Vijesti

Krivična prijava zbog odavanja informacija

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije podnio je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zato što je neovlašteno saopćilo Srpskoj naprednoj stranci podatke o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija u Srbiji, što sve ukazuje na sumnju da je počinjeno krivično djelo iz člana 146 Krivičnog zakonika.
Povjereniku se obratilo više građana navodeći da su korisnici penzija te da im je poštom stiglo pismo adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, a da ga je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, s oznakom Srpske napredne stranke na koverti.

Ovim povodom Povjerenik je pokrenuo postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsjedniku Srbije i Srpskoj naprednoj stranci.

Podaci ustupljeni Srpskoj naprednoj stranci

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje na zahtjev Povjerenika da se izjasni je li Srpskoj naprednoj stranci, predsjedniku Republike Srbije ili trećem licu učinio dostupnim podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji nije odgovorio. Nije to učinio ni nakon urgencije, zbog čega će protiv odgovornih lica u Fondu Povjerenik podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Generalni sekretarijat predsjednika Srbije odgovorio je Povjereniku da uopće nije obrađivao, odnosno pribavljao predmetne podatke.

Na pitanja je li, kako i kada pribavila podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija koji su dobili predmetno pismo, Srpska napredna stranka odgovorila je Povjereniku da su ti podaci „dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije VDV i štandove koje su provodili posljednjih deset godina. Lica od kojih su uzeti podaci dala su punovažan pristanak za obradu ličnih podataka Stranci kao rukovaocu prikupljenih podataka.“

No, budući da navedeni broj potpuno odgovara ukupnom broju korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja osoba ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke, Povjerenik je podnio krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *