Videonadzorni sistemi

Nove Bosch MIC IP fusion 9000i kamere

Nova kamera izdanak je serije MIC IP fusion 9000i. Namijenjena je pružanju cjelovitog uvida u situaciju za potrebe detekcije unutar perimetra. To su lokacije poput prostora uz ograde u energetskim ili komunalnim objektima, podatkovnih centara ili drugih sigurnosno osjetljivih prostora.

Piše: Danijel Jerković, prodajni menadžer za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi; E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

 Nova MIC IP fusion 9000i 9 mm kamera donosi šire termalno vidno polje (70° x 52°), uz svođenje broja scena na šest za jednu kameru kako bi se osigurala pokrivenost od 360 stepeni u roku od 30-ak sekundi. Prikaz unutar punog kruga znatno smanjuje troškove sigurnosti po kvadratnom metru, što rezultira uštedama za korisnike. MIC IP fusion 9000i 9 mm kamera kombinira termoviziju sa 1080p starlight kamerom u jednom kućištu. Koristeći jedinstvenu tehnologiju fuzije metapodataka, kamera može spojiti podatke o detekciji objekata iz termalnih i optičkih videostreamova i predstaviti ih u jedinstveni prikaz. Ovaj model može izdržati sve vremenske uslove bez obzira na dostupno osvjetljenje.

Odabir objektiva

Primjene za potrebe detekcije unutar perimetra zahtijevaju različite objektive za praćenje aktivnosti unutar i oko ograđenog perimetra. Za primjene kratkog dometa u kojima široka scena (360 stepeni) mora biti u potpunosti obuhvaćena snimkom u kratkom roku novi objektiv od 9 mm predstavlja idealnu opciju. Za aplikacije srednjeg dometa objektiv od 19 mm je pravi izbor. Objektiv većeg dometa (50 mm) koristi se u primjenama u kojima je važna detekcija unutar velikog dometa, odnosno rano upozorenje. To je, naprimjer, praćenje aktivnosti duž državnih granica, na brodskim rutama ili aerodromskim pistama.

Robustan i napredan model

Kao izdanci serije MIC, sve MIC IP fusion 9000i kamere su po prirodi robusne i nude ugrađenu inteligentnu videoanalitiku. Posebno su dizajnirane da rade i u najzahtjevnijim okruženjima. Čak i u najekstremnijim uvjetima, videopodaci se mogu analizirati izravno na izvoru kako bi se dodatno podigla razina sigurnosti ili omogućilo da videopodaci ponude više od puke sigurnosti.

Fuzija metapodataka

MIC IP fusion 9000i 9 mm kamera kombinira termoviziju s optičkom kamerom u jednom kućištu. Koristi jedinstvenu tehnologiju fuzije metapodataka za objedinjavanje podataka o detekciji objekata iz termalnih i optičkih videoanalitičkih tokova i njihovo predstavljanje u jedinstvenom prikazu. Fuzija metapodataka fokusira se na “nevidljive” stvari koje traže pozornost, a operaterima pruža cjeloviti uvid u situaciju u konkretnom okruženju, bez obzira na to koji tok videopodataka prate.

Naprimjer, dok osoba hoda tunelom, ozbiljan incident može dovesti do toga da se tunel brzo napuni dimom. Zbog slabe vidljivosti optička kamera više ne može pratiti tu osobu. Međutim, termalna kamera sa svojim posebnim senzorom i dalje može prepoznavati odgovarajuće objekte, dok se na optičkoj slici vidi preklapanje metapodataka. Pri tome se aktivira i alarm, a operater prima obavijest o događaju iz oba toka slike i može odmah preći na termalni prikaz klikom na metapodatke. Kada operater dobije pristup videopodacima koji se odnose na konkretan događaj, moguće je odmah utvrditi adekvatnu mjeru koju treba poduzeti u vezi s njim.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *