Svijet

Pametni televizori šalju osjetljive korisničke podatke

Istraživači s Univerziteta Northeastern, Imperijalnog koledža u Londonu, Univerziteta Princeton i Univerziteta u Chicagu otkrili su da pametni televizori koje proizvode Samsung, LG i drugi proizvođači šalju osjetljive korisničke podatke partnerskim tehnološkim kompanijama, čak i kada uređaji ne rade.

Pametni televizori i takozvane OTT (“over the top”) platforme su najnoviji IoT uređaji za koje se otkrilo da „špijuniraju“ korisnike i šalju osjetljive podatke kompanijama kao što su Facebook, Amazon, Google i Netflix. Ovo je zaključak dvije odvojene studije koje su proveli univerzitetski istraživači i novinar Washington Posta.

Istraživači su analizirali izloženost informacija sa 81 uređaja, koji su smješteni u laboratorijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Otkrili su da su 72 uređaja poslala podatke na odredište koje nije bio sam proizvođač uređaja.

Kompanije koje su uređaji najčešće kontaktirali uključuju Google, Akamai i Microsoft, najvjerovatnije zato što pružaju usluge u oblaku i mrežne usluge potrebne za rad pametnih uređaja, kažu istraživači.

Izvještaj istraživača s Princetona otkrio je da informacije koje se šalju s uređaja također potječu od kanala koji se gledaju i da se za to koriste trackeri, kojima pretežno upravljaju Google i Facebook. 89% kanala Amazon Fire TV i 69% Roku kanala sadržavalo je trackere koji su prikupljali informacije o navikama i sklonostima gledanja, otkrili su istraživači.

Ti trackeri također sadrže informacije koje mogu identifikovati uređaj i gdje se koristi, uključujući serijske brojeve uređaja i ID-jeve, nazive Wi-Fi mreža i MAC adrese.

Eksperiment koji je izveo novinar Washington Posta Geoffrey A. Fowler također je otkrio nešto slično kod pametnih televizora. On je koristio open-source alat IoT Inspector s Univerziteta Princeton da bi posmatrao kako njegov Samsung pametni televizor – kao i drugi najprodavaniji uređaji TCL Roku TV, Vizio i LG – prate njegovu aktivnost i podatke o gledanju.

„Na mnogim pametnim televizorima nekoliko ‘radoznalih’ piksela prijavljuju proizvođaču sve što pređe preko ekrana. Jednom u sekundi”, rekao je Fowler na Twitteru o svom iskustvu. „Ostali šalju snimke cijelog ekrana.“

Tehnološke kompanije koje se već pomno prate, koje su u mnogo navrata kritikovane i čak novčano kažnjene zbog pitanja privatnosti podataka svejedno koriste te podatke za ciljano oglašavanje i sadržaj na platformama društvenih medija i u druge marketinške svrhe. S povećanjem broja korisnika tih uređaja i usluga, ovaj problem će se samo pogoršati, kažu istraživači, ukazujući na potrebu za novom zaštitom korisnika od takvog neovlaštenog prikupljanja podataka.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *