Fizička zaštita Security Services

Osnovni elementi zaštite ličnosti

Dobro organizirana i postavljena zaštita može enormno povećati kvalitet življenja svakog pojedinca, učiniti ga sretnijim i poslovno efikasnijim. Izuzetan je osjećaj kad se možemo u potpunosti posvetiti svojim obavezama i koncentrirati na stvari koje su nam bitne, dok se profesionalci bave organizacijom naše sigurnosti i svakodnevnice.

Džemal Arnautović, instruktor IPSTA (International Personal and Security Training Association)
redakcija@asadria.com

Otkad postoje, ljude štite drugi ljudi, naravno, u različitim formama. Zaštita počinje rođenjem, kad nas štiti majka, a onda je tu i policija, a nekad i u nekim kulturama to su bili stari samuraji, zatim raznih gardisti, sve do danas kad imamo tjelohranitelje. Svi oni svoj rad i znanje usmjeravali su i usmjeravaju ka otklanjanju opasnosti od onih za koje su odgovorni. Mnogi nisu ni svjesni stvarne opasnosti i djeluju instinktivno, ali nesumnjivo ispravno.

Elementi zaštite ličnosti

Danas u poslu koji se zove bliska zaštita ličnosti ne smijemo sebi dopustiti da budemo samo jedna karika više, odnosno, da smo tu da bi nas bilo više, već da permanentno zajednički radimo na ranom otkrivanju opasnosti i njenom otklanjanju, tj., da djelujemo preventivno. Preventivno djelovanje je najviši stepen profesionalizma i prisutnosti u poslu bliske zaštite ličnosti, a efikasno je samo ako konstantno pratimo situaciju oko sebe. Sve osobe koje su uključene u ovaj proces moraju biti svjesne aktuelne situacije te svoje djelovanje konsekventno i fleksibilno usmjeriti i prilagoditi u skladu s njom. Stoga se bliska zaštita ličnosti može definirati na sljedeći način: Bliska zaštita ličnosti je interakcija mjera za odbranu ili sprečavanje opasnosti, prijetnji i napada na život, ličnost, imetak, kao i slobodu izražavanja i djelovanja pojedinca ili grupe ljudi.

Bliska zaštita ličnosti je kompleksna cjelina koju čini sljedećih pet elemenata:

  • ciljevi zaštite;
  • potencijalne prijetnje;
  • zadatak-percepcija;
  • kadrovi;
  • forme i okviri djelovanja.

Reći ćemo nešto o ovim temeljima ili osnovnim elementima posla bliske zaštite ličnosti. Svaki zadatak uposlenika u bliskoj zaštiti ličnosti je interakcija ovih pet elemenata. Što bolje poznajemo svaki od ovih pet elemenata konkretnog zadatka, utoliko kvalitetnije možemo naše snage ili kadrove koordinirati, odnosno, razmjestiti kako bismo izbjegli tzv. šupljine koje za rezultat imaju nove opasnosti i prijetnje po nas i našeg klijenta. Ovo važi za sve uključene osobe, a ne samo za vođu tima takve operacije. Moramo se naučiti da svoju info-bazu konstantno i svakodnevno nadopunjavamo novim informacijama kao i da povećavamo naš nivo znanja koji treba da je u dosluhu s novim tehničkim dostignućima i inovacijama iz ove oblasti.

Ciljevi zaštite

Ciljevi zaštite su najvažniji element u bliskoj zaštiti ličnosti. Većina stvari u ovom poslu zavisi od ovog elementa, odnosno, on vrši direktan utjecaj na kompletan sigurnosni koncept. Pod ciljevima zaštite podrazumijevamo sve elemente koje ugrađujemo u jedan koncept zaštite. Tu spadaju naš klijent i njegova okolina, kao i sve faze između, a što podrazumijeva mjesta koja posjećuje kao i putne komunikacije, odnosno, faze mobilnosti i komunikacije.

Klijenti i njihove različitosti

U bliskoj zaštiti ličnosti prvenstveno se radi o zaštiti života i tijela i zbog toga se spominje štićena osoba. Upotrebljava se i izraz klijent ili VIP (Very Important Person), ali u praksi ili svakodnevnoj komunikaciji tim osobama se daju lična kodna imena. Osoba koja radi posao bliske zaštite ličnosti mora biti svjesna i imati razumijevanja prema stavu i poimanju sigurnosti i zaštite, odnosno, motivima jedne štićene osobe. Veliki broj osoba ne želi zaštitu zato što smatra da mu je potrebna ili zato što postoji strah od neke vrste napada. Postoje i oni kojima je ona protokolarno dodijeljena – to su državnici i državni službenici. Štićene osobe mogu biti raznolike kao i sam čovjek. Ne može se generalno definirati ko i iz kojih razloga jeste ili postaje takvom osobom (štićenom osobom). Štićene osobe mogu biti muškarci, žene, djeca svih dobi i porijekla, ali to mogu biti i čitave grupe ljudi, porodice ili razni timovi. U nekim slučajevima, zahtjevi su ograničeni na specifična područja, kao što su prijemi ili događaji u kojima se angažira zaštita. U tim slučajevima se radi o vremenski ograničenim mjerama. Iz ovih razloga, štićene osobe možemo razvrstati u sljedeće kategorije:

  • predsjednici raznih uprava iz industrije i privrede,
  • prominentne osobe i osobe iz javnog života,
  • politički zastupnici,
  • druge osobe s velikim bogatstvom i utjecajem,
  • obični građani s prijetnjama i ugroženošću kroz svakodnevni život, kao što su mržnja, osveta, razvodi, traženje raznih prava, oskudica, prevara, svjedok u važnom procesu itd.

Svaki posao ili zadatak osobe zadužene za blisku zaštitu ličnosti, jedne ili više štićenih osoba, zahtijeva odgovarajući sigurnosni koncept koji se mora uklopiti u sve računice i planove tih osoba. Zaštita za većinu tih osoba znači dodatnu sigurnost i ne smije ili ne bi trebala smanjiti njihov kvalitet življenja. Dobro organizirana i postavljena zaštita može enormno povećati kvalitet življenja, jer lijep je i umirujući osjećaj da se možemo u potpunosti posvetiti svojim obavezama i koncentrirati na stvari koje su nam bitne dok se profesionalci bave organizacijom naše sigurnosti i svakodnevnice. Ali ovdje se mora znati staviti granica između servisiranja i sigurnosti.

Service/Sigurnost

Mnoge obaveze koje osobe koje osiguravaju neke ličnosti dobiju od klijenta imaju nekad više veze s nabavkama ili drugim stvarima nego sa sigurnošću. Naravno da je za osobu koja osigurava važno da ima uvid i u taj dio organizacije osobe koju štiti. Taj dio servisiranja ili logistike je bitno poznavati, jer je svestranost jedan od garanata dobijanja poslova na tržištu slobodnog izbora, ali osobe koje štite nisu turistički vodiči, već oni koji u ekstremnim situacijama osiguravaju klijente. Naravno, klijent tjelohranitelja i ocjenjuje na osnovu usluga servisiranja, jer tjelohranitelji ne dolaze često u situaciju da pokažu ono što zaista znaju, i to je dobro, ali svojim ponašanjem tjelohranitelji trebaju pokazati klijentu da su tu radi njegove sigurnosti i da mu pokažu da je njihov posao itekako ozbiljan i efikasan i kad nema intervencija. Kad to mogućnosti dopuštaju, tjelohranitelji trebaju organizirati jedan dan s klijentom i pokazati mu šta to zaista mogu i znaju učiniti u njegovoj zaštiti, jer to podiže rejting kod klijenta i umnogome mijenja udio tjelohranitelja u donošenju odluka u kompletnom životu klijenta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *