Svijet

Prvi svjetski kodeks o etičkoj upotrebi prepoznavanja lica

Prvi britanski standard za etičku upotrebu i primjenu tehnologije prepoznavanja lica, razvijen na osnovu preporuka Britanske asocijacije industrije sigurnosti (BSIA), objavio je početkom ovoga mjeseca Britanski institut za standarde (BSI).

Standard “Tehnologija prepoznavanja lica – Etička upotreba i implementacija u videonadzornim sistemima – Kodeks upotrebe (BS 9347:2024)” razvijen je kako bi ublažio zabrinutost javnosti i pomogao kompanijama da izgrade javno povjerenje. Uprava BSIA-e je 2020. godine osnovala posebnu interesnu grupu posvećenu ovom pitanju te počela raditi na prvom industrijskom etičkom i pravnom vodiču o prepoznavanju lica, koji je priznala britanska vlada. To je i bio početni korak za razvoj novog standarda.

Standard će omogućiti zakonitu i etičku upotrebu ovog tehnološkog dodatka. Adresirajući etičke izazove s kojima se suočavaju oni koji koriste tehnologiju vještačke inteligencije, njegova osnova je bazirana na šest osnovnih AI principa pouzdanosti: upravljanju i odgovornosti, ljudskom posredovanju i nadzoru, privatnosti i upravljanju podacima, tehničkoj robusnosti i sigurnosti, transparentnosti i objašnjivosti, raznolikosti, nediskriminaciji i pravednosti.

Standard također ima za cilj izgradnju povjerenja s onima koji razvijaju, koriste i koji su podložni njegovoj upotrebi, a primjenjiv je na čitav lanac snabdijevanja, počevši od procjene da li je potrebno koristiti tehnologiju prepoznavanja lica do njene nabavke, instalacije i odgovarajuće upotrebe. Nadalje, on pruža i jasno razgraničenje između vrsta primjene takve tehnologije, odnosno definiše da li je njena upotreba zaista u svrhu identifikacije.

Pauline Norstrom, predsjednica specijalne interesne grupe za AI i biometriju u BSIA-i, rekla je: “Objavljivanje kodeksa upotrebe tehnologije prepoznavanja lica značajan je trenutak na putu ka etičkoj upotrebi ove AI biometrijske tehnologije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao prvi takav u svijetu pokazuje da britanska industrija prednjači u ovoj oblasti.”

Mnoga relevantna pitanja postavile su grupe zabrinute za privatnost, predstavnici industrije i druge zainteresovane strane o adekvatnoj i proporcionalnoj upotrebi takve tehnologije. Ovaj kodeks ima za cilj da ugradi pouzdanost u upotrebu prepoznavanja lica postavljanjem ključnih principa koji pokrivaju čitav proces, počevši od procjene potrebe za korištenjem do osiguranja da dalja upotreba ostane adekvatna i opravdana.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *