Industrija / Proizvodnja Komunikacije i prijenos Uredi / Poslovni prostori

D-Link DGS‑1520 serija: Nova generacija pametnih upravljivih switcheva

Pametni upravljivi mrežni prekidači trećeg sloja DGS-1520 su ekonomična i visokoperformansna mrežna rješenja za mala i srednja preduzeća te velike kompanije i pružatelje usluga
Piše: Ivo Pavičić, regionalni menadžer za Jadransku regiju i Grčku, D-Link
E-mail: ivo.pavicic@dlink.com

D-Link, multinacionalni proizvođač mrežne opreme, predstavio je novu generaciju pametnih upravljačkih mrežnih preklopnika trećeg sloja, koji se mogu koristiti samostalno ili u grupi s jednim ili više switcheva. DGS-1520 je serija visokih performansi dizajnirana da zadovolji potrebe malih i srednjih preduzeća, kao i velikih kompanija i pružalaca usluga. Serija DGS-1520 dolazi u dvjema konfiguracijama, s 28 i 52 priključka, s mogućnošću izbora 10GBASE-T i SFP+ uplink portova.

Za neprekidni rad
Takva uzlazna veza širokog propusnog opsega eliminiše uska grla mreže i omogućava povezivanje na osnovne mreže i servere s malom latencijom, dok višegigabitni (2,5 GBASE-T) PoE priključci omogućavaju povezivanje i uklanjaju potencijalno usko grlo mreže prilikom povezivanja na pristupne tačke širokog pojasa 802.11ac/ax (Wi-Fi 6).
Ovi prekidači osmišljeni su da omoguće maksimalno vrijeme neprekidnog rada koristeći fleksibilnu stacking konfiguraciju, odnosno grupisanje više switcheva. Podržavaju stack do osam jedinica, koristeći bakarni (dva 10G Base-T), fiber (dva SFP+ priključka) ili hibridni kabal (dvije bakrene, dvije žice staklenih vlakana) s ukupnom širinom propusnog opsega svih jedinica zajedno od 80 gigabita. U stacku omogućava priključke do 384 Gb te da se preostali portovi za uplink koriste za druge funkcije, uključujući povezivanje na širokopojasnu mrežu. PoE verzije u seriji nude četiri 2,5-gigabitna PoE porta, koji eliminišu uobičajena uska grla u povezivanju prilikom postavljanja višegigabitnih Wi-Fi 6 pristupnih tačaka. Zajedno s naprednim sigurnosnim funkcijama i višestrukim opcijama upravljanja, ovi prekidači idealni su za svaku firmu koja želi proširiti svoju mrežu i biti spremna za eventualno povećanje mrežnog saobraćaja.

L2 i L3 funkcionalnosti
DGS-1520 serija pametnih upravljivih mrežnih prekidača pruža moćne L2 i L3 funkcionalnosti, posebno osmišljene da zadovolje različite potrebe malih i srednjih preduzeća, kompanija i metro Ethernet mreža na nivou cijelih gradova. L2 uključuje RSPAN i selektivni Q-in-Q, a L3 praćenje IGMP mrežnog saobraćaja, statičko usmjeravanje, protokol za usmjeravanje informacija (RIP) te OSPF protokol, koji propisuje otvaranje najkraćeg puta, što omogućava brzu prilagodbu promjenama u mrežnim topologijama. Prekidači također podržavaju Ethernet Ring Protection Switching (ERPS) i protokol za virtuelnu redundantnost rutera (VRRP), kao i redundantna napajanja za veću pouzdanost i otpornost mreže. Serijom DGS-1520 može se upravljati putem D-Linkovog softvera za upravljanje mrežom D-View 7 radi pojednostavljenja procesa, što može smanjiti troškove, potrebu za resursima i održavanje. Njima se također može upravljati pomoću D-Linkovog Network Assistant programa (DNA) unutar L2 mreže za istovremenu konfiguraciju i održavanje.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *