Svijet

Velika Britanija domaćin prvog samita o vještačkoj inteligenciji

Velika Britanija će ove godine biti domaćin prvog svjetskog samita o vještačkoj inteligenciji kako bi posredovala u zajedničkom pristupu zemalja u ograničavanju potencijalnih rizika koji dolaze s tom tehnologijom, izjavio je premijer Rishi Sunak.

“Vještačka inteligencija ima nevjerojatan potencijal da transformira naše živote nabolje. No, moramo osigurati da se razvija i koristi na siguran i pouzdan način. Tokom historije izumili smo tehnologije koje mijenjaju paradigme i koriste se za dobrobit čovječanstva. To je ono što moramo učiniti ponovo”, rekao je Sunak tokom posjete Washingtonu, a prije razgovora s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom.

Samit bi se trebao održati najesen i okupit će zemlje sličnih stajališta kako bi se raspravljalo o usaglašavanju sličnih regulatornih odgovora, rekao je Sunakov glasnogovornik. On je demantovao da je samit namijenjen kao protuteža pokušajima zloupotrebe vještačke inteligencije u autoritarne svrhe u zemljama poput Rusije i Kine.

Za to vrijeme Sjedinjene Američke Države i Evropska unija već napreduju u vlastitom direktnom dijalogu o brzo napredujućoj tehnologiji, a premijer Sunak se nada kako će i Velika Britanija uskoro biti dio te koalicije.

“Ako pogledate broj kompanija, uloženi iznos i kvalitet naših istraživanja, osim Sjedinjenih Američkih Država, nema druge demokratske zemlje koja ima takvu snagu u području vještačke inteligencije veću od Velike Britanije”, kazao je Sunak.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *