva pomoću kojeg će članovi biti u svojstvu posmatrača otvorena je mogućnost da sistem-integratori, projektanti i konsultanti, te recenzenti proizvoda mogu nezavisno provjeriti kompatibilnost između određena dva proizvoda koristeći ONVIF-ove testne alate.

a&s Adria: Često se na tržištu susrećete sa pogrešnim razumijevanjem uloge ONVIF-a?

P. Björkdahl: Mislim da je raspon ONVIF-ovih propisa ponekada pogrešno shvaćen. Po svojoj prirodi, standardi propisuju minimum operativnih zahtjeva i stoga međusobno kompatibilni uređaji mogu garantovati interoperabilnost na najosnovnijem nivou. Zato je uloga ONVIF-a da pronađe temeljne sličnosti između uređaja ponuđenih na tržištu i pruži mogućnost interoperabilnosti koja udovoljava potrebama većine kompanija, odnosno nekih 75 do 80 posto tržišta. Naši propisi također bivaju prihvaćeni i na dobrovoljnoj osnovi, jer za njima postoji tržišna potreba, ili putem organizacija koje se bave izdavanjem međunarodnih standarda, kakve su IEC i ISO, koje ugrađuju naše propise u njihove vlastite globalne standarde ili propise.

ONVIF-ovi profili osiguravaju samo interoperabilnost, tako da kupci ne trebaju miješati usaglašenost sa ONVIF standardima sa samom kvalitetom proizvoda. ONVIF ne obavlja funkciju kontrolera kvaliteta. Naprimjer, korisnikBluetooth slušalica iste može platiti 25 ili 250 američkih dolara i ubrzo uvidjeti razliku u njihovoj učinkovitosti i kvaliteti, iako su obje kompatibilne sa Bluetooth standardom. U dodatku ovome, ONVIF nije testno tijelo. Putem testnih alata koje razvija ONVIF od kompanija se zahtijeva da ispune zahtjeve propisa ONVIF-ovog interfejsa, a na svakom proizvođaču pojedinačno je da osigura kvalitet vlastitoga proizvoda. Ipak, ONVIF i standardizacija svakako potiču rast kvaliteta na tržištu pojednostavljujući proces komparacije proizvoda za krajnje korisnike. Naše fokusiranje na interoperabilnost može pomoći u otkrivanju potencijalnih problema sa kvalitetom uređaja.

a&s Adria: Kakav efekat na tržište ima migracija u oblasti kontrole pristupa sa vlasnički zaštićenih mjera ka otvorenim standardima, kakva je već prisutna u segmentu IP videa?

P. Björkdahl: Tragom onoga što uveliko postoji u oblasti videonadzora, i tržište kontrole pristupa počinje osjećati slobodu izbora. Krajnji korisnici žele biti u mogućnosti da odaberu platformu za upravljanje kontrolom pristupa i povežu je sa širokim spektrom različitih IP-baziranih kontrolera vrata i čitača kartica. A kako ovo više ne predstavlja luksuz na tržištu, krajnji korisnici također žele mogućnost da integrišu video i sisteme kontrole pristupa kako bi imali potpuniju i precizniju sliku vlastitih aktivnosti na unapređenjusigurnosti.ONVIF-ova uloga u kontroli pristupa bila je da pronađe osnovne sličnosti različitih uređaja ponuđenih na tržištu i omogući interoperabilnost koja zadovoljava potrebe većine korisnika. Vjerujemo da smo to uspjeli učiniti sa ONVIF Profilom C, koji pokriva osnovne zahtjeve kontrole pristupa, kao što monitoring i kontrola vrata. Iako je broj naših članova koji posluju u segmentu videonadzora veći od broja onih iz oblasti kontrole pristupa, a ne treba zaboraviti da članovi ONVIF-a određuju i njegovo usmjerenje, ipak je primjetan izrazit interes i potencijal standardizacije u segmentu kontrole pristupa. ONVIF je prvobitno osnovan kao organizacija za standardizaciju u oblasti videa i upravo na tom polju je na početku uloženo mnogo truda, ali naša želja je da igramo važnu ulogu i u kontroli pristupa. Stoga se može kazati da smo, u suštini, na samom početku na ovom polju.

a&s Adria: Vaše mišljenje o ulasku IT kompanija na tržište sigurnosti, što naročito utječe na određena područja poput videoanalitike, integracije itd.? Da li će to doprinijeti većoj interoperabilnosti i unifikaciji sigurnosnih sistema i proizvoda?

P. Björkdahl: U nekim slučajevima IT kompanije su pozvanije da adresiraju složene videoanalitičke sisteme i integraciju sistema. Ova područja su IT-centrična i možda je najbolje da se njima i bave IT kompanije. Međutim, u isto vrijeme potreba za stručnim kompanijama u sigurnosnoj industriji će i dalje ostati velika. Kompanije iz sigurnosne industrije posjeduju kompetentnost i znanje koje je presudno za uspješno projektiranje sigurnosnih sistema. Mislim da će ulazak IT-ja na ovo tržište utjecati napovećanje interoperabilnosti, a s obzirom da IT kompanije koriste mnogostruke platforme i tehnologije, trebat će uložiti truda na tome da različiti sistemi, uključujući tu i sigurnosne sisteme, funkcioniraju međusobno.

a&s Adria: Koji značajni trendovi će biti u fokusu u ovoj godini i kakav će biti njihov utjecaj? Kroz koje promjene će industrija sigurnosti prolaziti u 2015. godini?

P. Björkdahl: Primjećujemo povećanje svjesnosti o važnosti interoperabilnosti među krajnjim korisnicima u sigurnosnoj industriji, što se reflektuje potrebom za širim prihvatanjem onoga što ONVIF nudi ovoj industriji. Pojavljuju se znaci promjene u EAC industriji u korist sistema baziranih na interoperabilnosti, što je ONVIF i predlagao.

Svi ovi značajni trendovi su također zabilježeni i na ONVIF-ovom radaru. Novi Profil Q, zapravo, adresira tri od ovih područja. Modus operandi Profila Q je pružanje krajnjim korisnicima unaprijeđene značajke sigurnosnih uređaja i funkcionalnost njihova korištenja bez potrebe za konfigurisanjem ili modifikacijama uređaja. Razvoj Profila Q zapravo je baziran na povratnim informacijama dobijenim od sigurnosne zajednice. ONVIF kontinuirano radi na tome da interoperabilnost učini što je moguće jednostavnijom i sigurnijom.

Ovo je dobro vrijeme za sigurnost zato što je neki oblik sigurnosti većini ljudi na umu– kad god ste na aerodromu ili na mjestima na kojima cirkuliše veliki broj ljudi, dobro je znati da je vaš integritet zaštićen i da su poduzete mjere koje vam obezbjeđuju pravo na sigurno okruženje.

U svemu ovome postoji priličannerealiziran potencijal širom svijeta. Kako se tehnologija mijenja i napreduje korak po korak, industrija sigurnosti pronalazi nove načine da tržištu ponudi brže, preciznije i inteligentnije uređaje. Interoperabilnost je čvor koji veže sve ove tehnologije i postignuća zajedno, a kako bi nova tehnologija bila od koristi krajnjem korisniku, ona mora biti u stanju da radi u suglasju sa ostalim uređajima, sistemima i brendovima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *