Najave II Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori Vatrodojava

Najmanji protivpožarni aparat na svijetu

Tehnologija aparata za gašenje požara nije se mnogo razvijala u posljednjih nekoliko godina budući da aktuelna u većini situacija dobro obavlja posao. Mnogo se istražuje i radi na hemikalijama i senzorima za borbu protiv različitih vrsta požara, ali oni još nisu spremni za masovno tržište
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Postoje ipak određene oblasti u kojima su inovacije potrebne, a napori koji se ulože u njih mogu pomoći u sprečavanju velikih požarnih incidenata. Naprimjer, 30 posto požara u SAD-u započinje s električnim uređajem, navode u NFPA-u. Za to postoji više razloga, od varijacija napona, preopterećenja i ambijentalnih uslova do korištenja neispravnih ili starih proizvoda. Pravi problem je u tome što ne možete u dovoljno ranoj fazi otkriti i suzbiti požar koji počinje na električnom uređaju. Ovo je oblast u kojoj JOB, njemačka kompanija sa sjedištem u Ahrensburgu, želi ponuditi svoje rješenje nazvano E-Bulb. Prema Markusu Fiebigu, menadžeru razvoja proizvoda u toj kompaniji, riječ je o “najmanjem aparatu za gašenje požara na svijetu”.

Kako radi E-Bulb
E-Bulb je presvučena staklena sijalica ispunjena netoksičnim sredstvima za gašenje. Najmanja verzija duga je tek dva centimetra, što znači da ima dimenzije standardnog mikroosigurača. “Svaki treći požar započinje zbog električne energije u električnim aparatima. Osim toga, sve je veći broj uređaja u našim domovima, a izražen je i trend pametnih domova, koji podrazumijeva da mnogi od tih uređaja uvijek budu pod naponom kako bi ostali u stanju pripravnosti. Zato svaka elektronska oprema s vlastitim napajanjem nosi rizik od požara. Uz motivaciju da ojačamo sigurnost proizvoda i smanjimo rizik od prekida poslovanja usljed požara, naša ideja bila je poboljšati postojeći koncept zaštite od požara i boriti se protiv njih u najkraćem mogućem roku i direktno na izvoru”, objašnjava Fiebig. Ovaj koncept naziva se zaštita od požara koja je integrisana u uređaj. Zaustavljanje vatre na nivou uređaja minimalizira troškove, spašava živote i garantuje minimalan prekid poslovanja.

Kada ga koristiti
Područja primjene ovih sijalica su brojna i različita. Ona uključuju adaptere za napajanje na reklamnim ekranima (medijska tehnologija), respiratore u medicinskoj tehnologiji i kućanske uređaje. Slično kao sistemi zaštite od curenja vode u veš-mašinama, E-Bulb sijalice su dio protivpožarnog sistema za električne uređaje. “Ono što E-Bulb čini jedinstvenim je to što je u pitanju jednostavno, pasivno i pouzdano rješenje za dodatnu zaštitu električnih uređaja. Radi 24 sata bez napajanja. Kada E-Bulb otkrije požar ili porast temperature (npr. kroz praćenje napona ili topline itd.), prateća komponenta će pući, prekinuti napajanje i ugasiti vatru”, kaže Fiebig. E-Bulb sijalici nije potrebno održavanje i traje duže od deset godina.

Kome je ovo potrebno?
E-Bulb se može koristiti u širokom spektru elektronike, od LED zidova i medicinske opreme, preko kućnih aparata do adaptera za napajanje. Fiebig kaže da kompanija opaža sve veću potražnju u elektronskim sistemima koji se koriste u osjetljivim zonama poput aerodroma, željezničkih stanica ili sajmova na kojima je prisutno mnogo ljudi. “Korištenjem zaštite od požara integrisane u same uređaje, uključujući E-Bulb sijalice, električni uređaji se u okviru procjena rizika od požara više ne klasificiraju kao ʻsistemi koji izazivaju požarʼ, nego kao oni koji ʻsudjeluju u požaruʼ. Ovo je posebno važno za osjetljive lokacije, poput trgovačkih centara, izložbenih dvorana, aerodroma ili željezničkih stanica”, kaže Fiebig. To znači i da štampači, ekrani ili bilbordi lakše mogu dobiti odobrenje za instalaciju, čak i u zonama za evakuaciju, što je korisno za posjetioce, operatere i proizvođače.

Iskustva iz Londona
“Mnogi se sjećaju stravičnog požara u Grenfell Toweru iz 2017. godine, u kojem su 72 osobe izgubile život. Požar je izbio u elektronici frižidera. Trenutno radimo na dizajnu s proizvođačima kućnih aparata koji vode računa o kvalitetu. Cilj nam dizajnirati E-Bulb sijalice za aparate za kafu, veš-mašine, sušilice rublja i frižidere. Proizvođači medicinske tehnologije, poput respiratora, koncentratora kisika i defibrilatora, sada modificiraju elektroniku kako bi nadogradili svoje koncepte zaštite od požara pomoću E-Bulb sijalica”, dodaje Fiebig.

Tržišni potencijal
Zaustavljanje požara na njegovom izvoru je, zasigurno, sljedeća najbolja stvar. Proizvođači električnih i elektronskih uređaja sve su više svjesni ovog problema, kao i potrebe za minimiziranjem štete. U Velikoj Britaniji djeluje organizacija Electrical Safety First, koja radi na smanjenju incidenata povezanih s električnom energijom. Prema njima, prosječna stopa uspješnosti prilikom povlačenja električnih proizvoda s tržišta iznosi samo 10–20 posto u Velikoj Britaniji. To znači da su milioni nepovučenih električnih uređaja i dalje u upotrebi. Ako se u električne uređaje ugradi zaštita od požara poput E-Bulb sijalica, proizvođači i kupci više neće morati brinuti o šteti uzrokovanoj požarom za koji mogu biti okrivljeni takvi uređaji. Upotreba ovih sijalica može spriječiti i prekid poslovanja ili skratiti vrijeme njegovog trajanja. Naprimjer, svaki treći požar u Njemačkoj uzrokuje više od 500.000 eura štete, u mjeri u kojoj se pogođene firme nerijetko više ne mogu oporaviti. Samo 23 posto svih firmi pogođenih požarom može u potpunosti ponovo pokrenuti poslovanje.

Istovremeno, više od 40 posto kompanija mora prestati poslovati nakon požara. Na kraju, Fiebig ističe da osiguravajuće kuće shvataju važnost upotrebe električnih uređaja s integrisanom zaštitom od požara. Za proizvođače ovdje je riječ o odgovornosti za proizvode i troškovima osiguranja prilikom njihovog povlačenja s tržišta, dok je operaterima važna zaštita od požara i prekida poslovanja. Također, i osiguravajuće kuće mogu razmotriti smanjenje premije ako njihov klijent odluči koristiti integrisana rješenja za zaštitu od požara. S obzirom na sve ove prednosti, vjerovatno će sve više proizvođača elektronskih uređaja razmisliti o korištenju ovakvog rješenja. Međutim, moraju u obzir uzeti i ukupne troškove. Iako se sada čini da će E-Bulb smanjiti cijene, korisnici će morati razmotriti širu sliku i usporediti iznos štete od potencijalnih incidenata i troškove primjene novog rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *