Konferencije

ICS: Održani “Dani korporativne sigurnosti 2019”

Institut za korporativne sigurnosne studije je od 13. do 14. marta, uz pomoć Slovenskog udruženja korporativne sigurnosti i SECSA-e, organizovao 10. međunarodnu konferenciju menadžera sigurnosti
Piše: Aljoša Kandžić, direktor, ICS institut
E-mail: aljosa.kan@ics-institut.si

Godišnja konferencija slovenskog ICS-a “Dani korporativne sigurnosti” obilježila je važan jubilej – deset godina postojanja. Učešće blizu 200 učesnika i uglednih gostiju iz regije, 14 predavanja, četiri okrugla stola i prezentacija niza savremenih tehnoloških rješenja potvrdili su važnost ovog skupa za regionalnu korporativnu sigurnost. Prisutni su diskusijom sa stručnjacima identifikovali nove trendove u toj oblasti, a koliko proces upravljanja rizicima postaje važan, pokazuje i učešće predstavnika strateškog menedžmenta tokom trajanja programa konferencije.

Nagrada za najbolje
Konferenciju su otvorili dr. Denis Čaleta, predsjednik Instituta za korporativne sigurnosne studije, Alojz Kovšca, predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Slovenije, Klemen Grošelj, državni sekretar Ministarstva odbrane, Tatjana Bobnar, generalna direktorica Policije, i Aleksander Mervar, direktor kompanije Elektro Slovenija, generalnog sponzora ovogodišnjeg skupa. U uvodnom dijelu dodijeljene su nagrade “Slovenian Grand Corporate Security Award” za izuzetna ostvarenja u 2018. godini. Riječ je o najvećem priznanju u oblasti sigurnosti u Republici Sloveniji, koja se dodjeljuje odabranim institucijama i pojedincima za inovativan doprinos razvoju sigurnosti. Predsjedavajući Organizacijskog odbora konferencije dr. Denis Čaleta u uvodnom obraćanju naglasio je da su ovogodišnji dobitnici istinski svjetionici izvrsnosti, koje će pokušati pratiti i drugi. Nagrada je dodijeljena u sedam kategorija, a pobjednici su: Akrapovič d.d. kao najsigurnija kompanija, Matjaž Peklaj iz Slovenia Controla kao menadžer godine iz oblasti korporativne sigurnosti, kompanija HSI za najinovativnija sigurnosna rješenja, Ljubljana kao najsigurniji grad te Tržič kao najsigurnija zajednica. Za najveći doprinos u oblasti sigurnosti nagrađen je magazin Korporativna varnost, a u kategoriji “Inovativna medijska promocija sigurnosti” priznanje je dobio 24UR ZVEČER.

Okrugli stolovi i rasprave
Izazov postavljen na samoj konferenciji bio je povezan s temom “Upravljanje rizikom u cyber okruženju”. Kroz odlične rasprave i okrugle stolove uspostavljeni su čvrsti profesionalni temelji koje će stručnjaci iz ove oblasti koristiti u direktnom poslovnom okruženju. Bogat program konferencije omogućio je i sklapanje novih profesionalnih poznanstava, razmjenu iskustava i, naravno, afirmaciju pojedinih stručnjaka i pružalaca sigurnosnih rješenja. Ovogodišnja nit bila je povezana sa cyber sigurnošću, upravljanjem rizikom, kontrolom osoblja, zaštitom kritične infrastrukture, primjenom GDPR-a i nizom aktuelnih pitanja. Nakon dva dana predavanja konferencija je završena u ugodnoj atmosferi uz zaključak da se s ovakvim stručnim skupovima treba nastaviti i u budućnosti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *