Fizička zaštita Lična zaštita Security Services

Izrada plana za zaštitu hotela

Ranije smo u više navrata naglašavali kako stambene i poslovne zgrade spadaju u najzahtjevnije objekte za provedbu i izradu planova za zaštitu. Hoteli također spadaju u tu kategoriju, imajući u vidu da je riječ o otvorenim i prilično prometnim objektima, a veoma bitnim po VIP štićene osobe

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Private Security Training Association)
E-mail: redakcija©asadria.com

Prvi korak u izradi plana zaštite hotela svakako je odabir samog objekta. Već smo govorili o tome koliko lokacija, pristupne ceste i okolina igraju važnu ulogu. U praksi uvijek ćemo se naći u dilemi da li odabrati hotel na periferiji ili u strogom centru grada. Stoga je najbolje poštovati želje naše štićene osobe i u potpunosti se prilagoditi tome. I ovaj put pripremu za osiguranje hotela počinjemo izradom odgovarajuće ček-liste, koja će sadržavati veliki broj podataka i sigurno nam oduzeti dosta vremena. No, sve će se to u konačnici isplatiti. Prvo upisujemo ime hotela, adresu i dio grada u kojem se nalazi, brojeve telefona i faksa. Također upisujemo sve ceste i raskrsnice koje vode prema hotelu, a nakon toga vrstu i namjenu zgrade, oblik, prostor za parking, broj ulaza, izgled vanjske i unutrašnje konstrukcije objekta itd.

Upoznati menadžera

O detaljima rada hotela razgovarat ćemo s njegovim menadžerom. Od njega uzimamo informacije o broju, položaju i popunjenosti soba. Informacije koje će nam također trebati su uslovi plaćanja u hotelu, način prijave i odjave, rezervisani datumi posjete nekih važnijih ličnosti (ovo je od izuzetne važnosti kako bismo izbjegli eventualnu gužvu, pogotovo sa sigurnosnim osobljem drugih osoba), načini rezervacije i putem kojeg broja, odnosno e-maila se odvija, kako se upravlja s dolaznim pozivima za štićenu osobu itd. Dakle, možda zvuči čudno, ali prije nego što smjestimo našu štićenu osobu u odgovarajući hotel, trebat ćemo se upoznati i s poslugom i svim odgovornim osobama, uključujući i osobama zaduženim za sigurnost. U našu ček-listu navest ćemo ime i prezime menadžera sigurnosti, njegove kontakt-podatke te navesti tačno vrijeme i zaključke sastanka s njim. Njemu možemo povjeriti sve informacije o našem planu. S njim ćemo diskutovati o eventualnim problemima koji mogu nastati za vrijeme naše posjete i onima koji su ranije postojali u hotelu (ispitati stopu kriminaliteta u okolini jer želimo po svaku cijenu izbjegavati hotele koji se nalaze u sumnjivim kvartovima). On će nas upoznati sa sigurnosnim osobljem te mehaničkim i tehničkim sigurnosnim rješenjima u hotelu. Moramo u svakom trenutku znati koliko je naoružanih osoba u i izvan hotela. Obavezno ćemo zapisati gdje se nalazi trezor/sef za pohranjivanje vrijednosnih papira, nakita ili depozita, te osigurati 24/7 sigurnu telefonsku liniju.

Sastanak s ostalim osobljem

Nakon toga obavit ćemo i kraći sastanak s menadžerom posluge i informisati ga o tome koje se torbe moraju odnijeti u koju sobu te iznijeti svoje zahtjeve o izboru jelovnika, stolova te načinu oslovljavanja štićene osobe i njene pratnje. Od domara hotela tražimo da bude spreman kada stigne vozilo štićene osobe te da općenito vodi računa o mogućnostima parkiranja vozila i kontroli prostora za parkiranje. Pripreme i izviđanja trebala bi se obaviti istoga dana kada je i dolazak, tako da su sve osobe s kojima se želite sastati u službi. Potrebno je da se osiguramo da se prije našeg dolaska ne dogodi smjena osoblja i da nas ne dočekaju osobe koje ne poznajemo.

Anterfile

Imena svih odgovornih u hotelu

Od iznimne važnosti za funkcioniranje našeg plana provjere hotela i kreiranja pouzdanog rješenja za nadzor štićene sobe je stalni kontakt s menadžmentom hotela i njegovim uposlenicima. Kako bismo to ostvarili, potrebno je pribaviti i zabilježiti imena i kontakt-podatke uposlenika hotela: direktora, zamjenika direktora, pomoćnog menadžera, menadžera za rezervacije, servisa za goste, kućepazitelja, glavne posluge i osobe odgovorne za sigurnost.

Inspekcija hotela

Jedna od obaveza koju moramo izvršiti nakon odabira hotela jeste i opća inspekcija, pri čemu ćemo detaljno pregledati sve ulaze i izlaze, položaj toaleta i telefona svugdje u hotelu, provjeriti stepenice i liftove, aparate za signalizaciju i gašenje požara te videonadzor. Alarmu treba posvetiti posebnu pažnju i testirati ga, jer u slučaju opasne situacije moramo znati kakav je njegov zvuk. Svaki hotel svojim gostima pruža mnogo dodatnih usluga. Na nama je da ih sve registrujemo i ispitamo. Tačne podatke o radnim vremenima pružanja usluga upisat ćemo u našu ček-listu. Najčešće usluge su internet i faks, poštanske usluge, trafika i mjenjačnica, usluge sekretarijata, notara, hotelskog ljekara i zubara, trezor/sef za pohranu vrijednosti, usluge pranja, peglanja i hemijskog čišćenja, frizera i kozmetičkog salona, prostorije za rekreaciju, fitness-klub, bazen, sauna, kablovska televizija, servis limuzina i ostale opće usluge. Sve te podatke morat ćemo prezentirati našoj štićenoj osobi ili ćemo biti u prilici da odgovaramo na pitanja o njima.

Dežurne službe

Ne treba napominjati koliko je bitno imati sve informacije o javnim dežurnim službama. U našu listu ćemo upisati imena svih dostupnih službi i brojeve njihovih telefona. Prije toga utvrdit ćemo položaj i dostupnost najbliže vatrogasne stanice, najbliže bolnice s odjelom za traumu i policijske stanice. Također, u poseban odjeljak upisat ćemo podatke o najbližoj hitnoj pomoći i stanici prve pomoći, koji će sadržavati ime, adresu, broj telefona, radno vrijeme, trajanje vožnje za hitnu službu i trajanje vožnje općenito.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *