Fizička zaštita Security Services

Tehnike prinudnog zaustavljanja vozila

U prošlome tekstu govorili smo o tehnikama kočenja i zaustavljanja vozila te manevrima koje u različitim situacijama trebamo izvesti. Ovaj put upoznat ćemo se sa situacijama u kojima smo prinuđeni naprasno zaustaviti vozilo ili kolonu vozila, načinom blokiranja protivničke strane te opcijama evakuacije ili bijega naše štićene osobe.

Piše: Semir Kapetanović
E-mail: redakcija@asadria.com

Jedan od najvećih probema koji se javljaju prilikom vožnje u koloni, odnosno evakuacije VIP osobe, jesu prepreke. Ukoliko se vozimo u koloni i naiđemo na prepreku ili zatvorenu ulicu, a pri tome prepoznamo aktivnosti protivničke strane, moramo nastojati da se u potpunosti prilagodimo okolini, jer je trenutno okruženje u kojem ćemo se naći jedino što će nam biti na raspolaganju. Generalno pravilo je da u koloni koju čine dva vozila prateće vozilo podupire manevar VIP vozila i drži protivničku stranu što duže u šah-poziciji. To znači da će se prateće vozilo u ovome slučaju morati postaviti ispred VIP vozila i zatvoriti ulicu blokadom od 90°, što će u najčešćim slučajevima zahtijevati brzu zamjenu redoslijeda vozila, jer se prateće vozilo većinom vozi iza. Vozilo sa našom VIP osobom će zakočiti, ubaciti u rikverc i mijenjati smjer sa Y ili J-Turn manevrom, o kojem smo pisali u prošlome broju. Shodno razvoju situacije, prateće vozilo će pokušati slijediti VIP vozilo, no ostat će na licu mjesta ukoliko to situacija bude nalagala.

Prinudno zaustavljanje sa tri vozila

Kada su tri vozila u koloni, koordinacija i komunikacija među njima mnogo je teža i kompliciranija. U najboljem slučaju na svaku prepreku ćemo djelovati kao dobro uigran tim, koji je mnogo puta trenirao većinu manevara. Ali ipak, nova okolina i nepredvidive aktivnosti protivničke strane predstavljat će nam veliki izazov. U ovoj formaciji prednje vozilo će biti zaduženo za blokadu od 90°. Prateće vozilo dolazi naprijed, ukoliko je moguće, i VIP vozilu pruža dodatnu zaštitu kako bi dobilo prostora za odstojanje i brzi bijeg iz ove situacije. Ovisno od mogućnosti i razvoju situacije, u tome će ga slijediti i prateće i/ili prednje vozilo.

Blokada u oba pravca

Može se, također, dogoditi da nas protivnici namame ili stjeraju u zamku, to jest da nas i sa prednje i sa zadnje strane kolone odsjeku kako bi nas pokušali prinudno zaustaviti. Već smo ranije naglašavali da u takvim i sličnim situacijama vozilo ne smijemo zaustaviti. Čak je i zabijanje u prepreku mnogo bolja opcija, a ukoliko to nije moguće, onda moramo tražiti neko drugo rješenje za bijeg. Ako smo u koloni sa dva vozila, onda ćemo pokušati oba vozila postaviti jedno do drugog poprečno prema protivničkoj strani, a zatim, ako je moguće, evakuirati štićenu osobu bilo gdje izvan vozila na sigurno područje, tako da možemo pobjeći i pješke. Ovisno o aktivnostima protivničke strane, bježat ćemo uz zaštitnu paljbu naših drugih tjelohranitelja. Ako posjedujemo tri vozila, treće vozilo će se postaviti ili ispred našeg vozila ili kao blokada od 90° prema glavnom smjeru napada protivničke strane.

Presjedanje

Kao tjelohranitelji moramo vladati i tehnikama neophodnim za presjedanje iz jednog vozila u drugo, odnosno prebacivanje štićene osobe iz VIP vozila u prednje ili prateće vozilo koje nije pod direktnom paljbom i utjecajem protivničke strane. Pozicije, sektori motrenja i suzbijanja protivničkih aktivnosti moraju biti jasno definisani. Ovdje nema načelnih standarda koji definišu na koji način to trebamo izvesti. Naše je da timski uvježbamo određene scenarije i složimo se o jedinstvenom postupku evakuacije. Kakav god plan presjedanja da osmislimo, trebamo znati da smo u priličnoj prednosti u odnosu na protivnike jer računamo sa faktorom iznenađenja.

Potiskivanje

Može se, naravno, desiti i da nas tokom vožnje protivničko vozilo pokuša potisnuti, odnosno da mi moramo potisnuti napadača. Potiskivanje je, inače, ofanzivna tehnika vožnje, jer je u suštini riječ o napadu koji u sebi krije mnoge opasnosti i rizike. Pravno gledajući, svaki vid potiskivanja može imati dalekosežne posljedice u eventualnom sudskom postupku, jer se namjera za napad, odnosno odbranu potiskivanjem protivničkog vozila veoma teško dokazuje. Uprkos tome, neophodno je vladati ovim tehnikama da bismo bili spremni u datom trenutku odbraniti svoj i život naše štićene osobe. Da bismo izveli potiskivanje, potrebno je naš automobil usmjeriti ka zadnjem bočnom blatobranu protivničkog vozila, ali iza zadnje osovine, nikako ispred nje, jer nećemo postići željeni efekat. Nakon toga se vozilo usmjerava sve dok se ne osjeti dodir, a onda se volanom daje impuls u kojem smjeru da se okreće. U tim trenucima moramo biti spremni na jako kočenje kako bismo izbjegli okretanje protivničkog vozila ispred nas. Ukoliko smo, pak, na ovakav način napadnuti, neophodno je permanentno pokušati smanjiti brzinu kako bismo natjerali napadača da se prilagodi i, eventualno, odustane. Ako je vozilo napadača već ostvarilo kontakt sa našim zadnjim blatobranom, ne preostaje nam ništa drugo do pritiskanja gasa i bijega prema naprijed. Ako u tim momentima zakočimo, napravit ćemo veliku grešku jer će nas napadač bez većih problema udariti sa strane, a to može nas, putnike i našu mobilnost dovesti u veliku opasnost. Ali, ako dodamo gas prije nego što napadač izvede ključni okret volanom, neće nas uspjeti okrenuti, već će okrenuti sam sebe.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *