Magazin

a&s Adria br. 159

Kako COVID-19 mijenja tehnologiju

Zabrinjavajući je, ali istovremeno i interesantan utjecaj koronavirusa na globalni svijet. Devet mjeseci nakon izbijanja pandemije možemo reći da je jedna od najvećih promjena koju je COVID-19 donio modernom svijetu upravo strah od dodira. Pandemija nas je više nego ikada natjerala da obraćamo pažnju na sve površine koje dodirujemo, a to je, naravno, ostavilo, i još ostavlja, velike posljedice po sigurnosnu industriju. Na jednoj strani opada zanimanje za kontaktne metode autorizacije u kontroli pristupa, ali rastu potrebe za beskontaktnim sistemima, kao što su rješenja za prepoznavanje lica, te za termalnim kamerama.

Potražnja za beskontaktnom kontrolom pristupa zasigurno je preusmjerila fokus sa čitača otisaka prstiju na tehnologiju prepoznavanja lica. Izazovi pandemije upućuju na zaključak da bi prepoznavanje lica bilo prikladno za svakodnevnu upotrebu jer se tehnologija koja se oslanja na skeniranje otisaka prstiju i dlanova danas smatra nehigijenskom. Osim izostanka fizičkog kontakta i opasnosti od kontaminacije, najvažnija prednost tehnologije prepoznavanja lica je lakoća primjene. Svaka metoda provjere identiteta koja ne zahtijeva posjedovanje tokena je mnogo lakša za upravljanje, jer za razliku od kartica ili drugih fizičkih predmeta, korisnici kod prepoznavanja lica ne mogu izgubiti svoj token. Prijava u sistem također je mnogo lakša jer kvalitetnije tehnologije imaju napredne algoritme koji nude kvalitetnu autorizaciju čak i uz korištenje fotografija, pa i nošenje maski, koje su zahvaljujući koronavirusu postale svakodnevica.

Pandemija je također primorala kompanije da redovno provjeravaju tjelesnu temperaturu zaposlenih ili klijenata, a integrisanje sistema za mjerenje temperature s kontrolom pristupa znatno bi pojednostavilo ove procedure.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *