Intervjui

Intervju: Fu Liquan, osnivač i predsjednik kompanije Dahua Technology

U 101. izdanju našeg magazina imamo smo privilegiju da razgovaramo sa Fu Liquanom, osnivačem, predsjedavajućim Upravnog odbora i predsjednikom kompanije Zhejiang Dahua Technology, jedne od globalno najpoznatijih kompanija u industriji sigurnosti. Nakon stjecanja diplome radioinžinjera 1989. i rada u maloj električarskoj radnji, g. Liquan i njegova supruga prodaju vlastite nekretnine i posuđuju novac kako bi sa još jednim partnerom 2001. osnovali firmu koja je danas, 14 godina nakon toga, druga videonadzorna kompanija na svijetu sa prihodom 1,2 milijarde USD. U nastavku saznajte iz prve ruke najnovije informacije o kineskom gigantu koji ima snažan utjecaj na modernu sigurnosnu industriju

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: G. Liquan, hvala vam ste odvojili vrijeme da se obratite profesionalcima sigurnosnog tržišta u Jadranskoj regiji. Vašu kompaniju ne treba posebno predstavljati, naročito na našem tržištu, na kojem ste jedan od glavnih igrača. Umjesto toga, recite nam kako trenutno stoje stvari u kompaniji Dahua Technology, da li ste zadovoljni prošlogodišnjim prodajnim rezultatima i sa kojim projektima ste ušli u novu godinu?

Fu Liquan: Sa eksponencijalnim rastom koji u posljednje vrijeme Dahua ima u prekomorskim tržištima, naša kompanija je ostvarila ukupni godišnji prihod 1,2 milijarde USD u 2014., uz cilj da nastavi visokim tempom i ostvari ukupan prihod od prodaje u iznosu 1,6 milijardi dolara u 2015. Ono što je zaista iznenadilo globalnu sigurnosnu industriju jeste način na koji Dahua održava tako brz rast, čime je postala spremna natjecati se s drugim velikim multinacionalnim kompanijama iz zapadnih zemalja. U ovu godinu ušli smo dobro pripremljeni da ostvarimo planirani cilj – postanemo ponuđač cjelovitih rješenja i prodrijemo dublje u pojedinačna vertikalna tržišta.

a&s Adria: Da li ste u ova četiri mjeseca uspjeli u namjeri da korisnicima pružite cjelovito rješenje?

Fu Liquan: Za sada je kompanija uspjela u prvim pokušajima za kompletira liniju proizvoda, obuhvativši HD videonadzorne sisteme, protivprovalu, kontrolu pristupa, interfone i sigurnosne brave. Ove godine Dahua će predstaviti svoje alarmne sisteme, uključujući i žičane i bežične centrale, te senzore i sirene, zatim naše sisteme kontrole pristupa, koji vlastitim softverom zadovoljavaju zahtjeve kontrole prisustva i vrata na tržištu malih i srednjih preduzeća i velikih sistema, te svestrane sigurnosne brave, sa šiframa, otiskom prsta i pristupnim karticama. Upotpunili smo i našu ponudu HD videonadzornih sistema, od kamera, preko snimača do softvera za upravljanje videom (VMS). Sa ovim proizvodima, koji su dostupni na tržištu, Dahua je odlučila fokusirati se na određene vertikale, ciljajući posebno transport i maloprodaju, čime je utrla put daljem rastu kompanije na tržištima sa projektima visoke vrijednosti u cijelom svijetu. Ono što je bitno napomenuti jeste da je ove godine Dahua osnovala nezavisne timove koji će se fokusirati na razvoj softvera, naročito VMS-a, i rješenja za globalne vertikale, te rad na velikim projektima.

a&s Adria: Je li vaš uspjeh praćen i rastom na tržištima van Kine?

Fu Liquan: Nakon godina napora pojedinih kineskih tehnoloških kompanija, između ostalih i Dahue Technology, globalno tržište sada je priznalo tehnologije i kvalitet koji dolazi iz Kine. To govori zašto je Dahua, jedan od vodećih globalnih ponuđača sigurnosnih rješenja, mogla dostići tako veliku cifru ukupnih prihoda od prodaje u prošloj godini. Jedan od glavnih faktora Dahuinog uspjeha je eksplozivan prošlogodišnji dvocifreni rast u inostranstvu, sa najvećim tržištima u Evropi i Azijsko-pacifičkoj regiji, a zatim u Latinskoj Americi, Sjevernoj Americi i Africi.

a&s Adria: Da li je takvo širenje i jačanje reputacije vaše kompanije praćeno i lokalizacijskom strategijom?

Fu Liquan: Sa našim iskusnim stručnim timom i zrelim aplikacijama u Kini, prilično smo samouvjereni da našim kupcima nudimo veću vrijednost i da im pomažemo da ostvare svoj cilj putem naše obostrano korisne saradnje. Dahua je već izgradila reputaciju pouzdanih proizvoda i izvrsne usluge, a korisnici su spremni isprobati i naše cjelovito rješenje. Da bi prodor naših rješenja u pojedinačne vertikale bio uspješan, naša kompanija planira ubrzati lokalizirane strategije uspostavljanjem više poslovnica i podružnica u prekomorskim zemljama, nakon osnivanja ureda u SAD-u i Evropi. Također, naš plan razvoja u budućnosti obuhvata i Dubai na Bliskom istoku te Tajland. Slijedeći Dahuinu mapu razvoja proizvoda i širenje tržišta u inostranstvu, naša kompanija će uskoro postati jedna od velikih multinacionalnih kompanija u oblasti sigurnosti.

a&s Adria: Kada je riječ o segmentu videonadzora, u kojem je vaša kompanija najuspješnija, koja su dostignuća s kojima je Dahua ušla u 2015. i koje inovacije možemo očekivati u mjesecima koji su pred nama?

Fu Liquan: Posjedujući širok spektar HD videonadzornih sistema i uvijek ostajući na prvoj liniji novih tehnologija, Dahua se želi razlikovati od ostalih konkurenata. U tom pogledu, kompletirali smo ponudu IP kamera sa 2K i 4K rezolucijom i raznim funkcijama, kao što su fiksni fokus, automatski fokus, široki dinamički raspon, Starlight kamere za snimanje pri smanjenom intenzitetu svjetlosti, Speed dome kamere itd. U pogledu IP i HDCVI kamera, Dahua je proizvela različite serije za sve vrste tržišta i projekata, kao što su Ultra Smart (za velike projekte), Eko-Savvy (za projekte srednje veličine), Lite (za entry-level tržišta) i WiFi serije (za nesigurnosni sektor, kao što je potrošačka elektronika).

Kada je riječ o NVR uređajima, Dahua je upotpunila i ponudu mrežnih 1U, 2U, 3U i 4U videosnimača i sada u ponudi ima Super NVR-ove (koji podržavaju 256 kanala za velike projekte), profesionalne NVR uređaje (mrežni videosnimači srednje veličine) i Beneficio mrežne videosnimače (namijenjene sektoru malih i srednjih preduzeća).Ove godine fokusirat ćemo se na razvoj 4K i H.265 proizvoda. Već smo predstavili H.265 mrežne videosnimače i planiramo u narednim mjesecima proizvesti H.265 kamere. Dakle, ove godine trebali bismo imati punu ponudu H.265 proizvoda.

DAHUA RAZVILA I VMS

a&s Adria: Spomenuli ste razvoj softvera za upravljanje videom (VMS), što je zasigurno jedan od proizvoda koji donosi prevagu na tržišti sigurnosti. Ono što je do jučer upravo nedostajalo Dahui kako bi kompletirala svoje videonadzorno rješenje, sada je već realnost. Recite nam nešto o vašem VMS rješenju?

Fu Liquan: Kako bismo bolje udovoljili potrebama tržišta velikih projekata, u Dahui smo odlučili kastomizirati svoje usluge. Razvili smo vlastitu platformu za upravljanje videom, koja se može prilagoditi različitim vertikalnim tržištima, kao što su mobilne aplikacije, bankarstvo, CMS-ovi i sl. Ostvarili smo i potpunu integraciju s drugim ponuđačima takvih platformi, kao što su Milestone i Genetec. Ono što je također posebno za našu kompaniju u ovoj godini jeste uspostavljanje nezavisnog R&D tima koji će se baviti razvijanjem softvera. Smatramo da je upravo softver ključ koji čini razliku u odnosu na druge konkurente u Aziji,. Zato smo ojačali naše resurse za razvoj softvera prilagođenog određenom projektu, tržištu ili vertikali. U bliskoj budućnosti planiramo uspostaviti tim za istraživanje i razvoj koji će raditi na VMS rješenju prilagođenom za različita tržišta.

a&s Adria: Kada govorimo o kompaniji Dahua Technology, nemoguće je ne spomenuti tehnološku perjanicu – HDCVI, odnosno prijenos HD videosignala putem koaksijalnog kabla. U kojem smjeru ide razvoj ove tehnologije u Dahui, da li takvo tržište jača ili je riječ samo o prijelaznoj, kratkotrajnoj tehnologiji koju će ubrzo zamijeniti IP?

Fu Liquan: Osim značajnog rasta u segmentu IP proizvoda, Dahuina HDCVI tehnologija, koja prenosi HD signal putem koaksijalnog kabla, također je doživjela značajan rast od 2011. zahvaljujući velikoj globalnoj potražnji za takvom vrstom proizvoda. Samo u 2014. ostvarili smo profit 70 miliona USD prodajom CVI proizvoda izvan kineskog tržišta. U posljednje vrijeme smo završili cijelu proizvodnu liniju HDCVI proizvoda, od kamera do digitalnih videosnimača, koji podržavaju 720p i 1080p rezoluciju, i pokrenuli drugu generaciju HDCVI čipseta: DH5000 (TX+ISP) i DH9910 (RX), koji podižu nivo ukupnih performansi HDCVI proizvoda i, rekao bih, ističu se među ostalim trenutnim HD analognim proizvodima.

DH5000 je integrisan sa procesorom slikovnog signala (Image Signal Processor –ISP), čime su smanjeni ukupni troškovi proizvodnje kamera. Iskorak je napravljen i kod najnovijih HDCVI digitalnih videosnimača, koji su integrisali HDCVI i 960H signale u jednom DH9910 (RX) čipsetu. Ovime najnoviji HDCVI DVR-ovi u potpunosti mogu zamijeniti tradicionalne digitalne videosnimače. To znači da korisnici mogu izvršiti zamjenu HDCVI DVR-ova prije nadogradnje postojećih analognih kamera. U međuvremenu, kako postaju sve prihvaćeniji, ove godine očekujemo i povećanu prodaju ove vrste snimača. Tržište prijenosa HD signala putem koaksijalnog kabla će zasigurno postojati bez obzira na brzinu rasta IP tehnologije. Dahua predviđa da će najviša potražnja za ovim proizvodima biti ove godine i da će se nastaviti do 2018. zbog nadogradnje tradicionalnih analognih proizvoda u HD-over-coax proizvode. Za Dahuu HDCVI definitivno nije prijelazna linija proizvoda. Naša kompanija planira svoju kartu HDCVI puta, od 2K i 4K do 8K rezolucije. Budući da već posjedujemo potpunu HDCVI liniju proizvoda visokih performansi, time zasigurno našim partnerima i klijentima ulijevamo mnogo samopouzdanja i nudimo im fleksibilnost prilikom odabira proizvoda. Druga ključna tačka je veliko smanjenje cijena HDCVI proizvoda. U 2015. očekujemo eksplozivan rast ukupnog broja isporučenih HDCVI proizvoda.

a&s Adria: Naši čitaoci i vaši potencijalni partneri željeli bi znati nešto više o Dahuinom odnosu prema svojim partnerima, distributerima i preprodavačima. Na koji način im Dahua pruža podršku i omogućuje im dodatnu korist? Kako organizujete

vaše edukativne treninge i seminare?

Fu Liquan: Mi smatramo da su naši klijenti kao članovi naše porodice i da žele postići isti cilj, što je temelj obostrano uspješnog partnerstva. Uvijek kao prioritet uzimamo korist koju ostvaruju naši partneri i činimo sve što možemo da bismo ih podržali, uključujući:

‐ odličan odnos cijene i izvedbe (C/P ratio) proizvoda visoke kvalitete,

‐ zrelu tehničku podršku i postprodajne usluge,

‐ pokretanje marketinških kampanja širom svijeta, kako na online tako i na offline platformama, s ciljem pomaganja našim partnerima da pronađu potencijalne mogućnosti i povećaju udio na tržištu,

‐ redovne obuke, kao što su sedmični ili mjesečni webinari,

‐ budući da smo osnovali predstavništvo u Holandiji, našim klijentima u budućnosti možemo obećati i fleksibilniji i brži lokalni servis.

DAHUA U ADRIATIC REGIJI

a&s Adria: Recite nam vaše mišljenje o Dahuinoj poziciji u Jadranskoj regiji? Da li ste zadovoljni prodajnim rezultatima na ovom tržištu i postoji li dovoljno veliki interes regionalnih instalatera, sistem-integratora i krajnjih korisnika za vašim proizvodima i rješenjima?

Fu Liquan: Vjerujemo da je Dahua jedan od najpoznatijih brendova i prvi izbor za mnoge kupce u Jadranskoj regiji. Statistički, uspostavili smo široku i duboku prodajnu mrežu i držimo veliki dio tržišta u cijeloj regiji. Nastojimo udovoljiti zahtjevima naših klijenata i istovremeno dobro izbalansirati njihov budžet. Dahua je izrasla u ponuđača cjelovitih rješenja pokrivajući videonadzor, videofone, kontrolu pristupa i alarmne sisteme, što će, bez sumnje, proizvesti još veći interes na ovom području.

a&s Adria: Kako vidite sigurnosno tržište danas, koji su rastući izazovi i trendovi? Kako će tržište tehničke sigurnosti izgledati u godinama koje su pred nama?

Fu Liquan: Globalno, potražnja je i dalje u porastu, što znači da imamo mnogo prilika, iako je konkurencija očito prilično napeta. Što se tiče jadranskog tržišta, možemo kazati da je riječ o zrelom tržištu na kojem su ljudi prilično dobro educirani i koji imaju mogućnost da odaberu ono što im je potrebno. Ovo potiče našu motivaciju da udovoljimo njihovim raznovrsnim zahtjevima i time se izdvojimo iz konkurencije koja nudi istovrsnu ponudu. A sama sigurnosna industrija će biti više integrisana i međusobno povezana.

a&s Adria: Na kraju ostavimo mjesta i da predstavimo neke od najznačajnijih projekata vaše kompanije ostvarenih u posljednje vrijeme. Imajući u vidu nastupanje na različitim vertikalnim tržištima, koje biste projekte željeli predstaviti našim čitaocima s naglaskom na raznovrsnost i važnost vaših instalacija?

Fu Liquan: Iskoristio bih ovu priliku da ukratko predstavim tri projekta, koji će ilustrirati širinu tržišta čijim zahtjevima mogu odgovoriti naša rješenja. Prvi projekt je krajem prošle godine u Pekingu održan 22. sastanak ekonomskih lidera Azijsko-pacifične ekonomske regije (APEC), na kojem je prisustvovalo jedanaest lidera ili predstavnika država tog regiona. Riječ je o projektu najvećeg nivoa sigurnosti nakon Konferencije o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA). Za osiguranje APEC-ovog skupa, izvana i iznutra, Dahua je osigurala napredne proizvode i rješenja. Ugrađene su Dahuine 2 MP mrežne dome kamere koje imaju mogućnost snimanja u stvarnom vremenu pri visokim definicijama sa 1080p HD videoizlazom i maksimalnih 150 metara udaljenosti infracrvenih talasa, osiguravajući time širok vizuelni raspon kako noću tako i u uvjetima loše osvijetljenosti.

Drugi važan projekt je u maloprodajnom sektoru, gdje smo uspješno zaštitili Arabian Center, novu destinaciju za šoping i zabavu u jugoistočnom Dubaiju. Prostirući se na ukupnoj površini većoj od 80.000 m2, Arabian Center je dom za više od 200 renomiranih maloprodajnih objekata, u rasponu od modne linije do pokućstva, elektronike itd. Prioritet je stavljen na sigurnost ovog šoping-centra budući da je cilj njegova Upravnog odbora da vlasnicima radnji omogući dobru poslovnu platformu i učini da se kupci osjećaju udobno i sigurno prilikom kupovine. Pitanje koje se nametnulo pred našu kompaniju jeste kako se boriti protiv krađe i uhvatiti u koštac sa hitnim slučajevima u tako širokom prostoru. Osnovni zahtjevi ovog projekta bili su oštra i jasna kvaliteta slike, dizajn usklađen sa dekorom i stabilan i pouzdan sistem. U centar smo ugradili 342 različita modela 2 MP Eko-Savvy mrežnih kamera za različite aplikacije, pri čemu kamere sa širokim dinamičkim rasponom koriste interni algoritam za ostvarivanje boljih performansi slike, naročito u vremenskim uslovima koji vladaju u Dubaiju. Naime, tokom cijele godine prisutno je jako sunce, zbog čega je WDR imperativ prilikom ugradnje kamera za ulaze i izlaze. Da bi se ostvarila centralizirana kontrola i upravljanje, cijeli sistem radi na Dahua Smart PSS-u (CMS softver).

Treći projekt koji bih izdvojio završen je u bliskoistočnom bankarskom sektoru, gdje je Dahua nadogradila sigurnosni sistem Al-Kuraimi islamske mikrofinansijske banke u Jemenu. Riječ je o najvećoj islamskoj mikrofinansijskoj banci u ovoj državi, koja igra veoma aktivnu ulogu u jačanju ekonomskog statusa zemlje u oblasti štednje, finansiranja transfera novca i razmjene valuta u skladu s islamskim pravilima. Prethodni videonadzor u ovoj banci bio je analogni, imao je ograničenu rezoluciju slike i lahko se mogao ometati. Stoga je Islamska banka tražila nadogradnju toga sistema, koja bi pružila ne samo kristalno jasne slike već bi bila i fleksibilna i skalabilna za buduće integracije. U više od 97 ogranaka rasprostranjenih širom zemlje ugrađene su hiljade Dahuinih kamera i stotine mrežnih videosnimača, pri čemu su za nadzor ulaza instalirane 1,3 MP mrežne dome kamere sa širokim dinamičkim rasponom i 2 MP dome kamere. Za nadzor pulteva instalirane su bullet i box kamere sa tačno određenim uglom nadzora, kojima se nadgledaju poslovne aktivnosti i prati ponašanje klijenata. Kada je riječ o nadzoru na otvorenom, pet je velikih filijala ove banke u Jemenu gdje je instaliran 2 MP Full HD IP pozicionirani sistem, koji ima snažan optički zoom do 20x i podržava 200 metara udaljenosti IR talasa. Osim toga, stotine 16-kanalnih mrežnih videosnimača i pet mrežnih uređaja za pohranu podataka garantuju veliku pohrambenu zapreminu za 24/7 nadzor, a cijeli sistem također radi na Dahuinom Smart DSS-u kako bi se ostvarila centralizirana kontrola i upravljanje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *