Softveri Tehnologija i proizvodi

Konica Minolta: Rješenje u oblaku pouzdanije od klasičnih servera

Kompanija Varri od 2008. uvozi i distribuira opremu za penjanje i sportove na otvorenom. Posjeduje bogato znanje o opremi za penjanje i zaštitu od padova, ali ne i o informatičkoj tehnologiji. Godinama se pohrana podataka svodila na izrade sigurnosnih kopija i njihovo odnošenje kući na eksternom hard disku

Kontakt: Miran Mišić, prodajni menadžer, Konica Minolta
miran.misic@konicaminolta.hr

Jedan je čovjek bio zadužen za sve IT operacije. “Sjećam se jednog dana kada sam napokon našao malo vremena za penjanje, ali sam se morao vratiti na posao da popravim server koji se pokvario. Tada je problem bilo napajanje, drugi put CMOS baterija”, objašnjava Marius Olsen, osnivač i vlasnik Varrija. Kako je firma rasla, isporučivala sve više proizvoda i počinjala raditi s većim brojem dobavljača i kupaca, došao je trenutak da se potraže profesionalna IT rješenja.

Odabir HydraClouda
“Morali smo birati između ulaganja u bolju opremu i zapošljavanja IT savjetnika koji će upravljati sistemom, odnosno opcije da ovaj posao prepustimo profesionalcima koji mogu garantirati stabilnost i sigurnost. Odabrali smo HydraCloud rješenje kompanije Konica Minolta”, kaže Olsen. HydraCloud omogućava poslovnim sistemima da podatke o narudžbama, računovodstvu i dr. pokreću na serverima koji se nalaze u ISO podatkovnim centrima kompanije Konica Minolta u Norveškoj, a zaposleni se prijavljuju isključivo online. Varri više ne koristi vlastite servere, a jedina IT oprema koja je ostala u nekadašnjem ormaru je firewall i mrežni switchevi koje Konica Minolta nudi u sklopu ugovora o korištenju oblaka. Olsen je posebno zadovoljan zbog činjenice da mu je ova postavka sistema omogućila dosta vremena da se fokusira na osnovnu djelatnost firme umjesto na tehnička IT rješenja. “Sada imam više vremena da se fokusiram na naše dobavljače, kupce i tržišta, a noću mirno spavam kada znam da sva naša IT oprema u svakom trenutku radi ispravno”, kaže Olsen.

Spremni na odbranu
Varri je iz prve ruke iskusio koliko je važno imati sigurnu instalaciju, jer je jedna od brojnih kompanija koje su posljednjih godina bile izložene napadu pomoću ucjenjivačkog softvera ili ransomwarea. Jednog ponedjeljka zaposlenici su otkrili da su sistemi hakirani. Svi su bili zaključani i šifrirani, a hakeri su na štampaču isprintali zahtjev za isplatom velike svote novca za otključavanje sistema. “Incident nam nije predstavljao veliki problem jer je svakodnevno sigurnosno kopiranje podataka tokom noći dio usluge Konica Minolte. Vratili smo se na sigurnosnu kopiju od samo nekoliko sati ranije, tako da smo ubrzo ponovno pokrenuli sisteme i nastavili s radom”, kaže Olsen. Incident je poslužio kao dobar podsjetnik na ranjivost kompanije u vrijeme kada je koristila vlastiti server u ormariću, sa starim sigurnosnim kopijama na eksternom hard disku. “Ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo da se ovaj napad dogodio prije nego što smo prešli na cloud. Rezervna kopija je mogla biti stara dvije sedmice”, kaže on. Sada je mnogo lakše s obzirom na to da sve IT operacije vodi Konica Minolta, koja poslovnim korisnicima nudi mnoge integrisane IT usluge i rješenja te im svojom stručnošću i znanjem može uveliko pomoći da poboljšaju poslovanje u svim segmentima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *