Sajmovi

Intervju: Mike Blackman, direktor sajma ISE

Direktor Integrated Systems Eventsa govori o važnosti najvećeg evropskog sajma audiovizuelnih tehnologija, koji će se 2020. godine nastaviti održavati u Barseloni
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Otkada je pokrenut, ISE je rastao godinu za godinom. Prema Vašim predviđanjima, očekuje li nas najveći i najbolji sajam do sada?
Blackman: Bez sumnje. Na posljednjem ISE-u imali smo više od 81 hiljade posjetilaca, a očekujemo da će ove godine doći i više. U 2019. imali smo 56.100 kvadradnih metara iskoristivog izložbenog prostora, a to će se u 2020. povećati za više od 800 kvadratnih metara. Dvije važne promjene su to da je proširena dvorana 5, dok će dvorana 14 ugostiti novu Inovacijsku zonu, specijalno dizajniranu za kompanije koje su nove na ISE-u da predstave svoju tehnologiju. ISE-ov glavni prostor bit će izmješten u dvoranu 14, a ponudit će sveobuhvatan program besplatnih sesija o liderstvu i najboljim praksama u organizaciji ISE-a, AVIXA-e, CEDIA-e i AV magazina. Nakon uspjeha našeg spektakularnog svjetlosnog mapiranja na Hotelu nhow organizovat ćemo još jedno uzbudljivo predstavljanje svjetlosnog mapiranja na drugom dijelu RAI kompleksa. Uvodni govor će pripasti Duncanu Wardleu, bivšem šefu u oblasti inovacija i kreativnosti u Disneyju.

a&s Adria: Šta je novo u konferencijskom i segmentu i profesionalnog razvoja?
Blackman: Sve konferencije održane u okviru ISE-a 2019 održat će se i naredni put, pokrivajući oblasti pametnih objekata, XR-a, digitalnih potpisa, digitalnih kina, ugostiteljstva, stadiona i profesionalnog ozvučenja. Osim toga, imamo i nove konferencije o kontrolnim sobama i CEDIA konferenciju o dizajnu i razvoju. Kao i 2019. godine, mnoge konferencije bit će održane u Hotelu Okura pored RAI-ja, što se pokazalo veoma popularnim među našim posjetiocima. AVIXA održava i 20-minutne FlashTrack sesije na svojim štandovima. CEDIA ima četverodnevni program trening-sesija, koje počinju s radionicom posvećenom cyber sigurnosti, kao i besplatne CEDIA Talks na svojim štandovima.

a&s Adria: Koji su izazovi tako velikog događaja?
Blackman: Jedan od najvećih je potreba da posjetioci lako nađu ono što traže te da se relevantni izlagači mogu lako pronaći. To smo, između ostalog, riješili uspostavljanjem šest tehnoloških zona: za zvučne i žive događaje, digitalne potpise i DooH, edukaciju, stambeni sektor, pametne objekte i unificiranu komunikaciju. Ove tehnološke zone znače da posjetioci mogu brzo locirati dio sajma gdje će pronaći tehnologiju i trendove najrelevantnije za njih. ISE aplikacija se pokazala velikim hitom među posjetiocima, a njene navigacijske opcije su ključni faktor za to.

a&s Adria: Kako se profil prosječnog posjetioca ISE sajma promijenio tokom godina?
Blackman: Kada smo tek počeli, naša publika se skoro u potpunosti sastojala od sistem-integratora i drugih profesionalaca u audio-video oblasti. Međutim, sajam sve više postaje destinacija za krajnje korisnike; naši izlagači žele direktno stupati u kontakt s njima te se sastati s postojećim i budućim partnerima. Danas je ISE postao nezaobilazan događaj ne samo za profesionalce nego i za krajnje korisnike.

a&s Adria: U čemu je tajna? Kako ste ISE učinili privlačnijim za krajnje korisnike?
Blackman: Tokom godina značajno smo proširili konferencijski program zato što su nam krajnji korisnici rekli da imaju veliku korist ne samo od prilike da direktno razgovaraju s proizvođačima te saznaju više o proizvodima i tehnologijama koje će oblikovati AV strategiju njihovih kompanija nego i od prilike da se povežu s industrijskim stručnjacima i njihovim kolegama te uče od njih. Naš programi za specijalne ciljne grupe osmišljeni su da na ISE-u okupe posjetioce iz specifičnih ključnih vertikala, pomažući time kupcima tehnologija da upoznaju proizvođače i partnere za rješenja. Oni su rezultat formalnih dogovora ISE-a i raznih asocijacija, medijskih partnera, kompanija i konsultanata te su prilagođeni da pruže informacije potrebne za direktore koji posjećuju sajam pomoću planiranih posjeta štandovima, prezentacija i networking događaja i večera.

a&s Adria: Spomenuli ste sesije u organizaciji AVIXA-e i CEDIA-e. Koja je njihova uloga na ISE-u?
Blackman: ISE je u vlasništvu AVIXA-e i CEDIA-e, dvije asocijacije s fokusom na profesionalnom razvoju, pa možemo reći da su edukacija i obuka oduvijek bili bitan dio sajma. Još jedan prioritet za obje asocijacije je komunikacija s drugima van industrije, s ostalima koji posluju u okviru AV projekata. Uspostavljanje i dodjeljivanje profesionalnih kvalifikacija je bitan dio povećavanja ekspertize industrije kao cjeline, kao i demonstriranja kompetentnosti pojedinaca koji rade u okviru nje. Te dvije asocijacije zajedno omogućavaju obilje podataka o tržištu, smjernica i edukacijskih inicijativa, kao i brojne zanimljive i intrigantne prilike za razvoj.

a&s Adria: S izmještanjem u Barcelonu 2021. godine, ISE 2020 će biti posljednji koji će se održati u RAI-ju. Šta mislite o tome?
Blackman: RAI je za nas već deceniju bio izvrsna lokacija, tako da, naravno, postoji određena tuga zbog toga. Svi imamo mnogo lijepih sjećanja na vrijeme provedeno tamo. Služio nas je veoma dobro te je bio dio našeg brzog rasta do nivoa najvećeg svjetskog profesionalnog audiovizuelnog događaja. Loša strana je to što smo postali preveliki čak i za konvencijski centar i objekte RAI-jeve veličine. Međutim, također sam i uzbuđen. Barcelona je fantastična lokacija i nudi mnogo veći prostor na veoma atraktivnom mjestu. Selidba se ne tiče samo veličine sajma, tu je riječ i o pružanju kvalitetnijeg iskustva za naše izlagače i posjetioce.

a&s Adria: Koje tehnološke trendove posjetioci trebaju očekivati na sajmu?
Blackman: Mislim da ćemo početi viđati da vještačka inteligencija postaje integralni dio većeg broja audio-video aplikacija. Već se koristi u oblasti digitalnih potpisa, ali mnogi vide prilike i u drugim uslužnim oblastima, kao što je ugostiteljstvo. AI se također koristi za poboljšanje kvaliteta sastanaka i saradnje. Mislim da će ISE 2020 pokazati da raste popularnost LED ekrana. Oni imaju određene prednosti u odnosu na LCD, a cijene im ubrzano opadaju. Također će biti zanimljivo vidjeti napredak u oblasti OLED tehnologije. Posjetioci trebaju pogledati nove generacije projektora specijaliziranih za specifične upotrebe. Što se tiče ozvučenja, objektno zasnovani zvuk moći će se svuda čuti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *