Najave II Videonadzorni sistemi

Videokontrola na daljinu tokom pandemije

Trgovci se prilagođavaju novom poretku stvari tokom pandemije koronavirusa, a mnogi su prinuđeni mijenjati poslovne prakse kako bi ispoštovali ograničenja u pogledu javnih okupljanja. Neki menadžeri sada na daljinu nadgledaju svoje prodajne objekte, dok drugi preusmjeravaju pažnju na nove zdravstvene i sigurnosne procedure za zaštitu zaposlenika i kupaca
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

Danas više nego ikad sistemi videonadzora s mogućnošću daljinske kontrole pokazuju svoju snagu i mogućnosti. Ne samo da pomoću njih možemo provjeriti status videonadzora iz vlastitog doma, preko laptopa ili mobilnog uređaja, nego nam mogu pomoći i da analiziramo konkretne aspekte poslovanja. Inteligentni videosistemi koji integrišu analitičke i podatke o transakcijama na prodajnom mjestu (POS) kao takvi mogu ići i korak naprijed u odnosu na “običnu” kontrolu nadzora jer predstavljaju bogat izvor podataka o poslovanju. Ove informacije se mogu koristiti za donošenje odluka već od trenutka kada ih instaliramo. U nastavku ćemo predstaviti nekoliko poslovnih problema koje trgovci mogu riješiti primjenom inteligentne videokontrole.

1. Poboljšanje zdravstvenih i sigurnosnih mjera za smanjenje infekcije virusom SARS-Cov-19
Jedna od najvećih promjena s kojom se trgovci suočavaju u vezi s pandemijom je uvođenje novih zdravstvenih i sigurnosnih mjera. Česta dezinfekcija dodirnih površina postala je obavezna, dok je brisanje površina prodajnih mjesta i pultova postala neizbježna sigurnosna mjera. Daljinski videonadzor može omogućiti da provjeravate aktivnosti zaposlenika kako biste osigurali poštivanje ovih mjera, pratili učestalost pranja ruku i pridržavanje drugih propisa. Također, moći ćete pratiti i da li se dovoljno često vrši dezinfekcija radnih površina i nose li vaši zaposlenici maske. Isto važi i za praćenje obavezne provjere tjelesne temperature prije početka smjene i pridržavanja mjera fizičkog distanciranja kod kupaca i zaposlenih.

2. Usklađenost s mjerama ograničenja za kupce
Socijalna distanca, odnosno fizičko distanciranje nešto je čemu se maloprodajni sektor mora prilagoditi. Držati razmak od najmanje dva metra od članova porodice i prijatelja na ulici je samo po sebi zahtjevan zadatak, ali primjena ove mjere u maloprodajnim objektima je poseban izazov. Vjerovatno ste već primijetili naljepnice na podu u nekim prodavnicama koje usmjeravaju gdje trebate stajati na blagajni. Isto tako, čekanje u redu za ulazak u manji ili veći prodajni objekt donedavno je bila uobičajena pojava. Kompanije su danas ograničene brojem kupaca koji se mogu istovremeno naći na jednom mjestu, a to znači da inteligentni sistem videonadzora s integrisanom tehnologijom za brojanje ljudi omogućava trgovcima da na daljinu prate poštivanje propisa o dozvoljenom broju kupaca. Također, mogućnost daljinskog nadzora restorana i pristupa podacima o izbrojanim osobama pomaže vlasnicima prodajnih objekata da kontrolišu pridržavanje državnih ili lokalnih pravila.

3. Upravljanje inventarom kako bi se osigurala dostupnost tražene robe
Kupovina tokom pandemije Covida-19 se kao iskustvo za potrošače promijenila. Rjeđi odlasci u kupovinu znače da je skladištenje određene robe postalo nova norma. Pomoću sistema videonadzora s integrisanim podacima o transakcijama na prodajnom mjestu trgovci mogu pratiti koje promotivne akcije u trgovinama donose rezultate i koji se proizvodi prodaju bolje od ostalih. Integrisanje drugih vrsta podataka s videom može ponuditi i dodatne mogućnosti. Analiza vremena zadržavanja, naprimjer, može izmjeriti koliko dugo neka osoba stoji na određenom mjestu, što trgovcima omogućava da prate koji su dijelovi trgovine posjećeniji od drugih i kako to može utjecati na stanje zaliha. Videosistem s integrisanim podacima radiofrekvencijske identifikacije (RFID) također može ponuditi značajne prednosti. Bilo koji proizvod označen RFID tagom može se snimiti i kasnije pretraživati prema vrsti proizvoda, elektronskom kodu ili serijskom broju. Trgovci mogu usporediti te podatke s odgovarajućim videozapisima kako bi provjerili kako je proizvod ušao u trgovinu ili je napustio.

4. Smanjenje gubitka robe
Borba protiv gubitka robe uvijek će privlačiti pažnju maloprodajnog sektora. To je posebno važno u eri pandemije s obzirom na finansijske pritiske s kojima su mnogi trgovci suočeni zbog zatvaranja objekata ili smanjene ponude. Videonadzorni sistem s mogućnošću daljinske kontrole omogućava trgovcima da direktno prate stanje na svim maloprodajnim mjestima i otkriju bilo kakve sumnjive aktivnosti. Naprimjer, možete imate kameru koja nadzire izlog sa skupom robom, a videokontrola vam može pomoći da brzo primijetite kada se nešto promijeni u vidnom polju ili dođe do gubitka robe. Inteligentni video također može pomoći u smanjenju gubitka robe i upozoriti vas na sumnjive transakcije. Sistemi se mogu podesiti za slanje upozorenja ako se jave nedostaci robe ili neopravdani popusti. I reklamacije bi mogle predstavljati problem, pogotovo jer su mnogi trgovci prestali nuditi fizičke reklamacije ili razmjene u trgovini kako bi smanjili kontakt sa zaposlenima. Ako se dogodi transakcija povezana s reklamacijom, odmah se šalje upozorenje o tome i može se obaviti istraga uz pregled videozapisa.

5. Poboljšanje općih sigurnosnih procedura
Mogućnost daljinske videokontrole važna je i za poboljšanje općih sigurnosnih procedura u sektoru maloprodaje s obzirom na to da zaposleni sada savladavaju i primjenjuju nove poslovne prakse. Oni se, naprimjer, sada fokusiraju na čišćenje sanitarnim sredstvima i hemikalijama, zbog kojih je potrebno češće otvarati vrata kako bi se prostor pravilno prozračio. Međutim, to ne znači da će se tradicionalne mjere sigurnosti zanemariti. Uz fokusiranje na dezinfekciju prodavnice i zračenje prostora radi sigurnosti, zaposleni mogu zaboraviti da zatvore i zaključaju stražnja vrata kada završe s ovim zadatkom. Pomoću kamera koje posjeduju analitičku vještačku inteligenciju (AI) trgovci mogu dobijati upozorenja ako se otkrije da su zadnja vrata otvorena ili neko uđe u određenu zonu unutar trgovine. Uz upozorenja koja se šalju e-mailom ili na bazi pravila, trgovci će biti proaktivno obaviješteni o svemu što se dešava, bez potrebe da se prijave na sistem. Kombinacija videonadzora, podataka o transakcijama i analitike pruža sveobuhvatni uvid u ono što se događa u trgovinama, pri čemu je mogućnost pregleda situacije s bilo koje lokacije dodatni bonus.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *