Videonadzorni sistemi

Hikvision: Koliko su sigurne nadzorne kamere?

Pitanje može na prvi pogled izgledati jednostavno, ali ono to, zapravo, nije. Definicija sigurnog je subjektivna, govorimo li o fizičkoj ili digitalnoj sigurnosti ili njihovoj kombinaciji. Zbog toga se ovo pitanje mora preformulisati: “Je li lako hakirati sigurnosnu kameru?”
Pripremio: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Mikko Hypponen, poznati finski ekspert za cyber sigurnost, postao je popularan po izjavi: “Ako je uređaj pametan, ranjiv je!” Time je ukazao na činjenicu da su nesigurni svi uređaji koji se sastoje od hardvera i softvera, a povezani su s internetom. Prema njemu, IP sigurnosna kamera je ranjiv uređaj koji je izložen potencijalnim hakerskim napadima i ključno pitanje je u kojoj mjeri ih je lako izvesti? Sigurnosne kamere dostupne su na tržištu u brojnim oblicima, a dizajnira ih, razvija i izrađuje više proizvođača iz različitih zemalja. Moderne kamere toliko su tehnološki napredne da spadaju u kategoriju rubnih računarskih uređaja za internet stvari. To znači da one obrađuju više složenih procesa i posjeduju veliku računarsku snagu.

Napadi i odbrane
Prateća tehnološka dostignuća pružaju nevjerovatne inovativne sigurnosne mogućnosti, ali nose i ozbiljne digitalne rizike. Savremene kamere sastoje se od mnoštva komponenti koje se proizvode interno ili ih rade drugi proizvođači i upravo zbog te svoje složenosti, kamera postaje zanimljiva i privlačna platforma za napade “cyber negativaca”. Činjenica je da je u historiji bilo mnogo primjera hakiranih kamera (npr. slučaj Mirai botnet malvera), što ih čini omiljenom metom cyber napadača. No, jesu li kamere stvarno laka meta? Zavisi. Kao što postoje različite vrste kamera, isto važi i za raznolike tipove digitalnih sigurnosnih mjera za kamere koje proizvođači mogu primijeniti. Upravo to je suštinski odgovor na gore navedeno pitanje. Otpornost kamera u osnovi zavisi od spremnosti proizvođača kamere da uloži napor i resurse u njihovu zaštitu.

Učiniti kamere težom metom
Je li sigurnost kamere investicijski prioritet za proizvođača? Činjenica je da su sve IP kamere ranjive. Međutim, istina je i sljedeće: što je teže hakirati kameru, veća je vjerovatnoća da će napadač odustati i preći na drugu kameru koju percipira kao lakšu metu. Hakeri su pametni i sofisticirani, ali i vrlo pragmatični ljudi. Oni više vole lake mete, ukoliko mogu postići sličan rezultat. Proizvođač kamera koji ulaže u cyber sigurnost kako bi proizveo kameru otpornu na ovu vrstu napada učinit će svoj proizvod nepoželjnijom metom za hakere. Oni će se, u tom slučaju, radije fokusirati na kamere na kojima će postići iste rezultate uz manje napora. Zbog toga ulaganja u cyber sigurnost, poput proizvodnih procesa na bazi koncepta sigurnosti ugrađene u dizajn (Secure by Design) i Centra za sigurnosni odgovor, predstavljaju razliku između hakirane i kamere otporne na napade. Isto važi i za ulaganja u Centar za transparentnost izvornog koda i imenovanje regionalnih direktora za cyber sigurnost. Iako ove mjere ne moraju nužno podizati opći nivo sigurnosti, one pokazuju predanost kompanije cyber sigurnosti. Zato odgovor na pitanje je li lako hakirati sigurnosnu kameru najlakše možete dobiti ako provjerite proizvođača i njegov pristup zaštiti svojih proizvoda od cyber napada. Tada je na ovo pitanje lakše dati odgovor.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *