Fizička zaštita Security Services

Važnost kontrole ulaska i izlaska iz vozila prilikom zaštite

Čim uđemo u vozilo ili ga napustimo, nalazimo se u kritičnoj fazi. Tako prekidamo jednu vrstu mobilnosti i prelazimo na drugu, a pri tome smo veoma ranjivi. Ograničene su nam mogućnosti da štićenu osobu istovremeno zadržimo u vidiku, a paralelno tome i pretražujemo okruženje od potencijalnih aktivnosti protivničke strane

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Private Security Training Association)

Često se nalazimo na mjestima sa mnoštvom nepoznatih prolaznika ili učesnika u saobraćaju. Nažalost, veoma rijetko ćemo biti u prilici da raspolažemo sa dovoljno osoblja i resursa da bismo mogli osigurati čitavo okruženje. Shodno situaciji, potrebno je da budemo uigran tim koji je praktično i teorijski pripremljen za različite slučajeve nužde. Unaprijed moramo definisati iz kojeg bi pravca mogla djelovati glavna očekivana opasnost i naš vidokrug usmjeriti ka njoj, bez potrebe da se zapostave druga područja pa da zbog toga budemo kažnjeni. Teže će biti kad je štićena osoba u pratnji. Naravno da je naša pažnja ponajviše usmjerena ka štićenoj osobi, ali moramo imati na umu da se moramo krajnje ljubazno, odnosno primjereno brinuti i o pratnji. Nikada ne treba zaboraviti da ćemo se u slučaju bilo kakvog napada ili nužde ipak najviše ophoditi sa pratnjom. Ako je štićena osoba muško, a pratnja žensko, izazov postaje još veći. Štićenoj osobi trebamo dati neophodnu slobodu da se svojoj pratnji može prezentovati kao džentlmen i ni u kojem slučaju se ne smijemo umiješati sve dok to situacija prisilno ne naloži. To znači da ukoliko štićena osoba svojoj pratnji ili pratilji želi otvoriti vrata, skinuti joj mantil, galantno joj pokazati put itd., mi ne smijemo biti smetnja. U sljedećim opisima polazimo od toga da postoji vozač koji korektno priprema, kontroliše i nadzire vozilo i koji se i nakon izlaska iz vozila ponaša shodno našim uputama, brine se o vozilu, njegovoj spremnosti, kao i mogućnostima za parkiranje.

Vrata vozila

Postoji mnogo načina da se štićenoj osobi ili gostima otvore vrata vozila. Kao posmatrač situacije veoma brzo možemo uočiti da li je osoba koja otvara vrata svoju prisebnost usredotočila na sigurnost ili nije. U praksi, većina osoba ili vozača stane ispred vrata, uhvati za bravu kad štićena osoba gurne vrata i napravi elegantno nekoliko koraka unazad. U zavisnosti od obuke, pogled je usmjeren u desno, da se štićena osoba zbog pogleda ne bi osjećala nelagodno. Ovo je klasična forma otvaranja vrata i nema puno veze sa sviješću o sigurnosti.

Gdje se nalazi pogled u ovakvoj situaciji? Najčešće preko krova vozila na drugu stranu ulice ili nadesno ka – ničemu?! Zato moramo razmisliti o tome s koje strane nam, zapravo, dolazi opasnost? Odgovor je jasan: direktno na vrata iz kojih izlazi štićena osoba ili sa lijeve strane. Upravo zbog toga naš pogled moramo usmjeriti u pravcu mogućih izvora opasnosti! To je najčešće i glavni pravac u kojem se krećemo pješke, jer je vozač vozilo sigurno smjestio direktno ispred ulaza zgrade u koju se treba ući. Kada otvorimo zadnja desna vrata vozila, najbolje je da stanemo direktno ispred zadnjeg točka sa pogledom usmjerenim dalje od vozila u pravcu odredišta ili cilja. Tako naša leđa djelimično pokriva samo vozilo, a naša stopala točak. Desnom rukom otvaramo vrata, a prije nego što ih ispustimo, osiguramo se da ista ne udare unazad. Ovo je jako bitno jer kod vozila sa posebnom zaštitom i težinom vrata daleko iznad 50 kg sama vrata predstavljaju pravu opasnost. Zatim lijevom rukom stavljenom na gornji rub vrata štitimo glavu štićene osobe. Pažnja: ne držati ključeve vozila ili druge predmete u lijevoj ruci jer postoji opasnost od povrede! Desna ruka je uvijek slobodna za potezanje za oružjem, a lijevom rukom možemo, kroz blagi okret, odbiti osobe i zaštitnički stati između vrata i vozila direktno ispred štićene osobe. Prednost ove pozicije je blizina štićene osobe i gotova spremnost za kretanje iza štićene osobe u željenom pravcu. Isto tako, ukoliko štićena osoba padne, možemo joj odmah pomoći.

Ista pozicija otvaranja vrata, puštanja štićene osobe da uđe u vozilo i pažljivog zatvaranja vrata vrijedi i kad se vraćamo ka vozilu. Ovisno o situaciji, može se također i jednostavno izvući sigurnosni pojas i isti dati u ruke štićene osobe. Ista procedura se može primijeniti i na desnim prednjim vratima, s tim što sad stojimo ispred zadnjih vrata i više nemamo zaštitu točka. Posmatrajući sa strane, sve to izgleda veoma profesionalno i svjesno sigurnosti, što protivničkoj strani odaje utisak teške mete, dok se kod prolaznika ne izaziva velika pažnja. Pri ovakvoj blizini postoji i mogućnost da se diskretno komunicira sa štićenom osobom i da se saznaju ili saopće moguće upute.

Nisu sve štićene osobe, nažalost, tako strpljive da čekaju da im otvorimo vrata. Mnogo je slučajeva gdje štićene osobe samostalno izađu iz vozila prije nego što smo zauzeli poziciju. Ovo se dešava, prije svega, ukoliko postoji samo jedan vozač bez drugih tjelohranitelja, pa procedura „otvaranja vrata“ traje relativno dugo.

Ulazak u vozilo

Jedan tjelohranitelj

Pozicioniran iza štićene osobe, lijevo ili desno, tjelohranitelj se kreće prema naprijed ka desnoj strani da bi otvorio vrata suvozača. On sam pokriva štićenu osobu prilikom ulaska i kontroliše pogledom okolinu prije nego što zatvori vrata. Potom ulazi naprijed na strani suvozača i daje signal za polazak. Način reagovanja je moguće prilagoditi u zavisnosti od situacije.

Dva tjelohranitelja

Za prvog tjelohranitelja je najbolje da se nalazi lijevo iza štićene osobe, a da se zatim malo ispred vozila kreće prema naprijed kako bi pokrio vrata suvozača sa zadnje desno iza. Tjelohranitelj broj 2 ide prema naprijed i štićenoj osobi otvara zadnja desna vrata suvozača, kontroliše pogledom okruženje prije nego što zatvori vrata. Broj 1 ulazi naprijed i daje komandu za polazak.

Prateće vozilo vozi ispred, a broj 2 ulazi u vozilo s prednje desne strane. Ovisno o situaciji, mogu biti neophodne promjene pozicija.

Četiri tjelohranitelja

Da bi mogli pokriti područje u visini štićene osobe i stranu nasuprot vozila, tjelohranitelji 3 i 4 istovremeno idu na drugu stranu prije nego što štićena osoba dospije do vozila. Za tjelohranitelja sa brojem 1 je najbolje da se nalazi lijevo iza štićene osobe i da se malo ispred vozila kreće prema naprijed da bi pokrio vrata suvozača desno iza. Tjelohranitelj broj 2 ide prema naprijed i štićenoj osobi otvara zadnja desna vrata suvozača, te kontroliše pogledom okruženje prije nego što zatvori vrata.

Broj 1 ulazi naprijed, a zatim daje komandu za polazak. Prateće vozilo vozi ispred, a broj 2 u isto ulazi naprijed s desne strane, broj 4 ulazi iza desno, a broj 3 ulazi iza lijevo (ovdje je neophodna jedina zamjena pozicije: broj 4 mora pravovremeno nakon polaska zaštitnog vozila zamijeniti stranu). Inače, treba izbjegavati stajanje ispred pratećeg vozila ili zaštitnog vozila, jer se u slučaju evakuacije mora moći brzo krenuti. Ovisno o situaciji, mogu biti neophodne promjene pozicija.

Izlazak iz vozila

Jedan tjelohranitelj

Tjelohranitelj napušta vozilo, otvara vrata štićenoj osobi i istu nastavlja pratiti pješke. Prije napuštanja vozila i otvaranja vrata, tjelohranitelj provjerava sigurnost okoline. Tjelohranitelj otvara vrata štićenoj osobi.

Dva tjelohranitelja

Broj 1 izlazi i otvara vrata, broj 2 staje ispred štićene osobe i kreće se u pravcu odredišta. Ovisno o situaciji, mogu biti neophodne zamjene pozicija.

Četiri tjelohranitelja

Prateće vozilo već je ostavilo tjelohranitelje broj 2, 3 i 4 na mjestu na kojem štićena osoba treba izaći. Nakon dolaska zaštitnog vozila, broj 2 signalizira broju 1 da se na područje može sigurno izaći. To može učiniti tako što će pokucati na blatobran ili putem radiosignala. Broj 1 izlazi i još jednom provjerava situaciju prije nego što štićenoj osobi otvori vrata. Kada štićena osoba izlazi iz vozila, broj 3 i 4 počinju se kretati prema naprijed i ponovo zauzimaju pozicije u formaciji.

Broj 2 se prilagođava formaciji i također zauzima svoje mjesto pored štićene osobe. Broj 1 se ponovo uvrštava u formaciju iza lijevo. Ovisno o situaciji, mogu biti neophodne zamjene pozicija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *