Fizička zaštita Security Services

Palice, sprejevi, pištolji ili elektrošok?

Oprema je „bure bez dna“ i ništa nema kraći rok trajanja kao oprema i tehnika. Nove tehnologije izlaze na tržište takvom brzinom i tempom da čak ni iskusni profesionalci ne mogu uhvatiti korak sa novim dostignućima na tržištu. Bezbroj sajmova i časopisa prezentira hiljade novih proizvoda godišnje, a kako proizvođači prihvatljivom cijenom pokušavaju pridobiti klijentelu, vrlo se lahko u takvom vrtlogu možemo izgubiti

Pripremio: Džemal Arnautović, instruktor IPTSA-e (International Personal and Security Training Association)

Naša oprema mora podržavati, odnosno podupirati rad jednog tjelohranitelja i omogućiti provođenje sigurnosnih mjera koje su određene za konkretni zadatak ili posao. Poput načina provođenja i upotrebe sigurnosnih mjera, i odabir opreme ovisi od raznih okvira. Izbor ponajviše ovisi, naravno, od finansijskih sredstava, ali i od zakonskih okvira, područja gdje se zadatak obavlja, stepena ugroženosti, kulturalnog okruženja (običaja ljudi na određenom području), mjera sigurnosti koje su određene za taj zadatak i, svakako, stepena obučenosti, tj. nivoa poznavanja same opreme. Oprema je „bure bez dna“ i ništa nema kraći rok trajanja kao oprema i tehnika. Nove tehnologije izlaze na tržište takvom brzinom i tempom da čak ni iskusni profesionalci ne mogu uhvatiti korak sa novim dostignućima na tržištu. Bezbroj sajmova i časopisa prezentira hiljade novih proizvoda godišnje, a kako proizvođači prihvatljivom cijenom pokušavaju pridobiti klijentelu, vrlo se lahko u takvom vrtlogu možemo izgubiti. Ništa neobično. Nekad je zaista potrebno izvršiti jedan kvalitetan i praktičan test koji bi nam olakšao odabir između korisnog i bezvrijednog proizvoda. U ovome tekstu ćemo prikazati različita područja, razjasniti trendove i pokušati vam pomoći u donošenju odluke o nabavci opreme.

Oružje i pomoćna oprema

Hemijski iritansi

Posljednjih godina upotreba klasičnih iritanasa kao što su CN (Chloracetophenon) i CS (Chlorbenzylidenmalonitril) znatno je opala, dok je upotreba OC-a (Oleoresin Capsicum), koji je općepoznat kao „pfefer spray“, drastično porasla. Ovaj OC se koristi u ASR (Aerosol Subject Restrains) uređajima ili aparatima za raspršivanje hemijskih iritansa. Državne službe ovaj gas koriste kao fizičku silu prilikom hapšenja, odnosno privođenja osumnjičenih, ili u okviru mjera za kontrolu (poput demonstracija). Prednost ovih raspršivača jeste ta da se mogu upotrebljavati sa određene udaljenosti i tako zadržati sigurnosno odstojanje od napadača. Upravo u našem poslu ovo pomagalo je izuzetno korisno jer nam omogućuje određene taktičke prednosti. Ovisno o zakonskim okvirima i veličini pakovanja, u velikom broju zemalja OC je uvršten u obaveznu opremu tjelohranitelja.

Palice

Palica je jedno od najstarijih sredstava za provođenje sigurnosnih ili, u ovom slučaju, prisilnih mjera. Izrađene u raznim izvedbama od drveta, bambusa, gume, plastike i metala, palice se upotrebljavaju defanzivno ili ofanzivno. Moderne varijante stare palice postaju sve više univerzalna sredstva za kontrolu, koja u kombinaciji sa treniranim zahvatima mogu postići mnogo više od pukog udaranja: odbranu, odnosno blokadu udaraca, kontrolu napadača i, naravno, zadavanje udarca koji neminovno proizvodi bol.

Elektrošok

Elektrosignali izravno djeluju na senzorski nervni sistem i uglavnom strujom snage od 7 do 14 W utječu na signale nervnog sistema i dovode do njihova povremenog prekida. EMD uređaji (Electro-Muscular Disruption Technology) rade sa 18–26W i u potpunosti prekidaju nervni sistem, što za rezultat ima i potpunu kontrolu mišića. Oba uređaja ispaljuju kontaktne strelice, koje se zabodu u odjeću ili kožu, putem koje se prenosi elektroimpuls. Danas na tržištu imamo zaista mnogo ovih uređaja, a u prošloj godini je naš magazin pisao i o Tezerima (elektropištoljima), koje koriste policijske snage u mnogim zemljama. Ovisno o modelu ovih uređaja, efektivni domet je oko 7 metara. S ciljem pomoći pri ciljanju, na njih se može montirati i laser.

——————————-

Vatreno oružje

Upotreba ili korištenje vatrenog oružja zahtijeva sljedeće preduvjete: posjedovanje oružja (što podrazumijeva ispunjenje uvjeta za posjedovanje istog), postojanje pravne ili zakonske osnove, postojanje prijetnje i ugroženosti, provjera okruženja, te osnova i navoda nalogodavca. Primijetit ćete da je odabir kako oružja i kalibra tako i njihova dobavljivost vrlo često problem ili je uvjetovana raznim regulativama, dok je u nekim zemljama upotreba potpuno zabranjena za privatni sektor. Ovoga puta ćemo navesti samo neke pojedinosti, koje su ujedno i preporuke, koje je nužno poznavati kada je kratko ručno naoružanje u pitanju.

Kalibar. Svrsishodno birati ne manji od 9×18 mm, sa dobrom municijom. Provjereni i pouzdani kalibri pretežno su 9×19, .38 specijal, -357 Magnum, .40S&W, 357 SIG. 45ACP i drugi.

Veličina. Kod pištolja dužina cijevi ne ide preko 10,5 cm, a kod revolvera 8,5 cm. Oružje treba biti dovoljno veliko da je pogađanje djelotvornog područja sa njim pouzdano izvodljivo.

Težina. Veoma važan segment i bitan iz dva razloga. Prvo, što je oružje teže, bolje kompenzira trzaj, pa je samim time i preciznije. Sa druge strane, što je lakše, mnogo je ugodnije za dugo nošenje. Između ovoga dvoga trebamo pronaći kompromis.

Kapacitet. Ovaj izbor ovisi o veličini i formi oružja, a tek onda od vrste ugroženosti i okruženja. Ovo znači da je nekada bolje gađati efektivno, pa makar gađali i sa manje municije.

Proizvođač. Svaki proizvođač koji snadbijeva policijske i vojne formacije u osnovi ispunjava uvjete kvaliteta, pouzdanosti, izdržljivosti i servisa.

Nišan. Fiksni nišan je pouzdaniji od štelujućeg ili pomjerajućeg i njemu treba davati prednost. Nije loše ni oružje opremiti  nišanom koji može pomoći kada je vidljivost slabija, mada u takvim situacijama svakako treba izbjegavati upotrebu vatrenog oružja.

Opremljenost i rukovanje. U principu, što ima manje dodataka na oružju, to je oružje jednostavnije za rukovanje i održavanje.

Futrola

Vrlo je važno voditi računa o određenim pojedinostima kada je u pitanju odabir futrole za nošenje oružja. Ovisno o kakvom se zadatku radi, odnosno smije li se oružje vidjeti ili ne, treba obratiti pažnju na sljedeće:

  • Način na koji obavljamo djelatnost zahtijeva sistem – kako kod fizičkog sukoba tako i kod nekih, možemo kazati, ekstremnih pokreta – koji oružje sigurno drži na svom mjestu, dakle u futroli. Ona ga, osim zaštićenog, čini i brzo dostupnim u slučaju potrebe;
  • Vremenski uvjeti uvjetuju količinu odjeće koju nosimo, a samim tim i mogućnost izbora opcije nošenja oružja;
  • Način odijevanja – postoji li uopće mogućnost da se oružje sakrije?;
  • Socijalno okruženje – postoji li uopće mogućnost da dođe do upotrebe oružja? Ovo je posebno izraženo pitanje ukoliko ćemo se naći, recimo, na prijemima, gdje do upotrebe oružja vjerovatno neće doći, dok, sa druge strane, na nekim mjestima, poput onih na kojima se okupljaju protesti, postoji velika mogućnost za takvo nešto;
  • Spol, fizičke mogućnosti, neke povrede i starost su osobenosti koje trebamo uzeti u obzir prilikom izbora odgovarajuće futrole.

Ipak, za sve futrole važi isto pravilo: obarač mora biti zaštićen, tj. pokriven, kako bi se prilikom povlačenja oružje sigurno i čvrsto moglo povući. Povlačenje, kao i odbravljivanje, odnosno zabravljivanje jednom rukom mora biti omogućeno!

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *