Fizička zaštita Security Services

Važnost protoka informacija i kontrole svih vozila

Veliki izazov prilikom zaštite objekata je pravovremeno prosljeđivanje svih bitnih informacija i izvršenih zapažanja. Osoba odgovorna za operaciju mora se pobrinuti da informacije neprekidno protiču i da se radna dinamika ostalih članova tima u potpunosti prilagodi tome. Kontrola prvenstveno podrazumijeva ispitivanje tehničke spremnosti vozila, a zatim i ustanovljavanje eventualnih manipulacija

Piše: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Personal Security and Training Association)

Svi članovi timova za zaštitu lica u toku realizacije dodijeljenih zadataka prave bezbrojna zapažanja i konstatacije kojima daju različit značaj. A upravo su način razmišljanja svakog pojedinca i iskustvo jako važni „alati“ u postupku otkrivanja aktivnosti protivničke strane. Zbog toga moramo pribjeći najadekvatnijem načinu prikupljanja podataka kako bismo ih kasnije mogli obraditi prema željenim parametrima i koristiti prilikom donošenja odluka. Osobe izvan našeg tima, bilo da se radi o kućepaziteljima, portirima ili pažljivoj komšinici, također nam mogu osigurati korisne informacije. Razmjena svih informacija unutar tima, ali i sa trećim osobama, u stvarnosti i nije najoptimalnija. Veoma često se podaci i upute izgube ili tek naknadno budu prepoznate kao dragocjene.

Kada su se temeljno analizirale neke mjere zaštite lica sa tragičnim ishodom, u više navrata se došlo do zaključka ili spoznaje – morali smo to ranije znati! Aktivnosti protivničke strane najčešće su uočene i snimljene, ali prilikom interpretacije i analiziranja nešto je očito krenulo pogrešno, pa pojedine odluke nikada nisu našle put do donosioca odluka. A posljedice su obično tragične. Zato težište naših aktivnosti mora biti protok i analiza podataka. Moramo odrediti jasne upute i standarde kako se pribavljaju informacije, kako i od koga se prikupljaju i kako se obrađuju. U tu svrhu uključit ćemo zaštitare, tjelohranitelje, štićenu osobu i sve ostale osobe iz njegove i naše okoline kako bi se ovaj koncept održao.

Informacije su bitne

Imajmo na umu da sve političke, vojne, pa i odluke vezane za privredu se u osnovi zasnivaju na važećoj informacionoj politici. Marketing pribavlja informacije za preduzeće na isti način kao što to za državu i vojsku obavlja obavještajna služba. Najbolje informacije se dobavljaju direktno sa fronta. Savjetnik kupaca dostavlja informacije o kupcima koji su ga posjetili, što može imati direktan utjecaj na buduće proizvode. Da bi se donijele sveobuhvatne taktičke odluke, potrebne su aktuelne, precizne i tačne informacije. Zato je na nama da na jednom mjestu sakupimo i obradimo informacije svih uključenih osoba.

Danas se to najlakše sprovodi preko baze podataka na centralnom serveru sa odgovarajućom IT zaštitom. Možemo, naravno, uključiti i pismene izvještaje o pojedinačnim smjenama i zamjenama, a kasnije ih obraditi i/ili elektronski prikupiti ukoliko to nije moguće odmah pri unosu. Kod zaštite lica, gdje je mnogo toga veoma dinamično, podaci nam ipak moraju relativno brzo stajati na raspolaganju, jer se isti nakon nekoliko sati ili dana više ne mogu djelotvorno koristiti i uvrstiti u odluke. To ne znači da one i dalje neće biti dragocjene. Upravo će prikupljanje podataka kroz duži vremenski period polučiti mogućnost opsežnih analiza.

Kontrola vozila

Zavisno od situacije, vozač i/ili tjelohranitelj uvijek mora sprovesti temeljnu kontrolu vozila prije njegova korištenja. To važi kako za motorna vozila tako i za plovila na moru ili u zraku kojima štićena osoba inače pristupa i koja koristi. Kontrola prvenstveno podrazumijeva ispitivanje tehničke spremnosti vozila, a zatim i ustanovljavanje eventualnih manipulacija, montiranja električnih sistema za prisluškivanje i/ili određivanje položaja, eksploziva ili drugih izvora opasnosti. Kontrola se obično vrši u tri nivoa.

Nivo 1

Podrazumijeva dvostruki obilazak i optičku kontrolu vozila. Uvijek počinjemo na istom mjestu da bismo bili sigurni da smo prekontrolisali cijelo vozilo. Prije nego što počnemo kontrolisati vozilo, obraćamo pažnju na okolinu i moguće tragove nečijeg manipulisanja vozilom. Tražimo ostatke kablova, opuške, zaboravljenu alatku, otiske prstiju i tragove brušenja.

Najjednostavnije je obilazak početi naprijed od hladnjaka, a zatim se kretati suprotno od kazaljke na satu. Prilikom prvog obilaska kontrolišemo sve ispod linije prednje i bočne šajbe. Obraćamo pažnju na praznine, moguće promjene na farovima, bacimo pogled ispod blatobrana i kontrolišemo gume i profile. Trim trake, brave, kvake, tablice, poklopac za rezervoar i branici također se vizuelno kontrolišu. Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti i na osvjetljenje tablica, koje često nudi dobar pristup unutrašnjosti poklopca prtljažnika, ali može biti i izvor struje za napajanje baterija. Ovi šarafi se mogu premazati sa malo laka za nokte i odmah se može vidjeti da li se istima manipulisalo ili ne. Isto se može primijeniti i kod drugih poklopaca ili se mogu postaviti trake za pečaćenje, mada one mogu otpasti kod opterećenja prilikom vožnje. Ukoliko je prvi obilazak bio uspješan i bez neočekivanih događaja, prilikom drugog obilaska kontroliše se sve iznad linije prednje i bočne šajbe. Počinjemo opet od sprijeda i kontrolišemo brisače i međuprostor do haube, zatim dihtung-gumice prednje šajbe, bočno ogledalo i bočna stakla, kao i praznine na gornjoj polovini vrata.

Tek nakon toga se usuđujemo pogledati unutrašnjost vozila i kontrolišemo vrata, poklopce, prostor za noge, konzolu, komandnu tablu, sjedišta, krov, štitnike od sunca i plafonsko svjetlo. Nastavljamo sa zadnjom šajbom, gdje vršimo istu kontrolu. Ne smije se zaboraviti ni polica iznad zadnjeg sjedišta. Zamračena stakla nam mogu predstavljati pravi problem, jer prilikom otvaranja vrata možemo doživjeti iznenađenje. Zbog toga su roletne mnogo prikladnije jer ih navečer možemo podići.

Također je važno da se pri dolasku vozilo kontroliše da ne bismo mi ili naš radni kolega ujutro prilikom kontrole bili iznenađeni predmetima u unutrašnjosti vozila koje su dan prije putnici jednostavno zaboravili, a koji mogu pokrenuti alarm i izazvati zadržavanja. Potom kontrolišemo zadnje staklo, antenu i međuprostor za zatvaranje prtljažnika. Analogno tome, isto postupamo i sa drugom stranom vozila. Cijela kontrola traje dvije do tri minute i ista nam daje dobar pregled stanja vozila. Ukoliko uočite neregularnosti, ni u kom slučaju ne ulazite ili dodirujte vozilo, već slučaj prijavite vođi operacije. U slučaju sumnje, obavijestite specijaliste iz tima za eksploziv najbliže policijske službe. Kretanje, pokretanje vozila ili dodirivanje, kidanje ili jednostavno odnošenje nađenog predmeta može biti apsolutno opasno po život. Ukoliko je sve bilo uredu, vrata vozača se mogu pažljivo otvoriti i vozilo pokrenuti. Kontrolu ne morate samo sprovoditi u garaži ili na zatvorenom parkingu, već uvijek kada preuzimate vozilo ili ako je isto negdje stajalo bez nadzora.

Nivo 2

Ovo je produžena forma nivoa 1 i primjenjuje se kod efektivne sumnje, odnosno prilikom povećane opasnosti. Vozilo se dodatno kontroliše ogledalom ispod cijelog podvozja. Vizuelna kontrola se izvodi intenzivnije i detaljnije. Ovisno o situaciji, vozilo se pažljivo otvara mehaničkim pomagalima iz daljine, isto se sprovodi i na haubi i prtljažniku. Prostor motora i prtljažnik pažljivo se kontrolišu, a zatim i unutrašnji prostor, svi pretinci, sva udubljenja, pepeljare itd. Nakon toga se pod lupu stavljaju svi elektronski potrošači i isti se po redu pale i kontrolišu. Ova kontrola može oduzeti dobar sat vremena po vozilu i zbog toga se ista ne sprovodi dnevno, već po potrebi. Čim nešto pronađete, važi isti postupak kao kod nivoa 1.

Nivo 3

Ovo je ekstremna provjera vozila i odvija se u slučaju sumnje na prisluškivanje i prilikom prvog preuzimanja vozila. Ovdje se pažljivo sprovode nivoi 1 i 2. Zatim se odstranjuju svi dijelovi pojedinačno i sekvencijalno. To vrijedi kako za prostirke, sjedišta, bočna oblaganja, sve poklopce, izolaciju u prtljažniku, tako i za gume, felge i mnoge druge dijelove koji se rastavljaju i kontrolišu.

Ovdje je važno da se uključi specijalista za vozila kako ne bi nastala nepotrebna šteta ili kako se dijelovi ne bi polomili. Ova provjera nam pruža potpun uvid u sigurnosno stanje vozila. Također, odlučujući faktor je i samo povjerenje u osobe koje vrše provjeru, a od važnosti je i vremenski faktor, koji bi mogao predstavljati opasnost, zbog čega je provjeru potrebno početi i završiti u jednom danu.

Ostale mjere

Naravno da postoje i druge mjere koje se primjenjuju i sprovode za direktnu ili indirektnu zaštitu lica. Izrada sveobuhvatnog koncepta zaštite, analiza prijetnji i učinkoviti krizni menadžment također su mjere zaštite lica, a o tome ćemo govoriti u nekom narednom članku.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *