Fizička zaštita Security Services

Prsluci, dvogledi i druga neizostavna oprema

U ovome broju ćemo nastaviti govoriti o opremi, odnosno tehnici i njenom značaju. Nešto više ćemo govoriti o zaštitnim prslucima ili pancirima te o nekoliko tehničkih pomagala, sa kojima ćemo završiti temu o zaštitarskoj opremi. Od narednog broja započet ćemo sa tematikom koja predstavlja samu srž ovoga posla, a to su taktika i podjela timova, koji nam objašnjavaju kako se, zapravo, obavlja ovaj posao.

Pripremio: Džemal Arnautović, instruktor IPSTA-e (International Personal and Security Training Association)

Zaštitni prsluk svoga nosioca treba zaštititi od djelovanja zrna ispaljenih iz vatrenog oružja i uboda nožem ili drugim oštrim predmetima. On ne bi trebao samo da spriječi prodiranje spomenutih predmeta nego i nastajanje teških povreda koje mogu nastati samim udarom.

Zaštitni prsluk – pancir

Kod samog izbora prsluka trebali bismo posebnu obratiti pažnju na sljedeće:

Komfor pri nošenju. Ako se prsluk ne nosi, onda, naravno, i ne ispunjava svoju ulogu. Najbolji prsluk je onaj koji se uvijek nosi, a da bi se nosio, mora biti komforan koliko se to u našem poslu može tražiti.

Zagrijavanje. Ukoliko se nalazimo u hladnim područjima ili u vremenskom periodu kada vladaju niže temperature, prsluk koji će nas grijati svakako dobro dođe. Ipak, ljeti i u toplim krajevima prsluk nam može biti izuzetno otežavajući faktor. Zato se mogu upotrebljavati posebne podmajice, koje se nose ispod prsluka, a koje koliko-toliko poboljšavaju cirkulaciju zraka.

Sloboda kretanja. Jako bitan aspekt koji prvenstveno ovisi od samog dizajna prsluka i materijala od kojeg se izrađuje. U slučaju da ovo dvoje sputava naše kretanje i onemogućava nas u normalnom izvršenju zadataka, prsluk nam tada postaje prepreka.

Težina. Nije potrebno previše objašnjavati koliko težak prsluk može utjecati na brzinu obavljanja naših funkcija, kao i na stepen umora ili iscrpljenosti prilikom dužeg nošenja.

Stepen diskrecije. Od izuzetne je važnosti koliko sam prsluk koji se nosi ispod odjeće može ostati neprimjetan. Ovo je vrlo važno, jer ukoliko se prsluk ne primijeti, to nam može dati prednost balističke zaštite za koju napadač ne zna. U suprotnom možemo biti na gubitku. Zato je od velike važnosti, a to i klijenti u većini slučajeva zahtijevaju, da se naš prsluk ne primijeti.

Troškovi su također veoma bitna stavka, jer ukoliko prsluk ne možemo priuštiti, ostali smo bez tog vida zaštite. Dakle, trebamo realno sagledati situaciju i stepen ugroženosti i onda donijeti krajnje objektivnu odluku o nabavci adekvatne opreme. Ipak, kako god, bolje je imati prsluk pa i po cijenu da se u toj nabavci izostavi nešto što je manje važno od druge opreme.

Materijali za izradu

Proizvođači za izradu prsluka koriste različite materijale. Tawron i Kevlar su aramidna vlakna, čijim se tkanjem dobija jedno tkivo. Spectra Shield, Spectraflex i Goldflex, kao i Dyneemaud i Zylon Du su folije koje udarnu energiju projektila znatno bolje rasporede nego ranije spomenuta vlakna, zbog čega imaju bolju učinkovitost. Prsluk nastaje tako što se folije isjeku u obliku prsluka, a onda se posebnim tehnikama prepliću i lijepe jedna za drugu. Nivo zaštite upravo ovisi o broju slojeva folija.

Klase ili nivoi zaštite među prslucima se razlikuju od države do države i ne mogu se direktno upoređivati. Treba imati na umu da se u različitim državama upotrebljavaju i različita oružja te municija različitih kalibara, pa samim time poređenje gotovo da nije moguće. Trebamo se držati onoga što proizvođač pancira navodi u svojoj deklaraciji, tj. od kojeg kalibra koji prsluk pruža zaštitu, kao i toga da striktno vodimo računa o tome koja država u svojim internim propisima nešto dozvoljava ili zabranjuje kako se ne bismo ogriješili o zakon države u kojoj trenutno boravimo.

Princip rada

Potrebno je znati da se projektil koji udari u prsluk ne odbija od površine prsluka ili prvog sloja. Naprotiv, on ulazi i probija se kroz slojeve prsluka, koji se kao mreža istežu u pravcu kretanja našeg tijela. Projektil u toj mreži usporava sve dok se na kraju ne zaustavi. Pri tome, nekoliko slojeva biva probijeno, ali su ti slojevi i oduzeli većinu energije ispaljenog projektila. Tako nastaje put zaustavljanja projektila, odnosno dubina prodora koja nekad može biti duboka i do 40 mm ovisno o klasi zaštite i kalibra projektila. Prilikom tog udara ili prijenosa energije dolazi do stvaranja modrica, tj. do traume krvnih sudova, što dovodi do krvnih podljeva, a često dolazi i do lomova. Kako bi sve spomenuto izbjegli, posebno udare u osjetljivom predjelu grudnog koša, tj. srca, proizvođači preporučuju tzv. „trauma ploče“, koje ovu dubinu prodora znatno smanjuju.

Prsluci se izrađuju u dvije varijante: oni koji se nose ispod odjeće i oni koji se nose preko odjeće. Na ove koji se nose preko odjeće može se dodati gornji dio ili okovratnik te donji dio (prednji i zadnji) koji štiti genitalije. Također, izrađuju se u konfekcijskim veličinama, a rade se i po narudžbi.

Uređaji za opservaciju

Općenito, uređaji za opservaciju ili osmatranje mogu se uvrstiti u standardnu ili obaveznu opremu koju jedan tim ili pojedinac koji radi na poslovima osiguranja mora posjedovati. Razlikujemo one uređaje koje koristimo danju i one koje koristimo noću.

Uređaji za noćno osmatranje

Prema načinu funkcioniranja možemo ih podijeliti na tri kategorije: uređaje koji imaju IC osvjetljivač, zatim one koji imaju pojačivač svjetlosti te uređaje koji imaju termovizijski prikaz, odnosno koji registruju temperaturu. Izrađuju se u obliku naočala ili kamera, a omogućuju kvalitetnu sliku u slabo osvijetljenim područjima, čime nam daju fleksibilnost u obavljanju posla. U nekim zemljama su uvršteni u zakon o naoružanju, tako da se ne mogu nabaviti bez odobrenja nadležnih institucija.

Dvogledi

Na kvalitet jednog dvogleda utječe čitav niz faktora. Ali, jedno je važno – izoštrene i čiste slike, odnosno pogledi, rezultat su kvalitetnog dvogleda. Slabi dvogledi ne daju jasnu sliku, detalji se slabo vide, a nemogućnosti određivanja cilja i duže korištenje često mogu dovesti do glavobolje i oštećenja vida. Pored kvaliteta i cijene, važnu ulogu u izboru dvogleda ima njegova namjena. Prilikom kupovine istog, potrebno je znati barem značenje tehničkih podataka, a nije na odmet ni savjetovanje sa nekim poznavaocem ove opreme.

Kamere

Danas na tržištu imamo veliki izbor različitih klasičnih i digitalnih kamera, kako za fotografiju, snimanje videa i tona, tako i za kombinirane uređaje koji sve ove opcije nude u jednom. U našem poslu neophodna nam je najmanje jedna kompaktna kamera koja, naravno, ima sve ove opcije i koja može zabilježiti sve detalje koji su nama potrebni za kasnije procjene i zaključke. Velika prednost ovih uređaja danas jeste i to što se materijal koji snimimo istog momenta može proslijediti dalje do baze ili našeg tima na drugoj lokaciji, koji, recimo, očekuje dolazak kolone i sl.

Uređaji za detekciju eksploziva

To su uređaji koji na bazi hemijskog sastava otkrivaju eksplozive kao što su: RDX, PENT, TNT, dinamit i Semtex. Izrađuju se u različitim formama u zavisnosti od toga jesu li namijenjeni kontroli osoba ili kontroli pisama i sličnih pošiljki.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *